Kordon kanı

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Son yıllarda çoğumuzun dilinden düşmeyen kordon kanı herkesin merak ettiği bir konu haline gelmiştir. Kordun kanı, kök hücre çalışmalarının başlanması ile ortaya çıkmaktadır. Çünkü kordon kanı, “kök hücreler” bakımından oldukça zengin bir kaynaktır.


İlk kordon kanı nakli 1988 yılında gerçekleştirildi. 1995 yılından beri de bu bağlamda kordon kanı bankaları kurulmaya başlanmıştır.

Kemik iliği yerine tercih edilebilmekte olup, kordon kanından elde edilen sebebi kök hücrelerin çocuğun ileride bir rahatsızlığı olduğu zaman kendi kanını ve hücrelerini kullanabilme ihtimali bulunmaktadır.

Kordon kanı nedir? Ne yapılır? Nasıl alınır? gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık. Yararlı olması temennisi ile..

KORDON KANI NEDİR?
Bebeğin doğumdan sonra anneye plasenta ile bağlı olduğu bağa kordon denir. Bu kordonun içinden alınan kana da kordon kanı denir. Kordon doğumdan hemen sonra kesilir ve bebekte kalan kısmı ise bir hafta içinde düşmektedir. Kordon kanı kök hücreleri en genç hücreler olup üreme hızları çok fazla, bağışıklık mekanizmasına uyum sağlayabilmekte ve tedavinin aciliyet arz ettiği durumlarda hemen kullanılabilmektedir.

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
Kordondan alınan kan sadece kan hücrelerine dönüşme ihtimali vardır. Kordon kanı ileride kişi için her türlü rahatsızlığın tedavisinde kullanılamamaktadır. Kordon kanı sadece kan ile ilgili hastalıklarda kemik iliği yerine kullanılabilir. Mesela;

lösemi, lenfoma, kan kanseri,
aplastik anemiler (kemik iliğinde hücre üretiminin olmaması), orak hücreli anemi, talasemi, amegakaryositik trombositopeni, nöroblastom ve bazı bağışıklık yetmezlikleri gibi hastalıklarda kullanılabilir. Kesinlikle başka hastalık veya kanser için kullanılmaz.
İlaveten “gençlik aşısı” ve “organ yenileme” gibi konularla ilgili çalışmalar devam etmektedir.

NE ZAMAN ALINIR?
Kordon kanı doğumdan hemen sonra alınmaktadır. Doğumdan sonra kordondaki akım ilk 2- 3 dakikada kesileceği için alınmasında hızlı davranılmalıdır. Yaklaşık 35 – 120 mililitre kan alınabilir. Kordon kanı, bebek yetişkin olduğu zaman yani 45 kiloyu geçtiğinde kemik iliğinden destek alınmalı, çünkü kordon kanı yeterli olmamaktadır.

SAKLANMASI
Kordon kanını Türkiye ya da yurt dışında ücret karşılığında saklayan firmalar bulunmaktadır. Toplanan kan 36 saat içinde kordon kanı bankası laboratuarına gönderilir.

Kordon kanı ileride kullanılacak diye bir şey yoktur. Çünkü ileride bir problem çıkacak diye bir durum ihtimal dâhilindedir.

Kordon kanın ileride bozulma ihtimali olabilmektedir. Kordon kanı sıvı azot içine konulup yani -190 derecede saklanabilir. Diğer bir yöntem ise kordon kanı içindeki kök hücrelerin ayrıştırılarak saklanması yöntemidir. Bu biraz yatırım gerektiren bir metottur.

Aileler saklamaktan vazgeçerse kordon kanı imha edilir veya kaynak olarak başkaları için kullanılabilir.
 
Geri
Top