Kuru baklagiller, sindiriminin kolaylaşması için uygun şekilde pişirilme*lidir. Kurubaklagillerin pişirme aşamaları şu şekilde olmalıdır.
· Islatma: Oda ısısındaki suda 8-24 saat ıslatılır. Gaz yapıcı maddeler ıslatma suyuna geçer. Islatma suyu dökülebilir.
Dış zarlarının çıkarılması: Sindirim sistemi bozukluğu olanlarda ve bebek beslenmesinde yararlı olabilir. Bu durumlar dışında dış kabu*ğun ayrılmasına gerek yoktur.
Pişirme: İyi pişirme sindiriminin kolaylaşması açısından önemlidir. Pişme suyu atılırsa B vitaminleri ve mineraller kayba uğrar. Bu ne*denle pişirme suları kesinlikle dökülmemelidir.
Kuru baklagiller posa içeriklerinin yüksek, yağ içeriklerinin düşük ol*ması nedeni ile özellikle kalp-damar ve diyabet hastalarının diyetinde sık*lıkla yer almalıdır.
Protein kalitesini artırmak için tahıllarla birlikte, bileşimindeki mineral*lerin yararlılığı açısından C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketil*melidir.
· Islatma: Oda ısısındaki suda 8-24 saat ıslatılır. Gaz yapıcı maddeler ıslatma suyuna geçer. Islatma suyu dökülebilir.
Dış zarlarının çıkarılması: Sindirim sistemi bozukluğu olanlarda ve bebek beslenmesinde yararlı olabilir. Bu durumlar dışında dış kabu*ğun ayrılmasına gerek yoktur.
Pişirme: İyi pişirme sindiriminin kolaylaşması açısından önemlidir. Pişme suyu atılırsa B vitaminleri ve mineraller kayba uğrar. Bu ne*denle pişirme suları kesinlikle dökülmemelidir.
Kuru baklagiller posa içeriklerinin yüksek, yağ içeriklerinin düşük ol*ması nedeni ile özellikle kalp-damar ve diyabet hastalarının diyetinde sık*lıkla yer almalıdır.
Protein kalitesini artırmak için tahıllarla birlikte, bileşimindeki mineral*lerin yararlılığı açısından C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketil*melidir.