Saatlerce spor salonlarında kalıp ter dökmeye ve sizi aç bırakan diyetlere tahammülünüz kalmadıysa Diyetisyen Derya Zünbülcan'ın 12 doğru adımına kulak verin diyoruz.
Kilo vermek istiyorsanız öncelikle yanlış bilgilerden arınmalısınız. Ekmeğimi çıkartsam bana yeter, ya da yediklerini yarıya indirirsem zaten kilo verebilirim gibi düşünceler yeterli ve dengeli beslenerek sağlıkla kilo verme kavramından oldukça uzakta düşüncelerdir. Bu gibi düşüncelerin arınarak zihninizi diyete hazır hale getirmelisiniz.
Gereksinimlerin ne kadar olduğu bilinmeden yediklerini bir anda yarıya indirmek ne kadar bilinçsizce yapılan bir eylemse kontrolsüz porsiyonlarda beslenme de o kadar bilinçsiz bir davranıştır.
Bu nedenle bilinçsiz besin kısıtlamasına gidilmeden doğru porsiyon kontrolünden de vazgeçilmemelidir.
Yapacağınız şey çok basit. Şu anda kullandığınızdan daha küçük tabak ve kâseler kullanarak işe başlayabilirsiniz.
Ödül payınızı belirleyin. Kaçamak veya ödül kavramları diyet yaparken suiistimale açık olan en temel kavramlardır.
Her gün veya her hafta kendinize belirlediğiniz ödül kalori miktarınız olsun ve bu kalori kadar kaçamak haklarınız. Bu şekilde kaçamakları da kontrol altına alabilirsiniz.
Atıştırmalıklarınız üzerinde çalışın. Yabanmersinli cevizli bir kek leziz olduğu kadar sağlıklıdır da... Her dilim de hem sağlık hem tat almanın keyfine varın. (Tabii ki kekiniz az yağlı ve az şekerli olmalı)
İçecekleriniz gününüzü belirler. Şekerli, alkollü, asitli içeceklerden uzak durarak taze sıkılmış meyve suyu, boza, ayran gibi sağlıklı içeceklere yönelmelisiniz.
Soğuk kış günlerinde sıcacık bir fincan salep, sıcak yaz günlerindeyse bir bardak taze sıkılmış meyve suyu güzel bir alternatif olabilir.
Üstelik bir çay bardağı salep veya bir küçük bardak meyve suyu yaklaşık 100 kalori.
Hava soğuk yada sıcak diye egzersizden vazgeçmeyin. Dışarı çıkamıyorsanız evde hareketinizi arttırmayı deneyin. Bunun için egzersiz DVDleri ve egzersiz uygulamalarından faydalanabilirsiniz.
Bilirseniz yanlış beslenmek istemezsiniz.Tükettiğiniz besinleri bir ajandaya not edin. Yazmaya başladığınız anda şu ana kadar hiç fark etmediğiniz kadar fazla yediğinizi göreceksiniz bir süre sonra yazmak bile yaptığınız yanlışları fark edeceksiniz.
Nutrisyonel kalitesi yüksek bir kahvaltı edin. Araştırmalar kahvaltı eden bireylerin kahvaltıyı atlayanlara göre daha sağlıklı kiloda olduğunu gösteriyor.
Gökkuşağı gibi renkli beslenerek besinleri konforunuz için kullanın. Daha sağlıklı bir zihin için kuru erik, güzel bir cilt için kuru kayısı. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün...
Her besinin beslenmemizde ayrı bir önemi olduğunu fark ederek beslenmenizde çeşitlilik yaratın.
Tükettiğiniz besin çeşidini sayın. Sağlıklı olabilmek için farklı besinlerden uygun miktarlarda yememiz gereklidir.
Bir gün içerisinde tükettiğiniz besin çeşidini not ederek bir skor oluşturun. Ve yedi günün sonunda haftanın skor ortalamasını bulun. Her hafta skor ortalamanızı yükseltmeye çalışın.
Arkadaş grubunuzu koordine edin. Veya sizinle aynı hedefi paylaşan kişilerden bir grup oluşturun.
Kilo vermek üzere kullanabileceğiniz yeni tarifeler denemek, alternatif diyet yemek ve tecrübelerini keşfetmek bu yolda yalnız olmadığınızı hissetmenizi sağlayarak motivasyonunuzu arttırabilir.
Başarınızı kutlayın. Ancak bu kutlama sonucu elde ettikleriniz besine dayalı olmayan ödüller olsun.
Uzun süredir almak istediğiniz bir kitap, gitmek istediğiniz bir film veya yardıma muhtaç birine yapacağınız içinizi rahatlatan bir iyilik sizin yenilenme ödülünüz olabilir.