Pek çok tatlıda kullanılan ve çok sevilen karameli evde kendiniz yaparak kullanmak ister misiniz? Özellikle Trileçe gibi tatlıları evde yaparken ihtiyacımız olan karamel yapmanın pratik tarifi
Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir. Şekerin karamele dönüşmesi genellikle 170 °C civarında olur. İçindeki maddelerin birbiriyle oranına bağlı olarak yumuşak ya da katı olabilir. Sert ya da yapışkan olabilir. Şekere eklenen glikoz topaklanmayı önler. Ayrıca yoğunlaşmayı da glikoz sağlar. Tatlı olarak yenen karamelaya katılan süt hem tat verir, hem de şekerin yumuşak ve çiğnenebilir bir kıvam almasını sağlar. Türk mutfağındaki bazı tatlıların içerisine eklenen karameli evde kendi ellerinizle pişirmeye ne dersiniz?
MALZEMELER
Toz şeker, su ve taze sıkılmış limon suyunu bir tavanın içine alın ve ocağın üzerinde pişirmeye başlayın.
Şeker karamelize olmaya başladığında içine tereyağını katarak erimesini sağlayın.
Tereyağını erittikten sonra içine krema koyarak hızlıca karıştırın.
Karamel, pişmeye başlayınca ocaktan alıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir. Şekerin karamele dönüşmesi genellikle 170 °C civarında olur. İçindeki maddelerin birbiriyle oranına bağlı olarak yumuşak ya da katı olabilir. Sert ya da yapışkan olabilir. Şekere eklenen glikoz topaklanmayı önler. Ayrıca yoğunlaşmayı da glikoz sağlar. Tatlı olarak yenen karamelaya katılan süt hem tat verir, hem de şekerin yumuşak ve çiğnenebilir bir kıvam almasını sağlar. Türk mutfağındaki bazı tatlıların içerisine eklenen karameli evde kendi ellerinizle pişirmeye ne dersiniz?
EVDE KARAMEL TARİFİ
MALZEMELER
- 1,5 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım paket sıvı krema
- 4 damla limon suyu
Toz şeker, su ve taze sıkılmış limon suyunu bir tavanın içine alın ve ocağın üzerinde pişirmeye başlayın.
Şeker karamelize olmaya başladığında içine tereyağını katarak erimesini sağlayın.
Tereyağını erittikten sonra içine krema koyarak hızlıca karıştırın.
Karamel, pişmeye başlayınca ocaktan alıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
Afiyet olsun...