Korkutucu Bir Doğa Olayı: Bir İnsanın Kutup Ayısı Ciğeri Yemesi Halinde Kayıtsız Şartsız Ölmesi

GüLüCüKツ

Tatlım tatlım 👶🏻
V.I.P
Diyelim ki kutuplarda mahsur kaldınız ve bir kutup ayısı yemek seçenekleriniz arasında. Bir ısırık bile sizi mahvedebilir.

Insanın, kutup ayısının ciğerini yediği takdirde öleceği gerçeği ufkunuzu açabilir. bunun nedeni ise kutup ayısının ciğerinde haddinden fazla A vitamini bulunması.

72281

Kutup ayıları, A vitaminini biyolojik olarak biriktiren en iyi etoburlardır. bazı vitaminler suda çözülürken, a vitamini sadece yağda çözünür. a vitamini diğer vitaminlerin aksine idrar yoluyla vücuttan çıkamaz. bunun yerine, vücudun filtrasyon organında, zehirli besinler karaciğerde toplanır. bu olay hipervitaminoz durumuna yol açar.

Rakamlara vuracak olursak bir insanın, bir günde alabileceği (rda*) A vitamini limiti 900 mcg (miligramın binde biri) iyi durumda olan bir kutup ayısının ciğerinden bir ısırık almanız bile sizi hastanelik edebilir. öyle ki kutup ayısının ciğerinde toplam 52.195 kapsül tutarında a vitamini bulunmaktadır. bu da tek bir kutup ayısının ciğerinde size 143 yıl yetecek kadar a vitamini bulunduğu anlamına gelir.

Tek bir kutup ayısının ciğeri 52 yetişkin insanı öldürecek kadar fazla miktarda A vitamini taşıyormuş. Konudan bağımsız olarak; kutup ayıları insan etinin tadından hoşlanarak yiyebilen tek canlıymış.
 
Kutup ayısı diğer bir deyişle beyaz ayı ya da deniz ayısı kuzey kutbunda bulunan sahillerde ve buzullar üzerinde yaşayan ayı türleridir. Yaşamakta olan en büyük kara etoburudur ve bulunduğu ortamdaki en yırtıcı hayvandır. Kutup ayısı yaşadığı çevreye çok iyi adapte olmuştur. Kalın kürkü onu soğuktan korur, beyaz görünümü avlarından saklar bu sayede hem karada hem de su içinde rahatlıkla avlanır.

Kutup ayıları su içmez çünkü onların su içmelerine gerek yok, ihtiyaçları olan H2O’yu yağ yakımı sırasında gerçekleşen kimyasal tepkime ile elde edebilirler.

Kutup ayısı oldukça soğuk bir iklimde yaşamını sürdürmektedir bu sebeple kutup ayısı zamanla olduğu ortama ayak uydurmuştur yani kutup ayısı adaptasyon geçirmiştir. Adaptasyon bir canlının bulduğu ortamda hayatta kalma şansını arttırıcı ve yaşamını daha kolay sürdürebilmesi için geliştirdiği kalıtsal özelliklerdir. Kutup ayısı adaptasyon olarak diğer ayılara oranla daha fazla yağ oranına sahiptirler. Ayrıca bacakları kısa, ayak tabanları geniştir burun ve kulaklarıda diğer ayılardan daha küçük bir yapıya sahiptir. Bu durum yaşadıkları yer olan kutuplarda soğuğa karşı daha dayanıklı ve avantajlı olmalarını sağlar. Ayrıca kutup ayısı şeffaf tüylere sahiptir yani ışığı yansıtabilen bir yapıdadır. Kutup Ayısı bu adaptasyonu sayesinde diğer ayılardan farklı olarak beyaz renktedir. Bu adaptasyonu ona kamuflaj özelliği kazandırarak avlanma, saklanma gibi konularda oldukça fazla avantaj sağlamaktadır.

Kutup Ayıları nerede yaşar?​

  • Wrangel Island ve batı Alaska
  • Kuzey Alaska
  • Kanada Kutup takımadaları
  • Grönland
  • Svalbard-Franz Josef Land
  • Kuzey-Orta Sibirya

Kutup Ayıları ne yer?​

Kutup ayılarının besin tercihleri çoğunlukla foklar olsa da balık, deniz kabukluları, kutuplara özgü olan bazı kemirgen türlerini de yerler. Yetişkin ayılar genellikle fokların yağ ve deri kısımlarını yerken, genç ayılar protein açısından zengin kırmızı etlerini tüketirler. Kutup ayıları bahar gibi sıcak aylarda genellikle karasal hayvanları ağırlıklı olarak avlanırlar. Bahar dönemlerinde ren geyiği, Kanada geyiği, misk öküzü ve benzeri toynaklı hayvanları tercih ederler. Havalar soğuduğunda ise daha çok okyanusal besinlere ağılık verir. Dişi kutup ayıları kış uykularına yatmadan önce balinalar, foklar, morslar ve buna benzer okyanusal ve yağ açısından zengin besinlere yönelirler. Kutup ayıları yetişkin bir morsu devirecek kadar güçlü olmalarına rağmen, böyle riskli ve yorucu bir işe çok nadiren kalkışırlar.
 
Geri
Top