Kiraz Yaprağı Sarması
- 500 gram kiraz yaprağı
- 1 su bardağı kırma bulgur (Malatya yöresine has bir tür)
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- 1 yemek kaşığı un
- 3 orta boy kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 150 gram tereyağı
- 2 kg yoğurt
Ben de Yaptım
Kiraz Yaprağı Sarması (Malatya) Tarifi Nasıl Yapılır?
Malatya ile özdeş bir yemek; Kiraz yaprağı köftesi (Not: Bunu Malatya’da dut yaprağı, fasulye yaprağı ve asma yaprağı ile de yaparlar ve kiraz ağacı meyve vermeden yaprakları su gibiyken kullanılır. )
- Kiraz yaprakları üzerine sıcak su dökülerek 5 dakika kapta bekletilir.
- Ayrı bir geniş kap içerisine kırma ve köftelik bulgur konularak üzerine sıcak su gezdirilirek ıslanması sağlanır ve 15 dk bekletilir.
- Bekleyen bulgurun üzerine bir kaşık un, tuz ilave edilerek kıvamını buluncaya kadar yoğurulur.
- Daha sonra kiraz yaprakları süzülerek saplarından ayıklanır.
- Kiraz yaprağının parlak kısmı alta gelecek şekilde fındık büyüklüğünde hamur parçaları içine konularak ince olarak sigara gibi sarılıp bir tencere içine yerleştirilir.
- Açılmaması için dikkatli olun bir süre parmak aralarında bekletip tencereye koyabilirsiniz.
- Sarma işlemi bitince üzerine bir tabak ters çevrilip konulur havaya kalkmaması için.
- Sıcak et suyu veya normal su ilave edilerek kısık ateşte dağılmadan pişmeye bırakılır.
- Ayrı bir tencereye yoğurt, yumurta ve un alınıp iyice çırpılır.
- Tencere ateş üzerine konularak kesilmemesi için sürekli karıştırarak kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
- Bu işlem devam ederken kare kare doğradığımız üç adet soğan tereyağı koyduğumuz tavada karamelize olana kadar kavrulur.
- Pişen kiraz sarması diğer tencerede kaynamaya bırakılan yoğurt sosu içine dökülerek 10 dakika kadar daha pişirilir.
- Pişen kiraz yaprağı sarması kepçe ile alınarak bir kaba konulur.
- Üzerine tereyağlı kavrulmuş soğan dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.