Krup - Krup Nedir? - Krup Hastalığı

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Krup - Krup Nedir? - Krup Hastalığı

Krup verdiği rahatsızlık nedeniyle larinks hava yolları gibi bir çok organı etkileyebilen, hastalarda büyük rahatsızlığa neden olan larinks ödemi (şişmesi) ve enfeksiyonu gibi nedenler nedeniyle gelişen tedavi edilebilen toplumda sık rastlanılan bir hastalıktır. Krup, 6 ay 5 yaş arasındaki çocuklarda görülmekle beraber, bir iki yaşlar arasında en sıktır. Çocukluk çağında en sık (%75) krup etkeni parainfluenzadır. İnfluenza, RSV, adenovirüs, herpes, suçiçeği ve kızamık virüsü de neden olabilir. Uzayan kruplarda Herpes simpleks düşünülmelidir. Kızamığa bağlı olarak gelişen kruplu olgularda ise entübasyon oranı yüksektir.

Krup nedir? Belirtileri nelerdir?
Krup gırtlak ve çevresini tutan, daha çok küçük çocuklarda görülen viral bir hastalıktır. Ses tellerinde şişme meydana getirir. Virüsler daha çok soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir. En çok kışın ve ilkbahar başında görülür. Enfeksiyon daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu tarzında başlar. Çocukta burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve huzursuzluk olur. Daha sonra gırtlak nefes borusu ve bronşlara ilerleyebilir. Bu bölgelerdeki sekresyonlar (salgılar)da artış olur. Ağır vakalarda çocuk nefes alırken kaba hırlama tarzında stridor denilen bir ses duyulur. En belirgin özelliği çocukta ses kısıklığı ve havlar tarzda öksürüktür. Belirtiler genelde gece çocuk yatar pozisyondayken ağırlaşır. Çoğunlukla 5-6 gün içinde kendiliğinden iyileşmesine rağmen öksürük daha uzun devam edebilir. Krup %5-10 hastada hastanede tedavi görmeyi gerektirecek kadar ağır seyredebilir. Ağır krup tıbbi acil bir durumdur. Bu durumdaki bir çocukta nefes almada güçlük, hızlı nefes alma, huzursuzluk, ağız etrafında, dudak ve tırnaklarda morarma görülür.

Krup nasıl bulaşır?
Virüs genellikle hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşurmasıyla havaya çıkan damlacıklarla, ya da direkt temasla bulaşır. Soğuk algınlığı yapan birçok virüs krupa neden olmasına rağmen en sık etkeni parainfluanza virüsüdür. Krup tekrar edebilir, sık tekrar ediyorsa alerjik nedenler ve reflü (mide içeriğinin yemek borusuna kaçma durumu) araştırılmalıdır. Beş yaşından sonra hastalık daha az görülür. Bazı çocuklarda hastalığın alerjik yönü de vardır.

Krup tanısı
Krup tanısı klinik tabloya ve muayeneye göre konulur, tanı için özel bir teste ihtiyaç yoktur.
 
Geri
Top