Kutuplarda hangi hayvanlar yaşar

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Kahve

Kutuplarda Yaşayan Hayvanlar:​

Kutup Ayısı

Kutup ayısı diğer bir deyişle beyaz ayı ya da deniz ayısı kuzey kutbunda bulunan sahillerde ve buzullar üzerinde yaşayan ayı türleridir. Yaşamakta olan en büyük kara etoburudur ve bulunduğu ortamdaki en yırtıcı hayvandır. Yaşadığı çevreye çok iyi adapte olmuştur. Kalın kürkü onu soğuktan korur, beyaz görünümü avlarından saklar bu sayede hem karada hem de su içinde rahatlıkla avlanır.

Kutup Baykuşu

Kutup baykuşu diğer bir adıyla kar baykuşu baykuşgiller familyasında bulunur. Büyük sarı gözlere ve beyaz tüylere sahiptir. Uzunlukları 60 cm, kanat açıklığı ise 125 cm ile 150 cm aralığındadır. Yetişkin erkekleri neredeyse bembeyaz tüylere sahiptir. Ayakları tüylüdür fakat kulakları püsküllü değildir. Kutup baykuşlarının ötüşleri oldukça farklı ve dikkat çekicidir. Ötüşleri hemen hemen ördekle aynı benzerliğe sahiptir. Kutup baykuşları Kuzey Kutup Bölgesi’ne yakın tundralarda yaşarlar. Bu kuşlar bazen Avrasya ve Kuzey Amerika’nın güneyine doğru iner.

Kutuplarda Yaşayan Hayvan Kutup Sumrusu

Kutup Sumruları diğer bir adıyla Kuzey Sumrusu olarak da bilinir. Kutup Sumruları Sumrugiller familyasında bulunan bir kuş türüdür. Boyları 33-39 cm ve kanat açıklıkları 76-85 cm kadardır. Kutup Sumruları küçük balıklarla beslenirler. Bazı dönemler yoğun balıkçılık nedeniyle balık bulmada sıkıntı çekerler. Bu durumlarda kabuklu canlılar ile beslenirler. Kutup Sumruları balık avlanarak beslenmelerini gerçekleştiriyor olsalar da suya dalarken tereddüt ederler. Arada duraksar havada asılı kalır bunu birkaç tekrarlar ve sonra suya dik dalış yaparak avlanırlar. Kutup Sumruları yolculuk etmeyi çok severler. 2 ay gibi bir sürede neredeyse tüm dünyayı gezerler.

Kutuplarda Yaşayan Hayvan Kutup Tavşanı

Kutup tavşanı tavşanlar arasında bulunduğu ortama en iyi uyum sağlayan tavşan türüdür. Kutuplarda yaşayan bu sevimli kutup tavşanları dünyanın her noktasında mutasyona uğradığı gibi kutuplarda da mutasyona uğramıştır. Kutup tavşanını diğer tavşanlardan ayıran en önemli fark kulaklarıdır. Kutup tavşanlarının kulakları diğer tavşanlara oranla oldukça küçüktür. Kutup tavşanları sürü davranışı göstermezler. Genellikle yalnız ya da 2’li en fazla 3’lü gruplar halinde dolaşırlar. Kutuplarda yaşayan bu tavşanlar saate 60 km/s hız ile koşabilirler. Kutup tavşanları diğer tavşan türlerine göre oldukça büyüktürler. Boyutları ortalama 43 cm ile 70 cm arasında değişim göstermektedir. Kuyruk boyları ise 4.5 cm ile 10 cm arasındadır. Kutup tavşanlarının vücut ağırlıkları 2.5 kilogram ile 7 kilogram arasındadır

Kutuplarda Yaşayan Hayvan Kutup Tilkisi

Kutup Tilkisi köpekgiller familyasında bulunan Alopex cinsi içinde yer alan tek türdür. Kuzey Kutup bölgesinde bulunan küçük bir tilkidir. Kış başlangıcı olan mart-nisan aylarına doğru Kutup tilkisi çiftleri yavruları için barınak hazırlamaya başlarlar. Aslında bu barınaklar sıfırdan hazırlanmazlar. Barınaklar kuşaktan kuşağa miras kalır. Hatta bazı barınakların 300 yıl kadar kullanıldıkları bile gözlemlenmiştir. Kutup tilkileri köpekgiller arasında en fazla yavru sahibi olabilen türlerdir. Yavru sayıları ortalama 11 bazense bu sayının 22 ye kadar çıktığı görülür. Erkek tilkiler yuvalarına yiyecek getirirken dişi kutup tilkileri ise yavrulara bakarlar. Kutup tilkileri genellikle küçük kemirgen, kuşlar, bazı meyveler ve leşlerle beslenirler. Kutup tilkilerinin yavruları ortalama 4 aylıkken yuvadan ayrılırlar. Bu süreçte çiftler birlikte yaşarlar. Kutup tilkilerinin en büyük düşmanları insanlardır. Bunun yanı sıra vaşak ve kutup ayıları da düşmanları arasında sayılı

Kutuplarda Yaşayan Hayva Fok Balığı

Fok balığı yüzgeçayaklılar üst familyasında bulunan köpeğimsiler alt takımına ait etçil memeli türüdür. Fok balıkları evrimleşerek suda yaşama adapte olmuşlardır. Ayakları yüzgeç şeklinde evrimleşmiştir bu sayede suda yaşamaya elverişli bir hal almışlardır. Fok balıkları deniz kıyılarında yaygındırlar. Soğuk denizlerde bulunurlar, tropik denizlerde ise çok az türleri mevcuttur. Türkiye’de ise yalnızca Akdeniz fokuna rastlanır.

Kutuplarda Yaşayan Mavi Balina

Mavi balina diğer bir adıyla gök balinaları 33 metreyi bulan boyu 150 tonu geçebilen ağırlıklarıyla yaşayan en büyük hayvan olduğu bilinen memeli türüdür. Balinalar takımının dişsiz balinalar alt takımına dahil türlerden olan mavi balinalar, Kuzey buz denizi dışındaki tüm dünya denizlerinde yayılım gösterir.

Kutuplarda Misk Öküzü

Misk öküzü diğer bir adıyla Misk sığırı boynuzlugiller familyasına ait Kuzey kutup bölgesinde yaşayan memeli türüdür. Erkekleri yaydıkları güçlü kokuları ile tanınmışlardır. Hatta isimlerini de bu kokudan almışlardır. Bu misk kokusunu üreme dönemlerinde dişilerini etkilemek için kullanırlar.

Kutuplarda Yaşayan Penguen

Penguen uçamayan ve ayakta dimdik durabilen perde ayaklara sahip kuş türüdür. Penguen sözcüğü dilimize Hollanda kökünden Fransızca üzerinden geçmiştir. Penguenlerin diğer bir adı ise karabat veya karabat kuşudur. Penguenler Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos Adaları’nın kıyılarında yaşarlar ancak bilinenin aksine Kuzey Kutbunda hatta Kuzey yarımkürede penguenler bulunmaz. Penguenler boyut olarak 30 ila 105 cm arasındadır. Penguenlerin bilinen yaklaşık 17 kadar türü mevcuttur.

Kutuplarda Yaşayan Ren Geyiği

Ren geyiği dünyanın kuzey bölgesinde yayılım göstermiş geyikgiller familyasına ait bir geyik türüdür. Norveç, İzlanda, İsveç’in kuzey bölgeleri, Finlandiya, Rusya’nın Avrupa bölümündeki kuzey bölgelerden Büyük Okyanus’a uzanan bölümü, Alaska, Kanada ve Grönland bulunduğu yerlerdir. Ren geyiklerinin 10.yüzyıllarda İskoçya’da soyu tükenmiştir fakat 1952 yılında Ren geyikleri İskoçya’ya yeniden getirilmişlerdir. Ayrıca Ren geyikleri ilk evcil hayvan özelliğini taşımaktadır.
Kutuplar sadece hayvanlara ev sahipliği değil insanlarada ev sahipliği yapmaktadırlar.
Kutup Ayısı
Kutup Baykuşu
Kutup Sumrusu
Kutup Tavşanı
Kutup Tilkisi
Fok Balığı
Mavi Balina
Misk Öküzü
Penguen
Ren Geyiği
 
Geri
Top