• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Kültürel Şok Nedir ?Kültürel Şokun Nedenleri

Suskun

V.I.P
V.I.P
Kültürel Şok: Kendi kültür ortamından başka bir kültür ortamına katılan bireylerin yaşadıkları bunalım ve uyumsuzluk durumudur.

Örnek: Almanya’ya giden ilk türk işçilerin uyum sorunları, kentten köye gelin olan bir kızın uyum sorunu, doğuda bir köye atanan yeni izmirli öğretmen vb…


Kültürel Şokun Nedenleri
Kendi ülkenizden tamamen farklı olan bir ülkeye, yemeklerine, kültürüne, iklimine alışma döneminde kültür şoku yaşanabilir. İngilizce iletişim kurmakta ilk zamanlarda zorlanmak, yeni yemekler, farklı bir iklim, farklı bir doğa, farklı insanlar ve kültürler ve tabiki üniversite eğitiminin kendine has zorlukları,

Amerika’da kullanılan çamaşır makinesinde program ayarlamak, banka sistemini veya makinalarını kullanmak, sıcaklık dereceleri veya ölçü birimlerine alışmak hepsi bir arada düşünüldüğünde bazı öğrencilerde kültür şoku yaratabilir. Eğer böyle hissediyorsanız sakın panik yapmayın. Bu küçük şok normal bir reaksiyondur. Yeniliklere alıştıkça bu şok kaybolur. Genellikle dört aşama olarak yaşanır:

Balayı dönemi

Yeni yaşamınızın bu ilk haftaları genellikle çok keyifli geçer. Her şey yeni ve ilgi çekicidir. Bu ilk haftalarda derslere kayıt, yurda yerleşme gibi işlerle o kadar meşgulsünüzdür ki evinizi özlemeye vakit kalmaz.
Huzursuzluk Dönemi(Irritability and Hostility):Yeni bulunduğunuz yerde tatilde olmadığınızı ve uzun bir süre bu bölgede kalacağınızı anlamaya başladığınız bu ikinci aşamada biraz sinirli ve huzursuz hissedebilirsiniz.

Anlama ve alışma dönemi(Understanding and Adjustment):
Zaman geçtikçe yeni ülkeye, okula, kişilere alışmaya başladığınızı hissedeceksiniz.

Bütünleşme ve kabul dönemi(Integration and Acceptance): Artık bu aşamada kendinizi yeni ortam ve okulunuza alışmış ve burayı yeni eviniz olarak hissetmeye başlamış olarak bulacaksınız. Siz yeni ortamınızı kabullendikçe yeni arkadaşlarınız da sizi kabulleneceklerdir.

Bu kültür şoku aşamalarının uzunluğu ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Kültür şoku birçok öğrencinin yaşadığı bir dönemdir. Önemli olan bunu abartmadan, en sağlıklı ve kısa zamanda baş edebilmektir.

Kültürel Şokun Sepmtonları

Kültür şokunun bazı semptonları şunlar olabilir:
Ev Özlemi(Homesickness):
Ailenizi, arkadaşlarınızı veya evinizi çok özler, çok düşünür, çok sık arar veya mektup yazar durumda bulursunuz kendinizi. Aile ve arkadaşlarınız ile iletişim kurmanız bunu atlatmanızda yardımcı olacaktır ama bu arada yeni evinize ve arkadaşlara alışma çabası da göstermelisiniz. Sınıfınızda veya yurtta sizinle aynı duyguları taşıyan birçok öğrenci bulacaksınız ve bu kişilerle arkadaşlık kurmaya çalışın. İlginizi çeken komite, kluplere veya spor takımlarına üye olmaya çalışın.
Huzursuzluk Küçük aksaklıklar bile sizi huzursuz veya sinirli yapabilir ve bunun nedeninin Amerika olduğunu veya beklentilerinizin karşılanmadığını, düşünebilirsiniz.
Okuldaki danışmanınız ile konuşmak faydalı olacaktır. Kendinize biraz zaman tanımalısınız, beklentilerinizi tekrar gözden geçirebilirsiniz.
Bağlı Olmak(Dependence): Türkiye’den gelen öğrencilere, sınıf arkadaşlarınıza veya okuldaki danışmanınıza kendinizi çok bağlı hissedebilir ve tek başınıza başarılı olamayacağınızı düşünmeye başlayabilirsiniz. Bunu aşabilmek için hata yapmayı da göze alıp bazı işlemleri kendi başınıza yapmaya çalışmalısınız, yeni ve farklı arkadaşlar edinmelisiniz.
Kendine güveninizi kaybetmek(Loss of self-confidence):
Birçok şeyi yanlış veya eksik yaptığınızı, yanlış arkadaşlar edindiğinizi, karşınızdakiler tarafından anlaşılamadığınızı düşündükçe kendinize olan güveninizi sarsmaya başlarsınız. Amerika çok farklı insanların, çok farklı kültür ve davranış yaşayabildikleri esnek bir ülkedir. Bu nedenle kendiniz gibi olarak yaşamak en doğru seçimdir, ve çevreniz tarafından kolaylıkla kabul edilir.
Farklı değerlere alışma şoku(Values shock): Politik, dini, kadın erkek ilişkileri, komşuluk, sosyal paylaşım gibi birçok konu alıştığınız kültür ve değer yargılarından büyük farklılıklar gösterebilir. Bu farklılıklara anlayışlı ve açık görüşlü bakmaya çalışmalısınız. Sizin yaşadıklarınızı daha önce yaşamış fikirlerine güvenilir bir kişi ile konuşmak faydalı olabilir.


Kültür şokunu en az yaşamak için

· Amerika’ya gelmeden önce yaşam, okul, dersler ve eğitim sisteminin yoğunluğu gibi konuları araştırarak gerçekçi beklentiler oluşturun.
· İyi beslenin, uyuyun ve kendinize dikkat edin
· Stres ve huzursuzluğunuzu yenmek için spor yapın
· Çevrede, mağazalarda küçük yürüyüşler yapın. Yanınıza harita almayı unutmayın.
· Aile ve arkadaşlarınızla sık sık görüşün ve deneyimlerinizi paylaşın
· Dinlenmek için zaman ayırın, müzik dinleyin, kitap okuyun…
· Espri anlayışınızı kullanın ve hatalarınızı bile gülerek atlatmaya çalışın.

Amerika’da kullanılan çamaşır makinesinde program ayarlamak, banka sistemini veya makinalarını kullanmak, sıcaklık dereceleri veya ölçü birimlerine alışmak.
 
Geri
Top