Küflenmeyi önlemek için 12 ipucu

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE

Sonbahar ve kış aylarında evlerinizi düzgün şekilde havalandırın​

Küflenmeyi önlemek için 12 ipucu​

Kışın uygun havalandırma, uygun ısıtma kadar önemlidir: küf oluşumunun önlenmesine yardımcı olur ve aynı zamanda enerji ve paradan tasarruf sağlar.

Banyoda duş alırken, mutfakta yemek pişirirken, bodrumda çamaşır kuruturken veya sadece terlerken evin her yerinde nem oluşur. Dairede zararlı küf oluşmasını önlemek için havalandırılmalıdır. Utopia, sonbahar ve kış aylarında evinizi nasıl düzgün bir şekilde havalandırabileceğinizi ve hatta bu süreçte enerjiden nasıl tasarruf edebileceğinizi gösteriyor.

1. Kışın uygun şekilde havalandırın: günde birkaç kez
Her dairede nem oluşur. Dört kişilik bir hane günde yaklaşık on iki litre su kullanıyor. Düzenli havalandırma nemin dışarı çıkmasını sağlar. Aksi takdirde odanın en soğuk kısmında yoğuşma şeklinde birikebilir; burası özellikle kış aylarında küf oluşumuna zemin hazırlar.

Doğru dozda temiz hava, nemli havanın yerini alır ve sağlıklı ve hoş bir iç mekan iklimi elde edersiniz. Özellikle kışın daireyi uygun şekilde havalandırmak, pencereleri günde iki ila dört kez tamamen açmak anlamına gelir. En iyi senaryoda dairede optimum nemi elde edebilirsiniz.

Diğer odaların iç kapılarını ve pencerelerini de açarsanız en iyi sonucu verir: "Havalandırma" veya "çapraz havalandırma" ile hava özellikle hızlı bir şekilde değiştirilir ve "nemli zirveler" (uyku, yemek pişirme, duş alma nedeniyle) daha kolay giderilebilir .

2. Banyo ve mutfağı uygun şekilde havalandırın: daha sık havalandırın
Banyo ve mutfak evin en ıslak odalarıdır. Küf burada özellikle yaygındır. Bu nedenle burayı diğer odalara göre daha sık havalandırmanız gerekir; özellikle de duştan veya yemek pişirdikten hemen sonra. Banyoda ve dairede küflenmeyi bu şekilde önlersiniz.

Bu arada penceresiz banyolarda mutlaka havalandırma sistemi bulunmalıdır. Ancak yine de banyo kapısı açıkken duş aldıktan sonra bitişik odaların pencerelerini açarak yardımcı olabilirsiniz

3. Kışın pencereleri açmak yerine kısa süreliğine havalandırın
Bu süre, özellikle dışarısı soğuk olduğunda kışın uygun havalandırma için özellikle önemlidir. Kışın, yağmur, sis veya kar yağsa bile dışarıdan gelen temiz hava, iç mekan havasından önemli ölçüde daha az nem içerir.

Dikkat: Pencere eğikken sürekli havalandırma sakıncalıdır, çünkü hava değişimi çok az düzeyde gerçekleşebilir. Bunun yerine eviniz yavaş yavaş soğur ve enerjinizi boşa harcarsınız. Eğimli pencerenin üzerindeki duvar özellikle soğuk oluyor. Bu kaçınmanız gereken bir şeydir: Nem kolaylıkla burada birikebilir ve küf oluşabilir.

Öte yandan, düzenli kısa süreli havalandırma mantıklıdır: pencerelerinizi beş ila on dakika boyunca tamamen açın; kışın dışarısı ne kadar soğuksa, o kadar kısa olur.

4. Uygun çapraz havalandırma: Doğru hava çekişini sağlayın
Odaları çapraz havalandırarak özellikle etkili hava değişimi sağlayabilirsiniz. Havalandırma yaparken karşıt odaların pencerelerini ve tabii ki aynı anda oda kapılarını da açın. Bu, dairedeki nemi tam anlamıyla pencerelerden dışarı atan bir hava akımı yaratır.

5. Doğru havalandırma aynı zamanda uygun ısıtma anlamına da gelir
Havalandırma sırasında ısıtmayı kapatın. Havalandırmak için pencereleri en fazla 10 dakika açık bıraksanız bile, aksi takdirde pencereden çok fazla değerli enerji ısınacaktır. Havalandırmanın hemen ardından ısıtıcıyı tekrar doğru sıcaklığa getirmelisiniz.

6. Kışın yatak odasını uygun şekilde havalandırın: Dış duvarları serbest bırakın ve sabahları iki kez havalandırın
Özellikle kışın yatak odası dairenin geri kalanına göre önemli ölçüde daha serindir. Bu nedenle nem orada daha çabuk yoğunlaşabilir. Bu özellikle dolaplar veya diğer mobilyalar tarafından engellenen dış duvarlar için geçerlidir. Odadaki havanın duvar ile mobilya arasında düzgün bir şekilde dolaşabilmesi ve küflenmeyi önlemek için aralarında her zaman en az 10 santimetre boşluk bırakmalısınız.

Kışın yatak odasında uygun havalandırma özellikle önemlidir; özellikle nemin en yüksek olduğu yataktan kalktıktan hemen sonra. Uzmanlar şunu tavsiye ediyor: Kalktıktan hemen sonra beş dakika havalandırın ve yaklaşık 20 dakika sonra tekrar havalandırın.

7. Pencerede yoğunlaşma: yanlış havalandırmanın işareti
Pencere camları genellikle odadaki en soğuk yerlerdir, özellikle sonbahar ve kış aylarında dış sıcaklıklar düşük olduğunda. Uygun havalandırma yoluyla pencereden dışarı çıkarılmazsa nem genellikle orada birikir. Yoğuşmayı her zaman silmelisiniz.

Oturma odalarındaki pencerelerinizin iç kısmı sıklıkla yoğuşma ile kaplanıyorsa, bu genellikle yanlış havalandırma veya ısıtma davranışının bir işaretidir. Bu durumda, yeterince uzun süre düzenli olarak havalandırmak ve geri kalan zamanlarda oda sıcaklığının yaklaşık 16 santigrat derecenin altına düşmemesini sağlamak önemlidir

8. Uygun havalandırma ancak uygun oda sıcaklıklarında mümkündür
Bir kılavuz olarak, yaşam alanındaki oda sıcaklığının 20 santigrat derece civarında olması gerekir; enerjiden tasarruf etmek istiyorsanız sıcaklığı bir veya iki derece düşürmeyi deneyebilirsiniz. Diğer yaşam alanlarında genellikle daha düşük bir sıcaklık yeterlidir. Ocak ve buzdolabının da ısındığı mutfakta 18 derece civarında, yatak odasında ise 17 derece civarında olması da rahat bir uyku için yeterli oluyor. Gündüz çocuk odasında ve ders çalışırken 20 derece, banyoda ise 22 derece iyi olabilir.

Düşük sıcaklıklar küf oluşumuna neden olacağından, mümkünse oda sıcaklığı siz uzakta olsanız bile yaklaşık 16 derecenin altına düşmemelidir.

9. Tam olarak bilmek istiyorsanız: nemi ölçün ve küflenmeyi önleyin
Higrometre ile evinizdeki bağıl nemi kolayca kontrol edebilirsiniz.

Kışın küflenmeyi önlemek için nem oranının yüzde 40 ila 60 arasında olması gerekir. Kışın ısıtmayla birlikte uygun şekilde havalandırma yaparsanız dairenizdeki havanın kuru kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak çok kuru hava, mukoza zarlarını ve solunum yollarını tahriş eder ve baş ağrısına neden ola10. Dairede çamaşır kurutmayın

Dairede çok fazla nem oluşmaması için önemli: Mümkünse çamaşırları kurutma makinesiyle bile daire içinde kurutmamalısınız. Kurutma odaları veya kazan daireleri daha iyidir.

Başka seçeneğiniz yoksa, kurutma rafını mümkünse düşük nem oranına sahip sıcak bir odaya yerleştirmeli ve küf oluşumunu önlemek için kışın sık sık havalandırmalısınız.
bilir.

10. Dairede çamaşır kurutmayın
Dairede çok fazla nem oluşmaması için önemli: Mümkünse çamaşırları kurutma makinesiyle bile daire içinde kurutmamalısınız. Kurutma odaları veya kazan daireleri daha iyidir.

Başka seçeneğiniz yoksa, kurutma rafını mümkünse düşük nem oranına sahip sıcak bir odaya yerleştirmeli ve küf oluşumunu önlemek için kışın sık sık havalandırmalısınız.

11. Kışın uygun şekilde havalandırın: ne kadar soğuksa o kadar kısa
Dış sıcaklıklar ve doğru havalandırma birbiriyle ilişkilidir:

Dışarısı ne kadar soğuksa havalandırmanız o kadar kısa sürer. Ayrıca okuyun: Kar yağdığında havalandırma: mantıklı mı?

Temel kural: Aralık ayından Ocak ayına kadar genellikle üç ila altı dakika yeterlidir.

Uzmanlar, dışarıdaki sıcaklığın sıfır derecenin altında olması durumunda en fazla beş dakika, sıfır ile on derece arasında yaklaşık on dakika, on derecenin üzerinde ise yaklaşık 15 dakika havalandırma yapılmasını öneriyor.

Bütün gün dışarıdaysanız, en az sabah ve akşam bir kez kısa süreliğine havalandırma yapmalısınız. Evdeyseniz bunu iki ila üç kat daha sık yapmak daha iyidir.

Bireysel odalar arasındaki sıcaklık farkları ne kadar büyük olursa, sorunların ortaya çıkma olasılığı da o kadar artar. Soğuk odaların kapılarını kapalı tutmak daha iyidir.

12. Küf şüphesi mi var?
Uygun havalandırma ve ısıtma küf oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Eğer hala havada küf sporları olduğundan şüpheleniyorsanız küf testiyle netlik elde edebilirsiniz.

Kendi kendinize değerlendirebileceğiniz hızlı kalıp testleri denilen testler mevcut olmakla birlikte, daha detaylı bilgi almak için laboratuvarda kalıp analizi yaptırmanız da mümkündür
 
Daha fazla ipucu

Çok sayıda bitkinin, iç mekan çeşmelerinin, akvaryumların veya elbise askılarının bulunduğu ve bu nedenle nemin özellikle arttığı yaşam alanlarını havalandırın.

Mutfakta genellikle çok fazla nem vardır. Davlumbazlar genellikle yalnızca havayı yeniden dağıttığından, bu durumlarda kışın da uygun havalandırma yapılması tavsiye edilir. Uzmanlar, davlumbaz olmadan yemek pişirirken, yemek pişirirken odayı havalandırmanın en iyisi olduğunu söylüyor.

Bodrum kattaki odalar genellikle doğal olarak küflenmeye karşı hassastır; burada da, tıpkı apartman dairesinde olduğu gibi, özellikle kışın, kısa süreli havalandırmalarla düzenli olarak havalandırmanız gerekir.

Penceresiz odalar, kapı açıkken bitişik odalardaki pencereler açılarak havalandırılabilir. Ayrıca havalandırma sistemlerine ait hava kanallarını da düzenli olarak temizlemelisiniz. Odalar nemli kalıyorsa küflenmeyi önlemek için nem giderici kullanmayı düşünmelisiniz
 
Geri
Top