Kızak -Kızak Tarihçesi

Suskun

V.I.P
V.I.P
Kızak
  1. kar veya buz üzerinde kaydırılan tekerleksiz taşıt.
  2. denizcilikte üzerinde gemi yapılan, onarılan veya gemiyi suya indirip sudan çıkarmaya yarayan ızgara.
  3. ağaç tablaların kamburlaşmaması için liflere dikey konumda açılan kanala geçirilen uzun parça.
  4. ambalajın dibine uzunluğuna çakılan, hem dip levhası elemanlarının tutturulmasını hem de ambalajın yerde kolayca kaymasını sağlayan kereste parçası.

Kızak Tarihçesi:
Çin kaynakları insanların kar üzerinde dizden aşağı özel aletler takarak karda yürüdüğü/kaydığını belgelemektedir. Türk boylarından “Basmiller’in” kalkana benzer iki tarafı yukarıya kıvrık alt tarafına kayıp devrilmeyi engelleyen at derisi yapıştırdıkları belirtilmektedir. Yaptıkları özel yardımı ile dağdan aşağı av hayvanlarını kovaladıkları ayrıca düzlüklerde ise ellerindeki bastonlar yardımı ile kayarak avlandıkları aynı kaynaklara dayandırılır.

Kızak sporunun zamanla değişik formlarda pek çok ülkede farklı yarışma stillerine dönüşerek yapıldığı görülmektedir.Türk toplumlarında yarışma şeklinde Anadolu’nun pek çok bölgesinde kış aylarında çeşitli kızak yarışları yapılmıştır.Geçmişte geleneksel olarak pek çok bölgede yapılan kızak yarışları günümüzde Kastamonu’nun Küre ilçesine bağlı Belören Köyü,Ağrı ili ve civarında yarışma ortamında belli kurallarla yapılmaktadır.
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Çocukluğumda üşemek nedir bilmezdik karlı yollar birazda aşağı meyilli oldumu ne bizi taşırsa kızağımız oydu🙂
 
Top