KDV Vergiyi doğuran olay

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
KDV Vergiyi doğuran olay

Vergiyi doğuran olay kanunun 10’uncu maddesinde hüküm altına alınmıştır. Katma değer vergisinde vergiyi doğuran olay kural olarak vergiye tabi malın teslimi veya hizmetin ifasıdır. Ancak teslim ve hizmet ifasından önce fatura veya benzeri vesikanın düzenlenmesi, vergiyi doğuran olayın gerçekleştiğini ifade eder. Kısım kısım teslim veya hizmet ifasında her bir kısmın teslimi veya hizmetin ifası da vergiyi doğuran olayın gerçekleştiğini ifade etmektedir. Diğer bir deyişle malın bir bütün olarak teslimi söz konusu olmadığından vergi alacağının doğması da ancak kısım kısım söz konusu olur.
Konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda da malın alıcıya teslimi ile vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş olur.
Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesine başlanması veya nakliyeci yada sürücüye gönderilmesi vergiyi doğuran olayı oluşturur.
Su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri enerji dağıtım ve kullanımlarında bunların bedellerinin tahakkuk ettirilmesi vergiyi doğuran olayın meydana geldiğini gösterir. Kanun koyucu verginin hesaplanmasındaki güçlükler nedeniyle vergiyi doğuran olayı malların teslim anına ve tahsil anına göre değil, bedellerin tahakkuk ettirildiği, yani tahsil edilebilir duruma geldiği anda meydana gelmiş olarak kabul ve ifade etmiştir.
İthalatta ise vergiyi doğuran olayın tespitinde, Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisinin söz konusu olmadığı durumlarda gümrük beyannamesinin tescil tarihi esas alınır.
İkametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlar tarafından yabancı ülkeler ile Türkiye arasında yapılan taşımacılık ile transit taşımacılıkta gümrük bölgesine giriş ve gümrük bölgesinden çıkılması anında vergiyi doğuran olay söz konusu olur.
Görülmektedir ki katma değer vergisinde vergiyi doğuran olay kural olarak malın teslimi veya hizmetin gerçekleştirilmesi olmakla birlikte , özellikli durumlarda vergiyi doğuran olayın nasıl meydana geldiği yasada ayrı ayrı belirtilmiştir.
 
Geri
Top