• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak oldukça önemlidir. Çoğu insan, kitap okumayı boş zamanlarını değerlendirmek için kullanıyor ve sadece boş zamanlarının hobisi olarak adlandırıyor. Boş zamanı çoğu zaman bulamayan insan, kitap okuma alışkanlığı kazanmakta yetersiz kalıyor. Hatta, eleştirel düşünme, muhakeme yeteneği, sorgulama ve değerlendirme becerileri de yetersiz oluyor. Hal böyle olunca, kitap okuma alışkanlığı geri plana atılmış oluyor.

Neden Kitap Okumalıyız?​


Yüzyıllardır deneme ve araştırma yoluyla birçok eser veriliyor. Bu eserler, belirli bir birikimi bizlere sunarak hayata farklı bakış açılarıyla bakmamızı sağlıyor. Yüzyıllardır hayata kazandırmaya devam edilen bu eserlerden yararlanmamız, kültürlü ve uygar bir birey olmak için oldukça önem teşkil ediyor. Peki uygar olmak nedir? Düşünce, bilim, sanat ve endüstri alanlarında çok büyük bir gelişme göstermektir. Uygarlık ise, bu zamana kadarki kuşakların biriktirdiği bilgiler ve tecrübelerdir. Bizler bu uygarlık tanımına, önceki kuşakların kitaplarını okuyarak katılabiliriz.

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?​


Kitap okumanın faydaları saymakla bitmez. Siz bu faydaları, kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra birebir deneyimlemiş olacaksınız. Fakat yine de, bazı faydaları sizinle paylaşalım:
  • Düşünce ufkunuz gelişir. Olaylara farklı açılardan bakarsınız ve kapsamlı bir görüş açısı kazanarak olayları inceleme yeteneğinizi geliştirirsiniz.
  • Sürekli okuduğunuz için, oldukça zengin kelime dağarcığına sahip olursunuz.
  • Kelimelerle düşündüğümüzü düşünürsek düşünme kapasiteniz genişler.
  • Diksiyonunuzda belirgin bir düzelme fark edersiniz. Bu da, insan ilişkilerinizde karşıdaki kişide olumlu bir etki bırakır. Böylece özgüvenli ve sosyal bir karakteriniz oluşur.
  • Empati yeteneği kazanırsınız. Maalesef yetenek diyoruz çünkü günümüzde empati yapan insan sayısı oldukça az. Hal böyle olunca, kitap okuyarak farklı hayatları ve görüşleri tanıyarak bu yeteneği kazanabilirsiniz. Hatta bunu çevrenize bile yayabilirsiniz.

Peki Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?​

Doğru Kitap Seçimi: Genellikle yapılan yanlışlardan en önemlisi; bir kitabı sırf popüler olduğu için okumaya çalışmak! Örneğin, gündemde çok ümitsiz, depresif bir kitap mevcut. Herkes o kitabı okuyor. Eğer sadece popülaritesi var diye kitap okumaya bu depresif kitaplardan başlarsanız, ümitsiz ve şüpheci bi ruh haline girer, kitap okumaktan soğuyabilirsiniz. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız, önce bunu yapmaktan vazgeçmelisiniz. Seçeceğiniz kitabı popülariteye göre seçmemelisiniz. Öncelikle kendinize şu soruları sorun: Nasıl bir kitap bana heyecan verir? Hangi olay, o kitaptan zevk almamı sağlar? Bu gibi soruların cevabını verdiğinizde, yapmanız gereken sadece zevk alacağınız türlerin bulunduğu reyondan kitapları seçmek olacak!
  1. İnce Kitaplar ile Başlamak: Birdenbire Oğuz Atay-Tutunamayanlar okumaya çalışırsanız kesinlikle bir daha eliniz kitaplara gitmez. Bunu spora başlamak isteyen bir insanın birdenbire kaldıramayacağı ağırlığı seçerek kendini zorlamasına benzetebiliriz. Daha ilk başlarda kendinize uygun olmayan bir ağırlığı kaldırmaya çalışırsanız, kendinize zarar vermiş olursunuz. Kitap okuma alışkanlığınız yoksa, ince kitaplardan başlamalısınız. Birinci maddede bahsettiğimiz sorulara cevap verdikten sonra, reyondaki kitaplardan zevkinize uygun ince kitapları ayırabilirsiniz.
  2. Sayfa Sayısı Belirleme Kuralı: Çoğu kişi, kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için belirli sayılar söyleyerek kesin bir çizgi çekiyor. Oysa bu sayı, kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, öğrencilere 50 sayfa kuralı veriliyor. Bu kural, ne yazık ki çoğu öğrencide pek işe yarayan bir kural değil. Çünkü okuma alışkanlığı olmayan kişi, hoşuna gitmeyen bir kitabı, sırf 50 sayfa kuralına uygunluk gösterebilmek için bitirmek zorunda hissediyor. Sizi içine almayan, farklı hayal dünyalarına taşımayan bir kitabı bitirmek zorunda değilsiniz. Eğer bu şekilde kendinizi zorlarsanız, kitap okumaktan soğuyabilirsiniz. Bu yüzden sayfa sayısını kendiniz ‘deneyerek’ belirlemeye çalışabilir ve zamanla artırmaya yönelik adımlar atabilirsiniz.
  3. Pdf Kitap Bulundurmak: Bitmeyen metrobüs yolculukları, hastane sıraları, uzun ders araları… Bitmeyecekmiş gibi hissettiren, bunalıma sürükleyen bu olaylara kitap okuyarak katlanabilirsiniz! Bir süre sonra okuduğunuz kitabın içine dalacaksınız ve bir de bakmışsınız ki bitmeyen metrobüs yolculuğu bitmiş, hastanedeki sıranız gelmiş ve ders aranız bitmiş!
  4. İstikrarlı Olmak: Muhtemelen bu yazıyı okuduktan sonra düzenli olarak kitap okumaya karar vermiş olacaksınız. Önemli olan, bu kararı sonuna kadar uygulayabilmek ve sırf kitap okumak için değil, kendinizi geliştirmeye yönelik adımlar atmak için okuyabilmek! Bu istikrarı sağlayabilmek için, kendinize dakika kuralı koyabilirsiniz. O halde, onu da bir sonraki maddede açıklayalım.
  5. Dakika Kuralı Oluşturmak: İstikrar sağlayabilmek için kendinize dakika kuralı koymalısınız, saat kuralı değil! ‘’1 saat kitap okuyacağım, kesinlikle 1 saat sürmeli!’’ gibi düşünmek yerine, sayfa belirleme kuralında olduğu gibi dakikaları da yavaşça artırmalısınız. Örneğin, ‘’Sadece 10 dakika okuyacağım.’’ diyerek başlarsanız, kitap okumak gözünüzde sandığınız kadar da büyümemiş olacaktır. Zamanla bu sayı, 20 dakikaya, 30 dakikaya hatta 1 saate ve daha fazlasına doğru çıkabilir. Burada önemli olan her gün okuma eylemini gerçekleştirebilecek olan rakamı belirlemek. Hatta Barış Özcan’ın Zinciri Kırma videosunda bahsettiği gibi bir rakam belirledikten sonra o hedefi yarıya düşürebilirsiniz. 20 dakika size okunabilir geliyorsa hedefinizi 10 dakikaya düşürün ki zamanınız olmayan günlerde bile okuma eylemini gerçekleştirebilesin.
  6. Kitapların Listesi Oluşturmak: Kendinize bir ajanda oluşturabilirsiniz. Bu ajandanın içine, okuyacağınız kitapları ve konularını yazarak belirli bir şema çizmiş olursunuz. Sonrasında, okumaya başladığınız kitapları bir yere, okuduğunuz kitapları ise başka bir yere sıralayabilirsiniz. Böylece, kitap okuma alışkanlığını kazandığınızı görmüş olacaksınız.
  7. Puf Pdf Arşivlerini Karıştırmak: Editörün seçtikleri, meslek yaşamlarında ilham kaynağı olan kişiler tarafından tavsiye edilen kitap listelerinden oluşuyor. Bazı kitaplar mesleki içerikte olmasa da yetkinliklerinizi geliştirmede size yön verecek şekilde seçiliyor. Bu önerilerden yararlanmak, kitap okuma alışkanlığı kazandırmada öncü olabilir.
  8. Kitap Kulüplerine Katılmak: Çoğu okulda kitap okuma organizasyonları düzenleniyor. Özellikle edebiyat kulüplerinde düzenli olarak öğrenciler toplanıyor ve belirli günleri kitap okuma günü ilan ediyor. Bu gibi kulüplere katılarak kitap okuma alışkanlığı kazanabilirsiniz. Bu sayede yeni insanlarla tanışıp, kültür sohbetleri de yapabilirsiniz.
  9. Okul Kütüphanesini Kullanmak: İlk aşamada kitaplarınızı kütüphaneden alarak başlayabilirsiniz. Böylece hem ücretsiz olarak kitap okumuş olursunuz hem de hangi tarz kitapları sevdiğinizi anlayabilirsiniz. Bir kitabı beğenmezseniz hızlıca geri bırakıp yenisini alabilirsiniz. Bunun yanında kitabı okumakta kısıtlı zamanınız olacağı için bitirme olasılığınız da artacaktır.

    Kısa bir not​



    Birçok yazarın kitaplar hakkında önemli cümleleri var. Örneğin, Alvin Toffler,
    ‘’21. Yüzyılın Cahilleri, Okuma-Yazma Bilmeyenler Değil;
    Okumayanlar, Öğrendikleri Yanlış Bilgileri Değiştiremeyenler Ve Yeniden Öğrenemeyenler Olacaktır.’’
    diyerek okuma yazma bilen insanların okumamasına tepki göstererek ‘cahil’ olarak nitelendiriyor. Descartes, iyi kitaplar okumanın geçmiş yüzyılların en seçkin zekalarıyla, önceden tertiplenmiş bir konuşmaya katılmak gibi olduğunu söyleyerek adeta kitap okumanın olağanüstü bir derinliğe sahip olduğunu gösteriyor. Umarız bu yazı, kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır sorununuza cevap olur! Sizin de önerileriniz varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.
 
Geri
Top