• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Köpeklerde Doğum Ve Bakım

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Köpeklerde Doğum Ve Bakım


Doğum yapacak olan köpeğin sahibi hem heyecanlıdır, hem de mutludur. Ancak yine de olası problemlerin varlığı köpek sahibini tedirgin eder. Köpeğinizin çiftleştiği tarihi takvime işaretlemek yapılacakları planlamak için ve veteriner hekiminizin size daha fazla yardımcı olabilmesi açısından önemlidir.

Gebeliğin 35. gününden sonra annenin kalori ihtiyacı artmaya başlayacaktır. Genel olarak normalin 2 katı bir mama ihtiyacı vardır. Emzirme başladığında ise bu miktar normalin 3 katına çıkar. Kalsiyum eklenmesi çoğunlukla önerilmemektedir. Çünkü bu metabolik bir dengesizlik oluşturabilmektedir. Aynı zamanda aşırı vitaminler de yavrular için zararlıdır. En iyi beslenmeyi katkı içermeyen, dengeli bir yavru köpek maması ile yapabilirsiniz. Hazır mama ile beslenmeyen köpeklerde dahi doğum sonrası problemler yaşamamak için hazır mamaya geçilmesi ve yavru köpek mamasının tercih edilmesi bu dönemde tavsiye edilir. Dişi köpeğin hareketlerinin kısıtlanması gebeliğin ilk 4-6 haftası için gereksizdir.
45. günde köpeğinizin bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gereklidir. Özellikle bu muayenenin ultrason eşliğinde yapılması yavruların canlı olup olmadığının bilinmesi açısından da önemlidir. Ultrasonla gebeliğin teşhisi 15. günden itibaren kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak yavru sayısının kesin söylenebilmesi ultrasonla her zaman mümkün değildir.

Yine gebelik teşhisi için home-test dediğimiz çabuk testler de günümüzde kullanılmaktadır. Ancak hiçbir zaman sonuç %100 değildir. Gebeliğin kesin teşhisi köpeğinizin kullanması gerekli olan bir takım ilaçlarının kesilmesini de gerektirebilir.
Doğum için sakin, fazla giriş çıkış olmayan uygun bir köşe hazırlanması önemlidir. Anne köpek bu alana rahatlıkla girip çıkabilmelidir. Yavruların bu alandan çıkamamaları için de yaklaşık 20-30 cm yükseklikte bir bariyer konulması da yararlı alacaktır.

Gebelik süresi ortalama 63 gündür. Ancak bunu kesin söylemek de zordur. Irklara göre bu süre 58-68 gün arasında değişmektedir. Bu gebelik süresi çeşitli nedenlerle kısalabilir. Örneğin araba ile seyahatler buna bir örnek olarak gösterilebilir.

Yaklaşık tahmin edilen doğum süresi yaklaştığında günlük ölçülen rektal ısının 1-1.5 derece azaldığı görülürse 24 saat sonra doğumun olacağı söylenebilir.

Doğumun İlk Dönemi:
Bu dönemde uterus(rahim) kasılmaları başlar. Anne huzursuzlaşır, rahatsızdır, döner, eşelenir ve hatta kusabilir. Bunlar normal belirtilerdir.

İkinci ve Üçüncü Dönem:

İkinci dönem yavrunun geldiği doğumun en zor dönemidir. 3. dönem ise plasenta(eş)nın düştüğü doğum sonrası dönemdir. Her bir yavruyu doğum sonrası dönem izlemeyebilir. Anne iki yavru yaptıktan sonra da bu dönem görülebilir ve iki plasenta birden düşebilir. Bu durum da normaldir.

Yavrular bir zarla kaplıdır. Bunun temizlenip açılması gerekir. Çoğunlukla bunu anne kendisi ısırıp yırtarak yapar ve yalayarak temizler. Bu doğumdan bir-iki dakika sonra olur. Anne bunu yapmazsa temizliği sizin yapmanız gerekir. Bu zar kolaylıkla yavru üzerinden alınır ve temiz bir havluyla yavru kurulanır. Göbek kordonu yavruda bir iki cm. bırakılarak iple bağlanıp temiz bir makasla düğümden uzak noktada kesilir.

Her yavru 10-30 dakikalık bir sancılanmayı takiben yaklaşık 45-60 dakikalık bir sürede beklenir. Ayrıca yavrular arasında bir dinlenme dönemi de oluşur. Yavrular arasında sancısız dört saate varan bir süre geçebilir. Eğer bir saatten fazla bir süredir sancı varsa ya da dinlenme süresi 4 saatten fazla ise bir veteriner hekim muayenesi gereklidir.
 
Geri
Top