• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Kart Borçlusu Çalışana İcra Gelirse, Patron Avans Vermek Zorunda

kAşİf

Düşünmek lazım..
Özel üye
SGK eski Başmüfettişsi Ahmet Metin Aysoy, Dünya gazetesinde yer alan yazısında, kredi kartı borçlusuna hangi durumda işverenlerinin avans verebileceğini yazdı.
kart-borclusu-calisana-icra-gelirse-patron-avans-7385769_x_5544_o.webp
İşverenler işçiye zorunlu ihtiyacının ortaya çıkması hâlinde ve hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda ise, hizmetiyle orantılı olarak avans vermekle yükümlü.
NASIL OLUYOR
İş Kanunu 4857 sayılı İş Kanununda zorunlu avans konusu ile ilgili hüküm yok. Madde 435 taraflardan her biri, haklı sebeplerle sözleşmeyi derhâl feshedebilir. Sözleşmeyi fesheden taraf, fesih sebebini yazılı olarak bildirmek zorunda. Sözleşmeyi fesheden taraftan, dürüstlük kurallarına göre hizmet ilişkisini sürdürmesi beklenemeyen bütün durum ve koşullar, haklı sebep sayılıyor. Değerlendirme ve Sonuç Banka kredi kartı borcu nedeniyle, işçiye icra yoluyla ödeme emrinin tebliğ edilmesi üzerine, işçi ödeme emrini işverene sunarak avans talep edebiliyor.
ZORUNLU HALDE İŞVEREN VERMEKLE YÜKÜMLÜ
İşveren, işçiye zorunlu ihtiyacının ortaya çıkması hâlinde ve hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda ise, hizmetiyle orantılı olarak avans vermekle yükümlü.
İŞÇİ SÖZLEŞMEYİ FESHEDEBİLİR
İşveren bu yükümlülüğünü yerine getirmese, işçi isterse haklı nedenle sözleşmeyi derhal feshedebilir.
KIDEM HAKKI VAR
İşçinin sözleşmeyi feshetmesi durumunda, bu işyerinde bir yıl veya daha fazla çalışması varsa, kıdem tazminatını alma hakkı var.
İHBAR TAZMİNATI YOK
Ancak, sözleşme işçi tarafından feshedildiği için, işverenin işçiye ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü yok." (Kaynak:Dünya Gazetesi)
 
orası banada saçma geldi ve aslında yardım falanda yok ortada ,maaşından avans veriyor ,bana göre borç miktarında kredi gibi bir ödeme yapabilird,bunuda taksitlerle maaştan kesebilirlerdi..
 
orası banada saçma geldi ve aslında yardım falanda yok ortada ,maaşından avans veriyor ,bana göre borç miktarında kredi gibi bir ödeme yapabilird,bunuda taksitlerle maaştan kesebilirlerdi..

Kazın ayağı öyle olmuyor suistimale çok açık bir milletiz ..

Aylar önce başıma gelen bir olayı paylaşayım sizinle ;

Bir çalışanımın maaşına haciz kondu muhasebecim ısrarla akılıca olanın kişinin işine son vermek olduğunu söylese de ben kış ortasında çocuklarını mağdur etmemek için kişiyle konuşup haczi kaldırdım yine zorlanmayacağı şekilde maaşından keseceğimi söyledim ..Çok değil 15 gün sonra bir bayan çalışanıma asla mazur görülemeyecek bir davranışı yüzünden işine son verdim ..Ne yaptı herif gitti beni şikayet etti ..Tekrar aynı şey başıma gelse izleyeceğim yol muhasebecimin önerdiği yol olur .
 
Geri
Top