• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Klorofil Nedir - Klorofil Pigmentleri Nelerdir

Suskun

V.I.P
V.I.P
Klorofil Nedir


Klorofil çeşitli dalga boylarındaki ışıkları emerek bitkide fotosentez (özümleme) olayının meydana gelmesine sebep olan yeşil renkli bir pigment (renk verici madde).


Klorofiller fotosentez olayında karbondioksidin şekerlere ve diğer bitki maddelerine redüksiyomunda kullanılan ışık enerjisini emmektir (absorblamaktır).

Yapısı

Klorofil molekülü merkezde bulunan bir Mg atomu çevresinde yer alan 4 tane pirol halkasından oluşan bir yapıdır. Bu tetra pirol yapısına Mg porfirin adı verilir. Pirol halkalarından birine yani molekülün 7. C atomuna uzun ve düz zincirli bir alkol olan fitoldir.

Çeşitleri

Bitkilerde bulunan klorofil beş çeşit olup bunlar abcd ve e şeklinde adlandırılır. Bunların molekülleri birbirine çok benzer. Damarlı yeşil bitkilerde klorofil a ve b 1/3 oranında bulunur. Diğer klorofiller bu bitkilerde bulunsa bile çok az veya eser miktardadır. Klorofil bitkilerde kloroplast adı verilen organellerin içinde bulunur.
Klorofil a ve b molekülleri arasındaki fark 2. pirol halkasının 3. karbon atomuna bağlanmış olan gruplardan kaynaklanır. Klorofil a'nın 3. karbonuna metil (CH3) grubu bağlanmışken klorofil b'nin 3. karbonuna aldehit grubu (CHO) bağlanmıştır. Bu farklılığa bağlı olarak bu moleküller çözünürlük ve ışığı absorbe etme yönünden birbirlerinden ayrılırlar. Örneğin klorofil a petrol eterinde klorofil b ise metil alkolde çözünür. Klorofil a dalga boyu 662 milimikron klorofil b ise dalga boyu 654 milimikron olan ışığı absorblarlar. Klorofil a'nın formülü C55H72O5N4Mg olup dört tane pirol halkasına sahiptir. Ortada Mg pirol halkasındaki azotlar ile çekirdek teşkil etmiştir. Pirol halkaları birbirlerine karbon köprüleriyle bağlanmışlardır. Böylece büyük bir halka meydana gelmiştir. Klorofil b'nin molekülünün kapalı formülü C55H70O6N4Mg'dir. Açık formülü klorofil a'dan biraz farklıdır.
Klorofil a bakteriler hariç bütün yeşil bitkilerde klorofil b yüksek bitkilerde ve yeşil yosunlarda bulunur. Klorofil d kırmızı yosunlarda klorofil c kahverengi yosunlarda diatomlarda ve öglena gibi bir hücreli kamçılılarda


Klorofil pigmentleri

Klorofil pigmentleri fotosentezde temel görevi üstlenen yeşil renkli pigmentlerdir. 1966'da Allen tarafından 8 tane farklı türü olduğu bulunmuştur. Bunlar:

* Klorofil a
* Klorofil b
* Klorofil c
* Klorofil d
* Klorofil e
* Bakteriyoklorofil a
* Bakteriyoklorofil b
* Bakteriyoviridin'dir.

Bakteriyoklorofil a bakteriyoklorofil b bakteriyoviridin fotosentetik bakterilerde bulunur. En bol bulunan klorofil a ve b bakteriler dışındaki tüm ototroflarda bulunur. Klorofil b mavi-yeşil kahverengi ve kırmızı alglerde bulunmaz. Diğer klorofil tiperi ise klorofil a ile birlikte ve yalnız olarak alglerde bulunabilirler. Klorofil pigmenti CHO2 N ve Mg elementlerinden oluşur.


Klorofilin meydana gelmesi için ışık şarttır. Bazı fıstık çamı eğrelti otları gibi bitkiler karanlıkta da yeşilliklerini korurlar.
 
Top