• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Kardelen Çiçeği

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P


Kardelen çiçeği, Kuzey ve Doğu Anadolu'da yetişen ve ilkbaharda beyaz renkli sarkık çan biçimde çiçekler açan soğanlı bir bitki türüdür. Karlı günlerde çiçek verdiği için “yılın ilk çiçeği” denen kardelen, ilk botanikçiler tarafından soğanlı menekşe olarak tanımlanır.

Botanik bilimindeki adıyla Galanthus Nivalis yani kardelen, kara benzeyen süt çiçeği anlamına gelir. Üstelik kardelen sadece karda değil tüm şartlar sağlandığında su üzerinde bile çiçek açabiliyor. İngiltere'nin ünlü bahçelerinde sıkça rastlanan bu çiçek eski zamanlardaki bahçe düzenlemelerinin ayrılmaz bir parçasıydı. Soğuk ve karlı kış günlerinde bile çiçek verebilmesi ve dayanıklılığı sayesinde peyzaj mimarlarının listesinde ilk sıralarda yer alıyordu.

Bu bitkinin otsu kısmı kalp kuvvetlendirici, midevi ve adet söktürücü etki gösterir. Yumrusundan yapılan lapa çıbanları olgunlaştırmaya yarar. Yumrularından elde edilen galantamin son yıllarda kas uyarıcı olarak özellikle çocuk felci hastalığında kullanılmaya başlamıştır.

Galanthus elwesii adlı kardelen türü 1874 yılında İzmir'in dağlık bölümlerinde bulunmuş ve botanik bilimine tanıtılmış. O günden sonra yapılan çalışmalarda çiçeğin ükemizde 10′a yakın türü olduğu keşfedilmiş. Kardelenin Anadolu' da bir kaç türü yetişir bunlardan bazıları galanthus nivalis, glanthus elwesii, galantus latifolius'dur. Yaklaşık 900-1800 metre yükseklikte ve nemli, humuslu toprakta kolayca yetişebilen, eksi 15 derece sıcaklıktan bile etkilenmeyen bu dayanıklı çiçekler ocak ayından mart sonuna kadar çiçek açabiliyor. Ülkemizden ihraç edilen soğanlı bitkiler arasında ilk sırada bulunan kardelen, bu kategorinin belki de en çok tanınan çiçeklerinden biri…
 
Geri
Top