• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Kitap Okuma Alışkanlığı – Çocukların Okuması için 9 Neden 7 Eylem

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Kitap Okuma Alışkanlığı – Okuma, çocuklarınızı teşvik edebileceğiniz en önemli en yaşamsal etkinliklerden biridir. Eğlenceli, düşündürücü ve daha sonraki yaşamda başarı için kesinlikle kritik bir alışkanlıktan söz ediyoruz.


Çocuklar ilkokul birinci sınıfta okumayı ve yazmayı öğrenseler de, esasen üçüncü sınıfta yetkin bir okuyucu olmayı kazanırlar (veya kazanmazlar), bu durum çocuğun gelecekteki başarısında önemli bir faktördür. Çocuklar için okumak sadece eğlenceli bir zaman geçirme değildir. Sınırsız olasılıklarla diğer insanlar, yerler ve fikirler hakkında bilgi edinmenin kapısını çalmaktır.


Kitap Okuma Alışkanlığı – Çocuklar İçin Okuma Neden Önemlidir?​


1- Kelime ve Dil Becerileri Geliştirir.​


Çocuklarınız kendi başlarına okuyamadan önce, onlarda kitaplara olan aşkı erkenden uyandırmak önemlidir. Genç yaşta onlara yüksek sesle okumak, ebeveyn ve çocuk arasındaki sözlü iletişim becerilerini geliştirmenin harika bir yoludur.

Çocuklar büyüdükçe onlarla günlük olarak konuşuruz, ancak maruz kaldıkları kelime dağarcığı ve konular sınırlı ve genellikle tekrarlayıcıdır. Kitap okumak çocuğunuzun kelime dağarcığını geliştirecek ve onları farklı cümle yapılarına, yazma stillerine ve kendilerini ifade etme yollarına itecektir.

Çocuğunuzun okuduğunu anlama süresi zamanla iyileşmekle kalmayacak, bunun yazma ve iletişim becerileri üzerinde de olumlu bir etkisi görülecektir. İki dilli veya ikinci bir dil öğrenen çocuklar için okuma, akıcılığı elde etmenin veya korumanın önemli bir bileşenidir.

2- Bilgi Susuzluğunu Teşvik Eder.​

Akla gelebilecek herhangi bir konu hakkında yazılmış, birçoğu çok çeşitli okuma seviyelerinde kitaplar bulunmaktadır.
Kitap okurken, çocuklarınız çok çeşitli konularla, kültürlerle ve fikirlerle tanışacaktır. Orada keşfedilecek ne kadar çok bilgi olduğunun farkına varacaklar ve kendilerini en çok ilgilendiren konularda daha fazla araştırma yapacaklardır.
Birçok durumda, kitabın içeriğinden o kadar zevk alacaklar ki, belirli bir konu hakkında çok fazla bilgi edindiklerini bile fark etmeyecekler.

3- Empatiyi Artırır.​

Çocuklar etraflarındaki dünya hakkında çok dar bir anlayışa sahiptirler. Bunun nedeni, büyüdükleri koşullara bağlı olarak karşılaştıkları sınırlı sayıda deneyimdir.
Çok çeşitli deneyimleri olan farklı insan toplulukları hakkında kitap okumak, çocukların sadece çeşitliliği takdir etmesini değil, aynı zamanda başka birinin yerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu anlamalarını da sağlamaktadır.
Bunu yapmak, onlarla çok az ortak noktası olan insanları tanıma ve onlarla empati kurmalarına ve daha iyi bireylere dönüşmelerine yardımcı olacaktır.

4- En İyi Eğlence Biçimidir.​


Çağımızda teknoloji, yetişkinler ve çocuklar için bir kaynak olsa da çocuklar için kitaplar her seferinde daha iyi bir eğlence seçimidir.
Bir ekran önünde saatler geçirmek yerine, çocuklarınızı kitapları varsayılan eğlence kaynağı olarak görmeye teşvik edin. Çalışmalar, okumanın vurgulandığı ailelerde, çocukların bağımsız okuma ve uzun vadede kitap tutkusu geliştirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

5- Güvenli Bağlanma Sağlar.​


Okumanın ebeveyn ve çocuk arasında bir bağ yaratmasının birçok yolu vardır. Bebeklikten başlayarak, yüksek sesle okumak, birlikte vakit geçirerek ve fiziksel olarak yakınlaşarak bağlılığı teşvik eder.

Çocuğunuz büyüdükçe, yüksek sesle okumaya veya aynı kitabı ayrı ayrı okumaya ve en çok keyif aldığınız bölümler hakkında konuşmaya devam edebilirsiniz.
Okumayı bir fırsat olarak kullanın ve çocuğunuzla etkileşime geçin, kitapta ele alınan konular hakkındaki düşüncelerini sorarak veya hikayeyi günlük hayata bağlayarak kullanın.

6- Beyin Egzersizleri Yaptırır.​

Televizyon izlemek genellikle beyni pasif tutar. Okuma, televizyon izlemekten çok daha fazla beyin gücü kullanmayı gerektirir. Çocuklarımız kitap okuduklarında, beyinlerinin daha çok duyusal entegrasyonlarla ilgilenen ve kelimeler ile görsel düşünme arasında bağlantı kuran kısmını kullanırlar.

Yeni başlayanlar için çizimlerle anlatım kavramalarına ve daha iyi anlamalarına yardımcı olacak faydalı bir araç olabilir. Daha ileri okuyucularda, bilmedikleri kelimeleri veya ifadeleri anlamalarına yardımcı olmak için bağlam ipuçlarını toplarken beyinlerini kullanırlar.

Okuma ayrıca eleştirel düşünmeyi teşvik eder; çocukları kitap ile gerçek yaşam arasında bağlantı kurmaya ve hikaye hakkında fikir sahibi olmaya teşvik eder.

7- Konsantrasyonu İyileştirir.​

Kitap okumak odaklanma ve konsantrasyon gerektirir. Sürekli olarak kitap okumak, çocuklarınızın belirli bir süre boyunca bir göreve odaklanmak için zihinlerini ve bedenlerini kullanma pratiğine yardımcı olacaktır.


Dikkat dağıtıcı unsurları alıp onlara okuma ve anlama alanı vererek, dikkat süreleri ve konsantrasyon kabiliyetleri zamanla önemli ölçüde gelişecektir.
 
Geri
Top