Malum kış aylarına girdik. Bu aylarda özellikle çocuklarımızı hastalıklardan korumak için beslenmelerine azami dikkati göstermek zorundayız. BU yüzden de çocuğumuza vereceğimiz vitaminler ve miktarları çok önemli.
Özellikle A vitamini bağışıklık güçlendirici bir etkiye sahiptir. Bunlar savunma sisteminin yardımcı elemanlarındandır. Greyfurt, havuç, kuru kayısı, Trabzon hurması, kırmızı lahana, pancar, kırmızı turp, yaban mersini ve böğürtlende bol miktarda karoten vardır. Tüketilen sebze ve meyvelerin mevsimine uygun olması, vücudun ihtiyacının doğal yoldan karşılanmasını sağlayacak ve çocuğun savunma sistemini güçlendirecektir.
C vitamini en çok çilek, kivi, kavun, portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerde bulunmaktadır. Ayrıca zerdeçal ve zencefil C vitamini kaynaklarıdır. Anneannelerimizin ballı zencefil karışımının faydası hepimiz tarafından bilinmektedir. Çocukların günlük ortalama 100 mg kadar C vitaminine ihtiyaçları vardır. C vitamini depolanan bir vitamin değildir, fazlası vücuttan atılır. Bağışıklık sisteminin korunması için olmazsa olmazlardan olan E vitamini de kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzelerde bulunmaktadır.
Ülkemizde en yaygın sağlık sorunlarından biri de demir eksikliği anemisidir. Demir eksikliği anemisi hem demir alımının yetersiz kaldığı hem de demir kaybının olduğu durumlarda ortaya çıkabilir. Demir; et, pekmez, ciğer, yumurta, kuru üzüm, bakliyat ve bazı yeşil sebzelerde bulunur. D vitamini de savunma sistemi için gerekli vitaminlerdendir. Güneşin çok yakıcı olmadığı saatlerde güneşe çıkmak D vitamini seviyesini normalleştirecektir.
Çocukların 2-8 yaş arasında sosyalleşme süreçlerinde birçok mikropla karşılaşacakları ve sıklıkla hastalanabilecekleri unutulmamalıdır. Çocuğun dengeli beslenmesi sağlanmalı, yeterli sürede uyuması için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve çocuklar düzenli bedensel aktivitelere yönlendirilmelidir.