• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Kontrol edilen yabancı kurum kazancı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Kontrol edilen yabancı kurum kazancı

Kurumlar Vergisi Kanununa yeni giren kavramlardan biri de kontrol edilen yabancı kurum kazancıdır. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 7’nci maddesinde hüküm altına alınan kontrol edilen yabancı kurum kazancı, tam mükellef kurumların, doğrudan doğruya ya da ayrı ayrı olmak üzere sermayesinin veya kâr payının yada oy kullanma hakkının en az %50’sine sahip oldukları yurt dışındaki iştiraklerinin kurum kazancını ifade etmektedir. Söz konusu kazançlar dağıtılsın ya da dağıtılmasın aşağıda belirtilen koşulların gerçekleşmesi durumunda Türkiye’de kurumlar vergisine tâbi tutulur.
1) İştirakin gayrisafi hasılatının % 25 veya fazlasının,kuruluşun sermaye, organizasyon ve elemen istihdamı suretiyle yürütülen ticari, zirai veya mesleki faaliyet dışındaki, faiz, kâr payı kira, lisans ücreti ve menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden oluşması gerekir.
Yurt dışındaki iştirakin gayrı safi hasılatının en az % 25’inin işletmenin temel faaliyetini teşkil eden ticari, zirai ve mesleki faaliyetten doğan gelirler dışında kalan, olağan faaliyet dışı gelirlerden meydana gelmesi gerekmektedir. Aksi durumda iştirakin kazancı Türkiye’de vergi konusu yapılmaz.
2) İştirakin yurt dışında ticari bilanço kârı üzerindeki kurumlar, gelir vergisi ve benzeri vergi yükünün %10’dan az olması gerekir.
3) İştirakin gayrisafi hasılatının tutarı 100.000 YTL karşılığı yabancı parayı geçmiş olması gerekir.
%50 kontrol oranının tespitinde hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte sahip olunan en yüksek oran dikkate alınır.
Yurt dışındaki iştirakin elde etmiş bulunduğu kâr, hesap döneminin kapandığı ayı içeren hesap dönemi itibariyle tam mükellef kurumların Türkiye’de kurumlar vergisi matrahına dahil edilir.
 
Geri
Top