Keçi sütünün faydaları, keçi sütünün zararları, keçi sütünün özellikleri, keçi sütünden peynir yapımı, keçi sütü nasıl tüketilmeli, keçi sütü nasıl saklanır, keçi sütü kaç kalori. Keçi sütü, anne sütüne en yakın hayvan sütü olarak bilinmektedir. Dünyada oldukça yaygın bir tüketim oranına sahip olan keçi sütü, ülkemizde henü hakettiği değeri bulamamıştır. Ancak son dönemlerde marketlerde keçi sütünü daha fazla görür olduk. Keçi sütü bebek maması üretiminde önemli bir besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu da gelecekte keçi sütünün daha fazla yaygınlaşması için gerçekten umut verici bir durum olarak algılanabilir. İnek sütünden oldukça farklı bir yapıya ve faydalara sahip olan keçi sütü, inek sütüne nazaran sindirimi daha kolay ve besleyici özelliklere sahip bir süt çeşididir. Şimdi keçi sütünün yararları hakkında daha detaylı bilgiler verelim.
Keçi sütünün bir litresinde yaklaşık olarak 18-20 gram yağ bulunmaktadır. Bu bakımdan inek sütüne göre biraz daha fazla yağ içermektedir. Diğer yandan agglutinin isimli enzim keçi sütünde hemen hiç yoktur. Bu enzim inek sütünde bol miktarda olup inek sütünün özellikle bebekler tarafından zor hazmedilmesinin en önemli sebebi olarak görülmektedir. Sonuç olarak bebeklerin henüz tam anlamıyla gelişmemiş olan sindirim sistemlerinin inek sütü yerine keçi sütünü çok daha kolay sindirebileceklerini söyleyebiliriz.
Keçi sütü de aynen inek sütü gibi esansiyel yağ asitleri bakımından çok zengin olmayıp Linoleik aşıt ve araşidonik asit gibi Omega grubu yağ asitlerini pek barındırmaz. Bu da sindirim enzimleri tarafından kolayca parçalanmasına olanak tanır. Özellikle kolik ağrıları olan bebeklerin, şayet anne sütü yetersiz geliyorsa erken dönemlerde keçi sütü ile beslenmeleri kolik ağrılarını azaltmaktadır.
Keçi sütünün protein yapısı da bir hayli farklıdır. Keçi sütündeki proteinler, mide asitleri tarafından bile kolayca parçalanmasını sağlamaktadır. Teorik olarak bebeklerin mideleri bağırsaklarına nazaran daha hızlı geliştiği için midede başlayan sindirimin bebeklerin avantajına olduğunu söylemek yanlış olmaz. Keçi sütünün bebekler tarafından bu denli sevilerek içilmesinin ve anne sütüne oldukça yakın bir kimyasal formülasyona sahip olmasının bir diğer nedeni ise, içerisinde alerjen yapıdaki proteinlerin oldukça az olmasıdır. Misal olarak insan vücudunda alerjik reaksiyonlara neden olabilen alfa-S1, kazein gibi prorteinler bulunmamakta veya çok az miktarda bulunmaktadır.
Laktoz intöleransı olan kişilerin inek veya koyun sütü içemediklerini biliyoruz. Laktoz intöleransı olan kişilerin keçi sütü tüketmelerinde hiç bir sakınca yoktur. Zira keçi sütündeki laktoz oranı inek sütünden % 30 daha azdır. Bu bakımdan süt içmek isteyen laktoz intöleransı hastalarının keçi sütü içmelerini en azından denemelerini tavsiye ediyoruz.[/CENTER]
Keçi sütünün bir litresinde yaklaşık olarak 18-20 gram yağ bulunmaktadır. Bu bakımdan inek sütüne göre biraz daha fazla yağ içermektedir. Diğer yandan agglutinin isimli enzim keçi sütünde hemen hiç yoktur. Bu enzim inek sütünde bol miktarda olup inek sütünün özellikle bebekler tarafından zor hazmedilmesinin en önemli sebebi olarak görülmektedir. Sonuç olarak bebeklerin henüz tam anlamıyla gelişmemiş olan sindirim sistemlerinin inek sütü yerine keçi sütünü çok daha kolay sindirebileceklerini söyleyebiliriz.
Keçi sütü de aynen inek sütü gibi esansiyel yağ asitleri bakımından çok zengin olmayıp Linoleik aşıt ve araşidonik asit gibi Omega grubu yağ asitlerini pek barındırmaz. Bu da sindirim enzimleri tarafından kolayca parçalanmasına olanak tanır. Özellikle kolik ağrıları olan bebeklerin, şayet anne sütü yetersiz geliyorsa erken dönemlerde keçi sütü ile beslenmeleri kolik ağrılarını azaltmaktadır.
Keçi sütünün protein yapısı da bir hayli farklıdır. Keçi sütündeki proteinler, mide asitleri tarafından bile kolayca parçalanmasını sağlamaktadır. Teorik olarak bebeklerin mideleri bağırsaklarına nazaran daha hızlı geliştiği için midede başlayan sindirimin bebeklerin avantajına olduğunu söylemek yanlış olmaz. Keçi sütünün bebekler tarafından bu denli sevilerek içilmesinin ve anne sütüne oldukça yakın bir kimyasal formülasyona sahip olmasının bir diğer nedeni ise, içerisinde alerjen yapıdaki proteinlerin oldukça az olmasıdır. Misal olarak insan vücudunda alerjik reaksiyonlara neden olabilen alfa-S1, kazein gibi prorteinler bulunmamakta veya çok az miktarda bulunmaktadır.
Laktoz intöleransı olan kişilerin inek veya koyun sütü içemediklerini biliyoruz. Laktoz intöleransı olan kişilerin keçi sütü tüketmelerinde hiç bir sakınca yoktur. Zira keçi sütündeki laktoz oranı inek sütünden % 30 daha azdır. Bu bakımdan süt içmek isteyen laktoz intöleransı hastalarının keçi sütü içmelerini en azından denemelerini tavsiye ediyoruz.[/CENTER]