Makarna çocukların olduğu kadar hemen hemen herkesin sevdiği bir yemek çeşidi. Fırında makarna tarifi ise makarnanın en lezzetli hallerinden biri. Peki, Fırında makarnayı hiç kelepçeli kek kalıbında yapmayı denediniz mi? Tüm kenarları çıtır çıtır, içiyse yumuşacık oluyor, deneyin! Hatta bunu geleneksel bir aile etkinliği haline getirin ve çocuklarınızın yapmasına izin verin. Çocuklar yemek yapmayı öğrenmeli)
Malzemeler
1 paket fırın makarna (Spagetti, Fettuccini veya kalem makarnada kullanabilirsiniz)
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
4 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
¼ yemek kaşığı sıvı yağ (kalıbı yağlamak için)
Maydanoz (arzuya göre kullanılabilir)
Karabiber
Tuz
Yapılışı
Makarnayı geniş bir kapta, bol suda 8 dakika haşlayın.
Haşladığınız makarnayı süzüp soğuk sudan geçirip bir kenara alın.
Beşamel sos için üç yemek kaşığı tereyağ ve unu bir tencereye koyup unun kokusu gidinceye kadar kavurun. Üzerine sütü azar azar karıştırarak ekleyin.
Sos koyu bir kıvama gelince ateşten alın. Sosta topaklanma varsa blender ile pürüzsüz hale getirin.
İçine 1 su bardağı kaşar peyniri ekleyin, tuz ve karabiberi koyun. İsteğe göre ince kıyılmış maydanozları da ekleyerek son bir defa karıştırın.
Geniş bir kapta makarna ve sosu iyice harmanlayın.
Kelepçeli kek kalıbının altına pişirme kağıdı serin ve kenarlarını yağlayın.
Fırın kabı kullanacaksanız kabı sıvıyağ ile yağlayın.
Makarna harcını kaba boşaltın.
Üzerine kalan 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini eşit oranda yayın. Aralara kalan 1 yemek kaşığı tereyağını/margarini küçük parçalar halinde yerleştirin. Üzerine bir kaşık süt serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar 35-40 dakika pişirin. Fazla pişirmemeye özen gösterin, içinin yumuşak kalması gerekiyor.
Fırından çıkardığınız makarnayı 15 dakika beklettikten sonra fırında makarna servise hazır.
Kendi Fırında Makarna Tarifinizi Yaratın!
- Makarnanın üzerine rendelenmiş kaşar yerine rendelenmiş mozarella peyniri kullanabilirsiniz.
- İçine kaşar rendesi koymak yerine 1 su bardağı beyaz peynir koyabilirsiniz.
- Peynir sevenlerdenseniz, beyaz peynir, kaşar peyniri, mozarella üçlüsünü deneyebilirsiniz. Bu durumda rendelenmiş ½ su bardağı beyaz peynir ve ½ su bardağı kaşar peynirini harca eklemeniz, ½ su bardağı mozarella peynirini üzerine serpmeniz gerekiyor.
Malzemeler
1 paket fırın makarna (Spagetti, Fettuccini veya kalem makarnada kullanabilirsiniz)
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
4 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
¼ yemek kaşığı sıvı yağ (kalıbı yağlamak için)
Maydanoz (arzuya göre kullanılabilir)
Karabiber
Tuz
Yapılışı
Makarnayı geniş bir kapta, bol suda 8 dakika haşlayın.
Haşladığınız makarnayı süzüp soğuk sudan geçirip bir kenara alın.
Beşamel sos için üç yemek kaşığı tereyağ ve unu bir tencereye koyup unun kokusu gidinceye kadar kavurun. Üzerine sütü azar azar karıştırarak ekleyin.
Sos koyu bir kıvama gelince ateşten alın. Sosta topaklanma varsa blender ile pürüzsüz hale getirin.
İçine 1 su bardağı kaşar peyniri ekleyin, tuz ve karabiberi koyun. İsteğe göre ince kıyılmış maydanozları da ekleyerek son bir defa karıştırın.
Geniş bir kapta makarna ve sosu iyice harmanlayın.
Kelepçeli kek kalıbının altına pişirme kağıdı serin ve kenarlarını yağlayın.
Fırın kabı kullanacaksanız kabı sıvıyağ ile yağlayın.
Makarna harcını kaba boşaltın.
Üzerine kalan 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini eşit oranda yayın. Aralara kalan 1 yemek kaşığı tereyağını/margarini küçük parçalar halinde yerleştirin. Üzerine bir kaşık süt serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar 35-40 dakika pişirin. Fazla pişirmemeye özen gösterin, içinin yumuşak kalması gerekiyor.
Fırından çıkardığınız makarnayı 15 dakika beklettikten sonra fırında makarna servise hazır.