Kardelen Ve Hercai Çiçeğinin Hikayesi....

~KaÇaK CaDı~

YOĞURDA SÜTÜ BOZUK DEDİM GİTTİ AYRAN OLDU..
Özel üye
Kardelen çiçeği, benim için güçlü olmanın, direnişin ve saflığın sembolüdür.. Soğuğa ve buz tutmuş toprağa kafa tutan, yaşamını sürdüren, zarif ve bembeyaz rengiyle yaşam mücadelesi veren bir nadide bir bitki..

kardelen.webp

Ama efsaneleşen birde öyküsü var:

Asırlar önce birbirini çok seven iki çiçek varmış. Bunlardan erkek olan, sevgilisini o kadar çok seviyormuş ki, baharda açtıklarında diğer çiçeklerden onu kıskanıyormuş. Buna dayanamayan erkek çiçek, baharda binlerce çiçeğin içinde açmak ve kalabalığın içinde kaybolmak yerine kışın dondurucu soğuğunda açarak, canından çok sevdiği sevgilisini daha fazla görmeyi hayal etmiş. Yine bahar gelmiş tüm çiçekler toprağı yedi renge boyamış. Erkek çiçek, kışın kurduğu hayallerini anlatmış. Dişi çiçek de sevgilisinin fikirlerini çok beğenmiş ve bir dahaki sefere hiç kimsenin açmaya cesaret edemediği, kışın dondurucu soğuğunda açmak için sözleşmişler. Bahar bitmiş, yaz geçmiş ve kış gelmiş. Sevgilisine kavuşma hayalleri ile yerinde duramayan erkek çiçek, karın bir yorgan gibi kapladığı toprağı delerek yeryüzüne çıkmış..

Bembeyaz karlar içinde o renkleriyle göz kamaştıran sevgilisini aramış, aramış, aramış... Ama bulamamış. Ümidini yitiren erkek çiçek bir süre sonra üzüntüsünden boynunu eğmiş ve soğuğun şiddetine daha fazla dayanamayarak hayatını kaybetmiş...

Boynu bükük kardelen çiçeğinin hikayesi işte böyle.. İşte o günden sonra aşkı için kışın dondurucu soğuğuna bile aldırmadan karların içinde açan çiçeğe kardelen ve ona sadık kalmayıp aldatan sevgiliye de hercai adı verilmiş.. Bu hikaye insanları çok etkilemiş olacak ki, o günden sonra kardelen ve hercai adına sayısız şiirler yazılmış ve şarkılar bestelenmiş. Bilimsel adı Galanthus olan kardelen ismi, Yunanca gala=süt, anthos=çiçek kelimelerinden türetilmiş bir isim olup süt gibi beyaz anlamında kullanılmakta. Eski çağ bilginlerinin kardelene süt çiçeği adını vermelerinin sebebiyse, onun o yıllarda bilinen en beyaz çiçek olmasından kaynaklanıyor. Rengi ve görünüşü nedeniyle kardelen, her zaman saflığı, temizliği sembolize etmiştir. Bu nedenlerle, çeşitli yabancı dillerde saflığın çiçeği, gelin çiçeği gibi isimlerle anılmış ve Avrupa'da her şubat ayının ikisinde kutlanan festivalinin sembolü olmuş bulunuyor…!!!
 
Şarkı ve şiirlere konu olan kardelen çiçeği romantikliğin ve umudun en güzel sembolüdür. Kardelen çiçeğinin pek çok sembolik adının olmasının yanı sıra bir de hikâyesi vardır. Kardelen çiçeği karların arasında görünmekte olan en nadide çiçek türleri arasında yer almaktadır.

Kardelen Çiçeği Nedir? Özellikleri Nelerdir?​

Karlar arasında büyüleyici görünüme sahip olan kardelen çiçeği çok derin anlamlar taşımaktadır. Bu çiçeğin bilimsel adı Galantus nivalis olarak bilinmektedir. Süt ve kar gibi anlamını ifade eden eşsiz görünüme sahip kardelen çiçeği karların bittiğini ve yeni bir baharın başlangıcı olduğunu ifade etmektedir. Bu sebeple ise yeni umutların işareti olarak da bilinmektedir.
Kardelen çiçeği farklı sembolik tanımlarla anlatılmaktadır. Bu tanımlardan ilki ise yeniden doğuştur. Zira bu çiçek kırılgan ve küçük bir yapıya sahip olsa da hayattaki tüm engellerin üstesinden gelebilmenin sembolüdür aslında. Bu sebeple ise yeniden doğuşu işaret eder. Umut ile bağdaştırılır bu nadide çiçek. Kişiye yeni umutların her zaman var olduğunu hatırlatır. Masumiyetin ve saflığın da bir göstergesidir aslında. İnsanın kendi gibi olması gerektiğini öğretir. Bu anlam ise beyaz renginden ötürü gelmektedir. Empati ve şefkati hatırlatır insanlara.
Kardelen çiçeği tüm bunların yanı sıra temelde nergis zambağı ailesinden bir parça olarak bilinmektedir. Çok yıllık bitkiler arasında yer almaktadır. Yaklaşık boyları ise 10 cm’dir fakat zehirli bir yapıya sahiptir.

Kardelen Çiçeği Hikâyesi​

Kardelen Çiçeği pek çok şiir ve şarkılarda geçmenin yanı sıra efsanevi pek çok hikâye de konu olmuştur. Bu efsanevi söylemlerden her biri ise birbirinden ilginçtir. Özellikle cennet bahçesi ile ilgili olan efsanesi insanların ilgisini çekmektedir.
Kardelen çiçeği Tanrı’nın onu cennet bahçesinden kovması üzerine göz yaz yaşları dökmesi sebebi ile Havva ile bağdaştırılmaktadır. Havva umutsuzluğa kapılmış ve mutsuzdur. Onun bu umutsuzluğundan etkilenmiş bir melek ise kar tanelerini alarak Havva’nın neşelenmesi ve umutsuzluğunun yok olması adına Dünya’ya fırlatır. Bunun üzerine dünyaya atılan kar taneleri parçalanır ve umudun sembolü olarak görülür. Bu da yeni başlangıçları ifade eder.
Kardelen çiçeğinin yeni başlangıçları ve umudu ifade etmesinin en büyük sebebi de bu hikâyeden çıkagelir. Fakat kardelen çiçeği hakkında tek hikâye bu değildir. Kardelen çiçeğinin her baharda menekşe ile buluşuyor olması etrafındaki tüm çiçeklerin onu kıskanmasına sebep olurmuş. Zira kışın soğuğunda hiç bir çiçek açmaya cesaret edemezmiş.
Oysa o aşkı için onunla birlikte olabilmek ve sevgisini gösterebilmek için yeşermiş. Ne yazık ki onun sevgisine karşılık verebilecek başka bir çiçeğin açmasını beklemiş ve yolunu gözlemiş olsa da hiç gelen olmamış. Bunun üzerine ise kardelen çiçeğinin soğuktan değil tam tersine yaşamış olduğu hayal kırıklığı sebebi ile üzüntüden karlar üzerinde boynunu bükmüş ve gözlerini kapamıştır.
 
Seni göz yaşlarımda sakladım, boğmadan yüzdürdüm...
Yazılmamış şiirlerimde, anlatılmamış efsanelerimde gezdirdim...
Varlığına inanarak, adını bile öğrenmeden sevdim seni,
ya sen..?
Sen beni bulmuş değilsin henüz...
Hem bulsan kaç parçaya böleceksin ki..?
Hangi yanımı, hangi yanına koyacaksın..?
Hangi dalımdan kaç yaprak koparacaksın..?
Bana gerçek masalların ağlayacak,
Şu Kardelen Yüreğim de...
Sevmek..
Uzaktan güzeldir öbür yanım...
Aramızda ne varsa özel Böyle kalsın, mektuplarda...
Daha doğrusu, yazılmamış mektuplarda...
Sen ve Ben Yaşanmamış zamanlarda..
Sen ve Ben Sadece...
 
Zordur dağlara Kardelen olmak,
Zordur toprağı çatlatıp güne kavuşmak,
Zordur Sevdayı yıllara yaymak,
Ama aslında zor olan,
Dürüst ve Candan bir dost bulabilmek!
 
Birgün bir Kardelen evde otururken Adının anlamını merak etmiş ve annesine sormuş:
— Anne neden benim adım Kardelen anlamı ne Kardelen’in.
—Kızım Kardelen bir çiçek ve neden adının Kardelen olduğuna gelirsek babanla biz birgün daha tanışmadan önce ben kıra giderdim babanda gidermiş gittiğimizde birbirimizi görünce çok sevmiştik.Birgün baban benim için bir demet kardelen toplamış sonra da bana evlilik teklifi etti bende kabul ettim ve evlendik sonra sen kız olursan adını Kardelen koymaya karar verdik ve sen kız oldun.
—Peki anne babamın sana verdiği kardelenler girişteki kardelenler mi?
—Evet kızım onlar kardelen ve onlar babanın verdiği kardelenler.
—Anne bir tane kardelen alabilir miyim?
—Evet kızım al ve o bir kardeleni koru.
demiş o günden sonra Kardelen o kardeleni yaşlanana kadar saklamış
 
Geri
Top