Kilo almak istiyorsanız ...

Çevremizde kilo vermek isteyenlerin aksine kilo almak isteyenlerin de karşımıza çıktığına tanık olmuşuzdur. Öncelikle enerji tüketiminin enerji harcamasından az olduğu durumlarda kilo alamama durumu ile karşılaşılacağını belirtmekte yarar var.

Bu durumun yanı sıra kilo alamamanın birkaç sebebi olabilir: Kişi sigara içiyorsa bu durum besinlerin gerçek kokusunu ve tadını algılamasına mani olarak iştahını baskılayabilir. Bağırsak kurtları tüketilen besinleri sizinle paylaşır. Gaita (dışkı) testi ile bağırsaklarda parazit olup olmadığı test edilebilir.

Bir de hormonal nedenlere bağlı olarak kilo alamama durumu gerçekleşebilir. Tiroit hormonları ve böbreküstü bezlerinin çalışma durumu bu soruna yol açabilir. Fazla kilo nasıl kalp - damar hastalıklarına yol açıyorsa, aşırı zayıflık da böylesi bir sonuca, adet düzensizliklerine, kansızlığa vs yol açabilir.

O nedenle kilo almak için aşağıdaki önerilere dikkat etmekte yarar vardır:

- Ana öğünlerinizde besin çeşitliliğine önem verin. 4 temel besin grubunu (et ve türevleri, süt ve süt ürünleri, tahıl grubu, sebze ve meyveler) bir arada tüketin.

- Mümkünse süt - yoğurt miktarı arttırın.

- Sütünüze nesquik, şeker, bal veya tercihen pekmez ilave edin.

- Yoğurdunuza toz şeker veya pudra şekeri ekleyin.

- Aralarda hamburger yenilmesi, şekerli limonata veya taze sıkılmış meyve suyu içilmesi de kilo almaya yardımcı olmaktadır.

- Ayrıca yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem, ceviz) ve kuru meyveler kilo alma konusunda oldukça önemlidir.

- Muhallebi üzerine 1 - 2 kaşık fındık veya ceviz içi konulması hacim olarak bir artış sağlamazken besin içeriği ve enerji açısından önemli bir artış sağlamaktadır.

- Ayrıca kabak tatlısı, meyve jölesi, komposto, hoşaf, sütlü tatlılar (dondurma, sütlaç, muhallebi, kazandibi, puding), tahin - pekmez gibi tatlılar da sağlıklı bir şekilde kilo almanızı sağlayacaktır.

- Özellikle yatmadan önce tatlı yemeye özen gösterin.

- Makarnanın üzerine sos, peynir, yoğurt, kıyma gibi ilaveler yapılması kilo almaya yardımcı olabilmektedir.

- Şeker, kolesterol, tansiyon yüksekliği, karaciğer yağlanması veya safra kesesinin alınması gibi bir probleminiz yoksa, her gün bir adet haşlanmış yumurta yiyin.

- Öğünlerde yağda kızartılmış, çok yağlı yemekler yer almamalıdır.

- Yiyeceklerinizi haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlayın.

- Katı margarinlerden ve tereyağından uzak durulması gerekmektedir. Tercihen zeytinyağı, mısırözü yağı, soya yağı, kanola, bitkisel karışım yağlar veya fındık yağı gibi bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.

- Zayıflığın bir nedeni de psikolojik olduğu için ferah, rahat ve temiz bir ortamda yemek yenilmesi gerekmektedir.

- Yemekler çok hızlı bir şekilde yenilmemelidir.

- Sadece yaşamak için yemeyin, biraz da yemek için yaşayın.

- Tıkanmaya yol açmaması adına yemekle birlikte çok fazla sıvı almayın.

- Mümkünse öğün atlanmamalı, günde 6 öğün beslenilmelidir.

- Öğünler 3 ana, 3 ara öğün şeklinde olmalıdır. Öğün araları 2 - 3 saat kadar olmalıdır.

- Sigarayı içiyorsanız bırakın.


Uzman Diyetisyen
M. Turgay KÖSE
 

kelebek

-ütopik-
V.I.P
3 öğün hayatta yiyemem ben yaa bir de bunlar nasıl yenilicek onları söyleseymiş, iştahım olsa zaten alırım kiloyu. Bir de şu hızlı yeme alışkanlığımdan vazgeçmeliymişim :)

Ben yemek için yaşamıyorum yaşamak için yiyorum :D
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
ya yemeye kalırsa bi ekmeği oturur tek basıma bi öğünde yerim yok anacım bana yapışmıyor kilolar kaçıyor...bide üstüne yüzme gören zayıflamışsın sen ne oldu sana diyor..leyn bi kerede kilo almışsın diyin ne olcak..
 
Top