• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Katar

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
125px-Flag_of_Qatar.svg.png


85px-Coat_of_arms_of_Qatar.svg.png


LocationQatar.png


274px-Qa-map.PNG

Katar ya da resmî adıyla Katar Emirliği (Arapça: دولة قطر, Devletü'l-Katar), Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan Basra Körfezi'ne uzanan ülke. Kuzeybatıda Bahreyn, batı ve güneyde Suudi Arabistan ve doğuda Birleşik Arap Emirlikleri'yle çevrilidir. Tek sınır komşusu Suudi Arabistan olup diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir.

Tarih
800px-Zubara_Fort.jpg

Katar'da bir kale.​

Katar, 3 Eylül 1971'de bağımsız bir devlet olmuştur. Katar, uzun yıllar bölge aşiret beylerinin emri altında yönetilmiştir.

Bölge genellikle göçebe kabilelerin yaşadığı yer olduğu için idaresinde de sık sık değişmeler meydana gelmiştir. 19. yüzyılda bölgenin idaresi bu günkü emirin büyük dedesi olan Muhammed al Sani'ye geçmiştir.

Ülkede fiilî Türk egemenliği ilk olarak 1852'de, daha sonra ve kesin olarak 1871'de Muhammed al Sani'nin daveti üzerine başlamıştır. Katar'ın bugünkü başkenti Doha ( Kal'atü't-Türk adı verilen kale) ve yine bugün ABD üssünün bulunduğu al-Obeid'e yerleşen Türk birlikleri 1913'e kadar kaldılar. Katar da Basra Vilayeti'nin Lahsa sancağına bağlı bir kaza (ilçe) oldu. Al-Sani ailesi de Osmanlı kaymakamları olarak görev yapmaya başlamışlardır. Osmanlı Devleti Katar üzerindeki haklarından 29 Temmuz 1913'te vazgeçti. Son Türk askeri Katar'dan Ağustos 1915'te çekildi. I. Dünya Savaşı'nın çıkmasının akabinde 3 Kasım 1916'da Katar İngiliz işgaline girdi. Katar 1.Dünya savaşında İngilizlerin petrol siyaseti yüzünden Osmanlı İmparotorluğundan koparılmıştır.

2022 FIFA Dünya Kupası Şampiyonasının burada düzenlenmesine karar verildi.

Ekonomi
800px-Modern_Doha.jpg

Modern Doha
Petrol rezervlerinin keşfedilmesinden önce Katar ekonomisi balıkçılık ve inci avcılığına bağlıydı. Ama 1940'larda petrol rezervlerinin keşfiyle ülkenin tüm ekonomisi değişime uğradı. Bu değişim yüksek yaşam standartları ve büyük ülkelerin vatandaşlarına sunduğu sosyal hizmetleri de beraberinde getirdi.

Ülke, dünyadaki en çok gaz rezervlerine sahip ülkeler arasındadır. Bu büyük etken ülke vatandaşlarının refah seviyesini en üst basamaklara taşımıştır. Ülkede hemen hemen hiçbir tüketim maddesi üretilmemekte, dışarıdan ithal edilmektedir. Fakat ülkedeki oldukça az olan vergi oranları ve enerjinin çok ucuz olması bu mallardaki fiyatı oldukça düşük tutması beklentisi doğursada gıda benzeri tüketim malzemeleri ucuz değildir, ama elekrik ve elektronikte ucuzluk kendisini hissettirmektedir. 1 tanesi karada 6'sı açık denizde olmak üzere toplam 7 adet doğalgaz üretim noktası vardır. Ülkenin körfeze bakan kısmında ras laffan denen bir endüstri şehri kurulmuştur.

Petrolün varlığı ülkede gübre ve çimento sanayisinin gelişmesine de katkıda bulunmuştur.


Demografi

Neredeyse bütün Katar vatandaşları İslam dinine mensuptur. Etnik Arap'ların dışında çoğu vatandaş çeşitli ülkelerden petrol sektöründe çalışmak için gelmiştir. Arapça ana dildir. Onlarca değişik milletten insanların bulunması İngilizceyi ikinci bir milli dil haline getirmiştir. Katar araplarının genelde üst düzey yönetici, bürokrat ya da mal sahibi olduğu ülkede diğer ülke arapları bankalarda, gas plantlerde ya da devletin kurumlarında memur olarak çalışırlar. Ülkenin demografik yapısı göçmenlik sistemine dayalıdır. Ülkede yabancı ülkelerden yaklaşık 1,5 milyona yakın işçi çalışmaktadır. Genellikle Filipinler, Nepal, Hindistan gibi ülkelerden insanlar bu ülkeye inşaat, sağlık, hizmet, enerji sektörlerinde çalışmak için gelirler.

Katar'da her 100 kadına 309,8 erkek vardır; bu erkeklerin lehine olan dünyanın en yüksek cinsiyet oranıdır

Eğitim

Yakın tarihte Katar'da eğitime büyük önem verilmeye başlandı.Öğrenci sayısı az olduğundan daha iyi eğitim olanakları sağlanmaya başladı. Herkese bedava olarak verilen sağlık hizmetlerinin yanında anaokulundan üniversiteye kadar eğitim tüm Katar vatandaşları için ücretsiz hale getirildi. Ülkenin Katar Üniversitesi adında bir üniversitesi ve birçok yüksek eğitim kurumu vardır. Başkent Doha'da yapımı devam eden eğitim kasabası ülkenin tüm ortadoğunun en büyük eğitim yeri olmasını sağlamakta ve tüm bölgeden öğrencilerin burada toplanmasını hedeflemektedir.

Coğrafya
800px-Desert_Qatar.JPG

Katar çöllerinden görünüm
Katar Yarımadası Basra Körfezi'ne doğru Suudi Arabistan'dan çıkmış 160 km'lik bir uzantıya benzer. Genellikle alçak düzlüklerden oluşan ülke kumla örtülüdür. Ülkenin güneyi ise çöllerle kaplıdır.

İklim
Kışlar ılık ve yağışlı.yazın kurak

İdari bölümler

Katar en büyük yönetimsel birim olan 7 ayrı belediyeye bölünmüştür. Bunlar: Ad Doha, Al Rayyan, Umm Salal, Al Khor, Al Wakrah, AlDaayen ve Al Shamal belediyeleridir.

Sosyal Hayat

Katar sosyal hayat olarak da birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.Hareketli gece hayatı ve birçok dünya starının uğrak yeridir. Uçsuz bucaksız çöllerinde kamp yapabilir, Şubat ayında bile denize girilebilmektedir. Birçok alışveriş merkezleri bulunmaktadır.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Ne ülkeymiş ama KATAR. Dünyada haberi bile olmayan milyarlarca insan Katar'ı merak etmeye başladı. Ahmet Hakan da Hürriyet'teki köşe yazısında Katar hakkında bilinmeyenleri yazmış. Yazının bir kısmını paylaşıyorum..


KATAR nasıl bir ülkedir?


Şöyle bir ülkedir:

- Minnacıktır... Gerçekten minnacık... Ülke değil de şehir... Üstelik orta boy bir şehir... Yüzölçümü bizim Tekirdağ’ın yarısı kadar... Zenginlik açısından ise... Bizi seksene katlar.

- Toplam nüfusu 2 milyon 2 yüz bin... Ama durun bir dakika! Bu nüfusun yüzde 80’i yabancı işçi... Yani Katarlı diye tabir edeceğimiz kişi sayısı bizdeki Yozgatlısayısından bile azdır...

- Kişi başına düşen milli gelir: 129 bin dolar... Bu açıdan dünya şampiyonu Katar... Ama durun bir dakika! Bu acayip yüksek milli gelir, tabii ki sadece yüzde 20’nin milli geliridir.

- İşçi hakkı diye bir şey yok. Sendikanın adından bile söz edilemez... Pakistan’dan, Hindistan’dan, Bangladeş’ten getirilen gariban insanlar, karın tokluğuna çalıştırılır ülkede. Tam bir modern kölelik sistemi... Erbakan Hocamızın uğruna ömrünü adadığı adil düzenin a’sı bile yoktur yani.

- Ortadoğu’daki en büyük Amerikan üsleri Katar’dadır... Dikkat! Büyük değil, en büyük! Zaten minnacık olan ülkede bu üsler, büyük yer kaplamaktadır... Katar’ın doğalgazı ve petrolü ise Amerikan, İngiliz ve Fransız şirketlerine emanet...

- Ülkenin yönetim şekli aşağı yukarı şöyle bir şeydir: Emirler yurtdışına çıktığında, oğullar sessizce saray darbesi yapıp yönetime el koyar...


Haritadaki şu küçük sarı alan KATAR :)
katar.png
 

Top