kentleşme politikası konusu

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
yerleşme coğrafyasında kentleşme politikası özet anlatım

ÖZET
Kentleşme dar anlamda kent sayısının ve kentlerde yaşayan nüfusun artmasını anlatır. Oysa kentleşme, yalnız bir nüfus hareketi olarak görülürse eksik kavranmış olur. Kentleşme olgusu, bir toplumun ekonomik ve toplumsal yapısındaki değişmelerden doğar.
Bu nedenle, kentleşmeyi tanımlarken nüfus hareketini yaratan ekonomik ve toplumsal değişmelere de yer vermek gerekir.
Kentleşme politikası ise köylerden kentlere olan nüfus akınlarının hızını, biçimini, coğrafi dağılışını, ülkenin kalkınmasına etki edecek biçimde etkileyen eşgüdümlü politikaların tümüne verilen addır.
Yapıtta:
*Kentleşme,
*Farklı sistemlerde kent, kentleşme ve kent planlaması,
*Kent planlamasının evrimi,
*Kent kuramları,
*Kent planlaması kuramları,
*bölge gelişmesi,
*Konut politikaları,
*Gecekondu,
*Kent bilim ve toprak sorunu,
*Çevre sorunları ve politikası

gibi ana başlıklardan yola çıkılarak ülkelere, bölgelere, görüşlere, ve dönemlere göre uygulanan çeşitli politikalar ve planlar, geliştirilen kuramlar, kentleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan sorunlar ayrıntılarıyla ele alınmıştır.
Türkiye’de Kentleşme konusunda ise, kentleşme nedenleri, itici güçler, iletici güçler ve çekici güçler olarak üç başlıkta incelenebilir. Türkiye’de kentleşme politikaları, en genel çizgileriyle, kalkınma planlarında yer almaktadır. 1963 yılından 2005’e kadar sekiz adet 5 Yıllık Kalkınma Planı uygulanmıştır. Bu planlara göre, uygulanan kentleşme politikalarında da değişiklikler olmuştur.
Türkiye’nin kalkınma planları, yakın zamanlara kadar dış yardıma bağlılıktan kurtulup, öz kaynaklarla sanayileşme hedefine yönelmiştir. Bu nedenle konut yatırımları ile kentsel altyapı, toplam yatırımlar içinde sınırlanmıştır. Bunlara verimsiz yatırımlar gözüyle bakılmıştır.
Türkiye’nin kentleşmesinin nedenleri ve yarattığı sorunlar, öteki az gelişmiş ülkelerdeki nüfus hareketlerine benzer. Bununla birlikte izlenen politikalar her ülkenin özel koşullarına, yönetimsel yapısına, insan gücüne ve akçal kaynaklarına bağlıdır. Öte yandan gelişmiş ülkelerde geliştirilen tekniklerden pek azı gelişmekte olan ülkelerin kentleşme sorunlarına uygulanabilir.
 
Geri
Top