• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Kış aylarında bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yolları

yeşüLL

limitsizsiniz...!
Özel üye
Yazın sağlıklı kalmanın nasıl daha kolay olduğunu merak ettiniz mi? Grip mikropları yaz boyunca tatile mi çıkıyor? Ya da soğuk algınlığı virüsü yazın nereye gidiyor? Kışa göre yazın daha az hastalanmamızın bir dizi nedeni var.




Bunlardan biri bağışıklık sisteminizin yazın daha güçlü olması. Peki kışın da güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapabiliriz?

Ehow isimli internet sitesinde yer alan haberde, sağlıklı bir bağışıklık sistemi kurmak için bazı öneriler bulunuyor:

1. D vitamini alın: En büyük D vitamini sentezleme kaynağımız güneş. Ancak kış aylarında kendini bize göstermeyen güneşten yeterince yararlanamayız. Son yapılan çalışmalar, D vitaminin bağışıklık sistemini desteklediğini ve günde 1,000-2,000 IU D vitamini takviyesi almamız gerektiğini gösterdi.

2. Kaliteli takviye ilaçları: Keşke tükettiğimiz gıdalardan tüm ihtiyacımızı karşılayabilsek, ancak bu basit bir durum değil. Özellikle de bayram ve okul tatillerinde daha çok hazır gıdalar ve atıştırmalıklar ile besleniyoruz. Bu nedenle, bir doktora ya da eczacıya danışarak vücudumuz için gerekli kaliteli vitamin takviyeleri almalıyız.

3. Sağlıklı düşün, pozitif kal: Sürekli hasta olduğundan şikayet eden bir arkadaşınız mı var? Cevabınız evetse, bir an önce o arkadaşınızdan uzaklaşın. Çünkü, insanın kendisini özellikle de kış mevsimi boyunca mutlu, sağlıklı ve fiziksel olarak güçlü hissetmesi bağışıklık sistemi açısından çok önemlidir.

4. Sarımsak çiğneyin: Sarımsağın nefesinizi kötü kokutacağını düşünebilirsiniz. Ancak, sarımsak bağışıklık sisteminizi desteklemenin en kolay ve ucuz yollarından biridir. Sarımsak doğal olarak anti-viral etkiye sahiptir ve bir diş sarımsak bile yeterli olacaktır. Nefesinizin kokmasından endişe ediyorsanız, yedikten sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz ya da biraz maydonoz çiğneyebilirsiniz.

5. C vitamini alın: Grip mevsiminde vücudunuzun güçlü kalması ve hastalanmamak için günde 1-2 gram C vitamini alın.


6. Şekeri azaltın: Şekeri seviyorsanız, kış aylarında içtiğiniz çaya, ıhlamura ya da sahlebe fazla şeker atmamaya çalışın. Çünkü araştırmalar, şekerin bağışıklık sistemi yanıtını yüzde 50 oranında düşürdüğünü gösteriyor. Şeker, vücudunuzun grip ya da soğukalgınlığı ile savaşmada kullandığı doğal yeteneğini azaltıyor, bu nedenle çok fazla şeker yemeden önce iki kez düşünün. Böylece, vücudunuz ve bel çevreniz size minnettar kalacak.

 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
Bağışık sistemi güçlendirici,,Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin ve hastalıklarla savaşmanın faydalı yolları.Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Genel olarak, bağışıklık sisteminiz sizi hastalığa neden olan mikroorganizmalara karşı savunmak için dikkate değer bir iş çıkarır.
Ancak bazen başarısız olur: Bir mikrop başarıyla istila eder ve sizi hasta eder. Bu sürece müdahale edip bağışıklık sisteminizi güçlendirmek mümkün mü? Diyetinizi geliştirirseniz ne olur? Bazı vitaminleri veya bitkisel müstahzarları alıyor musunuz? Mükemmele yakın bir bağışıklık tepkisi üretme umuduyla başka yaşam tarzı değişiklikleri yapmak?
Başlıklar​

Bağışıklık sistemi nedir​

Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyona karşı koruyan karmaşık bir hücre ve protein ağıdır . Bağışıklık sistemi, yendiği her mikropun (mikrop) kaydını tutar, böylece mikrop tekrar vücuda girerse onu tanıyabilir ve yok edebilir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları​

Bağışıklık sisteminin sık görülen 3 hastalığı nelerdir?
  1. Tip 1 diyabet. Bağışıklık sistemi, pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırır. …
  2. Romatizmal eklem iltihabı. Bu tip artrit eklemlerde şişme ve şekil bozukluklarına neden olur. …
  3. Lupus. Akciğerler, böbrekler ve deri dahil olmak üzere vücut dokularına saldıran bu hastalık.

Hangi hastalıklar bağışıklık sistemini zayıflatır?​

Otoimmün Bozukluklar Nelerdir?
  • Romatizmal eklem iltihabı. …
  • Sistemik lupus eritematozus (lupus). …
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD). …
  • Multipl skleroz (MS). …
  • Tip 1 şeker hastalığı. …
  • Guillain-Barre sendromu. …
  • Kronik inflamatuar demiyelinizan polinöropati. …
  • Sedef hastalığı

Bağışıklık sistemi neden zayıflar​

Yeterince uyumamak, virüsleri veya mikropları yakalama olasılığınızı artırabilir. Ayrıca iyileşmeniz daha uzun sürebilir. Bunun nedeni, vücudunuzun, hastalıklara karşı savunmaya yardımcı olan antikorlar olarak adlandırılan, enfeksiyonla savaşan çok sayıda hücre ve protein üretememesidir. Vücudunuz, yalnızca uyku sırasında sitokin adı verilen bağışıklık sistemine yardımcı olan belirli proteinleri serbest bırakır.

Endişe​

Stres ve endişe büyük mikrop savaşçıları değildir. Sadece endişeli düşüncelere sahip olmak, bağışıklık tepkinizi 30 dakika gibi kısa bir sürede zayıflatabilir. Sürekli stres daha da fazla zarar verir ve grip, uçuk, zona ve diğer virüslerden korunmayı zorlaştırır. Endişenizi üzerinizden atamıyorsanız veya normal yaşamınızın önüne geçiyorsa doktorunuzla konuşun.

Düşük D Vitamini​

Güçlü kemikler ve sağlıklı kan hücreleri için buna ihtiyacınız olduğunu biliyor olabilirsiniz. Ancak D vitamini ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. Yumurta, yağlı balık ve süt ve mısır gevreği gibi güçlendirilmiş gıdalarda alabilirsiniz. Güneş ışığı başka bir önemli kaynaktır. Yaz aylarında haftada 2-3 kez ellerinize, yüzünüze ve kollarınıza sadece 5-15 dakikalık ışınlar genellikle yeterlidir. Kışın biraz daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.

Bazı İlaçlar​

Alerjileri, artriti, lupusu, IBS’yi ve organ naklini tedavi etmek için ilaçlar içerir. Kortikosteroidler, inflamasyon için TNF inhibitörleri ve kanser için kemoterapi gibi bir örnektir. Herhangi bir reçeteli ilacı ayarlamadan önce doktorunuzla konuşun.

Çok Az Meyve ve Sebze​

Bu yiyecekler vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmak için ihtiyaç duyduğunuz beyaz kan hücrelerinden daha fazlasını yapmasına yardımcı olabilir. Taze ürünler, kabuklu yemişler ve tohumlar bol miktarda çinko, beta-karoten, A, C ve E vitaminleri ve sağlıklı bir vücut için ihtiyaç duyduğunuz diğer besinleri içerir. Bitki bazlı gıdalar ayrıca, vücut yağ yüzdenizi düşürmeye yardımcı olan ve bağışıklık tepkinizi güçlendirebilen lif ile sizi doldurur.

Yüksek Yağlı Diyet​

Yağlar, mikropla savaşan beyaz kan hücrelerini engelleyebilir. Ve zamanla yüksek yağlı diyetler, bağırsaklarınızdaki bağışıklık tepkisine yardımcı olabilecek bakteri dengesini bozabilir. Deniz ürünleri, hindi ve tavuk gibi yağsız proteinlerin yanı sıra ilave şeker içermeyen az yağlı süt ürünleri veya görünür yağları kesilmiş yağsız sığır eti parçaları arayın. Ayrıca, obez olmak sizi grip ve pnömoni gibi diğer enfeksiyonlara yakalanma olasılığını artırıyor gibi görünüyor.

Sigara içmek​

Sigara, çiğneme tütünü veya başka herhangi bir kaynaktan gelen nikotin, vücudunuzun mikroplarla savaşma yeteneğini zayıflatabilir. Evet, vaping de sayılır. Ve bu sadece nikotin değil. E-sıvılardaki diğer kimyasallar, özellikle onları vaping yoluyla soluduğunuzda, bağışıklık tepkinizi baskılıyor gibi görünüyor.

Alkol​

Sadece bir kez aşırıya kaçmak vücudunuzun mikroplarla savaşma yeteneğini 24 saate kadar yavaşlatır. Zamanla, çok fazla içmek vücudunuzun kendini onarma yeteneğini köreltir. Bu, karaciğer hastalığı, zatürree, tüberküloz ve bazı kanserler gibi hastalıklara yakalanma olasılığınızın daha yüksek olmasının nedeninin bir parçası olabilir. Alkol kullanıyorsanız, bunu kadınlar için günde bir, erkekler için iki içki olarak tutmaya çalışın.

Yaş​

Üzüntünün, özellikle uzun sürmesinin, vücudunuzun bağışıklığını baskılayabileceğine dair bazı kanıtlar var. Etki 6 ay sürebilir, ancak kederiniz derinse veya hafiflemiyorsa daha uzun sürebilir. Kayıp veya travmatik bir olayla ilgili yardıma ihtiyacınız varsa doktorunuzla veya bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşun.

Egzersiz eksikliği​

Düzenli aerobik egzersiz, vücudunuzun virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Bu kısmen, kanın vücudunuzda daha verimli bir şekilde dolaşmasına yardımcı olduğu için, bu da mikropla savaşan maddelerin gitmeleri gereken yere gittiği anlamına gelir. Bilim adamları, egzersizin bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye nasıl yardımcı olduğunu tam olarak araştırmaya devam ediyor.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir​

bağışıklık sistemi
İlk savunma hattınız sağlıklı bir yaşam tarzı seçmektir . Genel sağlık kurallarına uymak, bağışıklık sisteminizin doğal olarak düzgün çalışmasını sağlamak için atabileceğiniz en iyi adımdır. Bağışıklık sisteminiz de dahil olmak üzere vücudunuzun her parçası, çevresel saldırılardan korunduğunda ve aşağıdakiler gibi sağlıklı yaşam stratejileriyle desteklendiğinde daha iyi çalışır:
  • Sigara içmeyin.
  • Meyve ve sebzelerde yüksek bir diyet yiyin.
  • Düzenli egzersiz.
  • Sağlıklı bir kiloyu koruyun .
  • Alkol kullanıyorsanız, sadece ölçülü olarak için.
  • Yeterli uyku alın.
  • Ellerinizi sık sık yıkamak ve etleri iyice pişirmek gibi enfeksiyondan kaçınmak için adımlar atın .
  • Stresi en aza indirmeye çalışın.
  • Önerilen tüm aşılarla güncel kalın. Aşılar, vücudunuzda yayılmadan önce enfeksiyonlarla savaşmak için bağışıklık sisteminizi hazırlar.

Bağışık sistemini güçlendiren besinler​

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

1. Narenciye​

Çoğu insan soğuk algınlığına yakalandıktan sonra doğrudan C vitaminine döner . Çünkü bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.
C vitamininin enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülmektedir.
Hemen hemen tüm narenciye meyveleri C vitamini bakımından yüksektir. Aralarından seçim yapabileceğiniz bu kadar çeşitlilik ile bu vitaminden herhangi bir öğüne sıkmak kolaydır.
Popüler turunçgiller şunları içerir:
  • greyfurt
  • portakallar
  • clementines
  • mandalina
  • Limonlar

2. Kırmızı dolmalık biber​

Narenciye meyvelerinin herhangi bir meyve veya sebzenin en fazla C vitaminine sahip olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Ons ons, kırmızı dolmalık biber neredeyse 3 kat daha fazla C vitamini içerir (127 mg) Florida portakalı olarak (45 mg). Ayrıca zengin bir beta karoten kaynağıdırlar .

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, C vitamini sağlıklı cildi korumanıza yardımcı olabilir . Vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta karoten, gözlerinizin ve cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

3. Brokoli​

Brokoli vitamin ve mineraller ile güçlendirilmiştir. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra lif ve diğer birçok antioksidanla dolu brokoli, tabağınıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir.
Gücünü sağlam tutmanın anahtarı, mümkün olduğunca az pişirmek – ya da daha iyisi, hiç pişirmemektir. AraştırmaGüvenilir Kaynakbuharda pişirmenin gıdada daha fazla besin maddesi tutmanın en iyi yolu olduğunu göstermiştir .

4. Sarımsak​

Sarımsak dünyadaki hemen hemen her mutfakta bulunur. Yemeklere biraz canlılık katar ve sağlığınız için olmazsa olmazlardandır.
İlk uygarlıklar, enfeksiyonlarla savaşmadaki değerini kabul etti. Sarımsak, atardamarların sertleşmesini de yavaşlatabilir.zayıf kanıtGüvenilir Kaynak yani kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Sarımsağın bağışıklığı artırıcı özellikleri , allisin gibi kükürt içeren bileşiklerin yoğun konsantrasyonundan geliyor gibi görünüyor.

5. Zencefil​

Zencefil , hastalandıktan sonra birçok kişinin başvurduğu başka bir malzemedir. Zencefil iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da boğaz ağrısını ve iltihaplı hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilir . Zencefil mide bulantısına da yardımcı olabilir .

Pek çok tatlı tatlıda kullanılsa da zencefil, kapsaisinin akrabası olan gingerol formunda bir miktar ısı sağlar.
Zencefil de olabilir kronik ağrıyı azaltmakGüvenilir Kaynak ve hatta sahip olabilir kolesterol düşürücü özellikler

6. Ispanak​

Ispanak , sadece C vitamini açısından zengin olduğu için listemize girmedi , aynı zamanda bağışıklık sistemlerimizin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırabilecek çok sayıda antioksidan ve beta karoten ile doludur.

Brokoli gibi, ıspanak da besinlerini korumak için mümkün olduğunca az pişirildiğinde en sağlıklısıdır. Bununla birlikte, hafif pişirme, A vitamininin emilmesini kolaylaştırır ve diğer besinlerin , bir anti- besin olan oksalik asitten salınmasına izin verir .

7. Yoğurt​

Yunan yoğurdu gibi, etiketinde “canlı ve aktif kültürler” ibaresi bulunan yoğurtları arayın . Bu kültürler, hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmak için bağışıklık sisteminizi uyarabilir.

Aromalı ve şeker yüklü olanlardan ziyade sade yoğurtlar almaya çalışın. Bunun yerine sade yoğurdu sağlıklı meyveler ve bir çiseleyen bal ile tatlandırabilirsiniz .
Yoğurt da harika bir D vitamini kaynağı olabilir , bu nedenle bu vitaminle güçlendirilmiş markaları seçmeye çalışın. D vitamini, bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve vücudumuzun hastalıklara karşı doğal savunmasını güçlendirdiği düşünülmektedir.
 
Geri
Top