YoRuMSuZ
Biz işimize bakalım...
TEKNOLOJİ KİMİN UMURUNDA
"Teknoloji Kimin Umurunda", gelişmiş batılı ülkelerde çoktan üzerinde yüzlerce kitap yazılmış, üniversitelerde ders olarak okutulan; ülkemizde epey ihmal edilen ya da önemsenmeyen kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimi gibi alanlara dair, bilişim profesyonellerinin, akademisyenlerin, öğrencilerin ve e-pazarlama ile haşır neşir herkesin, eleştirel ve yapıcı perspektif geliştirmek için etkileşime girebilecekleri bir kitap.Eğer teknik dille yazılmış, size, işin "nasıl" yapıldığını gösteren bir kitap arıyorsanız bu kitap size göre değil; fakat nasıl yerine "neden" sorusunu soran, sıkıcı ve teknik bir dil yerine, açıklayıcı, örnek verici bir kitap arıyorsanız, o halde bu kitap sizin ve özellikle tasarımcılar, pazarlamacılar, yazılımcılar ve şirket yöneticileri için başucu kitabı olacak nitelikte.
Ülkemizin birinci kuşaktan web profesyoneli Mehmet Doğan en güzel yazılarını sizin için derledi. "Teknoloji Kimin Umurunda" kitabı, iş ve gündelik hayatın rutininde gözden kaçmış ya da bizatihi unutmak istediğimiz ayıntılardan; "Türkçe" düşünülememiş, düşünülmüşse de yazılamamış cesurca sorulardan ve bu sorulara yerinde ve tam zamanında verilen yanıtlardan oluşuyor.
Mehmet Doğan'ın perspektifinden "Teknoloji Kimin Umurunda", okuyucuyu, yeni bir "iş etiği" ve "estetiği" konusunda düşünmeye zorluyor ve "kullanıcı merkezli düşünce"nin ahlaki, stratejik ve teknik boyutları olduğunu; "müşteri" diye adlandırdırılan "zavallının" satın almak dışında, haklarının oluğunu; geliştirme süreçlerinde rol alan bizlerin, kullanıcı gibi düşünerek hem kullanılabilir, hem de estetik ürünler geliştirebileceğimizi ısrarla hatırlatıyor.
3 Rakam Metodu gibi zihin açıcı bir kavramı dilimize kazandıran Mehmet Doğan kitabında, sektörümüzle ilgili, başarı ve başarısızlıklarımızla bulunduğumuz alanda sınırlarımızı zorlayacağımız küçük ama etkili "tüyo"lar veriyor.
Kitap, "Altı üstü tasarım!" diye savuşturulmaya çalışılan, oysa çok bilinmeyenli ve teknolojiyle birlikte her geçen gün daha fazla karmaşıklaşan bir alanda, karşımıza çıkan sorunsallarla başetmenin; "anlamaya çalışmanın ötesine geçmek" ve "kullanıcı ile empatik bir işbirliği içinde olmak"tan geçtiği konusunda zihnimizi zorluyor.
İflah olmaz teknoloji düşmanları, teknoloji ile yatıp kalkanlar, yeni ekonominin yükselişini anlamaya çalışanlar bu kitapta yeni pek çok deneyim bulacaklar.
Metafor zenginliğiyle başınızı döndürecek bu kitap, 80'lerde geçen çocukluk anılarını 2000'li yıllara bağlayan göndermelerle, "bizlere" çok tanıdık gelecek kişisel deneyimlerden mükemmel bir anlatı dili kuruyor. Çoğunlukla sıkıcı ve didaktik olan teknoloji muhtevalı kitapların aksine, bu kitabın edebi ve insani sıcaklığı sizi etkilemekle kalmayıp, geçmişten bugüne ve geleceğe doğru tatlı bir yolculuğa çıkarıyor.
Tavus kuşları, Kaliforniya'daki malikane, geminizi sulara gömülürken izleme trajedisi, Kuzey Amerika yerlileri, masal kitapları gibi, ilk bakışta tasarım ve teknoloji ile ilişkisi uzak gibi görünen öykülerle; büyük web firmalarının batışları, minik firmaların yükselişleri gibi hayat kurtaracak altın değerindeki kişisel ve tarihsel deneyimlerin öyküleri; Mehmet Doğan'ın çıkarımları ile bu kitapta.
Web tasarımcı ve geliştiricileri, ürün mühendisleri, pazarlamacılar ve şirket patronları: Kullanıcı odaklı stratejiler geliştirerek başarıyı ve müşteri memnuniyetini maksimize etmeyi garantilemek ve "erken dönem web"in durağan ve edilgenleştirici yapısı yerine, geleceğin dinamik katılımcı ve özgürleştirici deneyimlerden oluşan yeni bir dünya için Mehmet Doğan'ın söylediklerine kulak vermenizde fayda var.
Bilisim, tasarim, kullanici memnuniyeti, sanal deneyi, kullanılabilirlik, erişilebilirlik, e-devlet, Web 2.0, bloglar vb, geleceğe hazır olmak için anahtar sözcükler... "Geleceği tasarlamak" gibi bir amacınız varsa, bu kitabı mutlaka okuyun!