• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

LKS Fatura Ödeme Hareketleri

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Fatura Ödeme Hareketleri
Alım ve Satış faturalarında ödeme işlemleri fatura üzerinde incelenir ya da kaydedilir. Fatura geneline ya da satırlarda yer alan mal ve hizmetlere ait toplamların ne zaman ve hangi tutarlarda tahsil edileceği, F9- sağ fare düğmesi menüsünde yer alan Ödeme Hareketleri(Parçalı/Ortalama) seçeneği ile izlenir. Eğer işlem herhangi bir ödeme planına bağlı değilse ödeme satırları kaydedilir.
Ödeme işlemleri penceresi tablo şeklindedir. Tablo satırlarında gerek satırdaki işlem gerekse fatura genelinde verilen ödeme planı esas alınarak hesaplanan ödemeler tarih, gün, ödeme tutarı, erken ya da geç ödeme ve indirimli ödemeler için verilecek indirim yüzdesi bilgileri ile görüntülenir.
Cari hesap kartlarına ve çek/senet işlemleri dışında vadeli yapılan işlemlerin tümüne bir ödeme planı bağlanabilir. Cari hesap kartında ya da malzeme kartında verilen bu ödeme planları işlemlere öndeğer olarak aktarılır. Eğer satırdaki işlem ya da fiş geneli için farklı bir ödeme planı kullanılacaksa işlem sırasında değiştirilebilir. Ödeme işlemleri listesi
• Parçalı ödeme
• Ortalama ödeme
olmak üzere iki şekilde alınır.
Ödeme işlemleri listesinin alınış öndeğeri, Diğer İşlemler program bölümünde Fatura Çalışma Bilgileri seçeneği ile belirlenir. Fatura çalışma bilgilerinde yer alan Faturada ödeme hareketleri parametresi
• Parçalı ödeme
• Ortalama ödeme
olmak üzere iki seçeneklidir. Burada yapılan seçim alım faturalarına öndeğer olarak aktarılır.

Ödeme işlemlerinin parçalı olarak alınması

Ödeme işlemleri listesi, Parçalı Ödeme seçeneği ile alındığında, faturadaki tüm satırlar, bağlı oldukları ödeme planına göre parçalanmış olarak yer alır. Faturanın birden fazla satırdan oluşması durumunda, ödeme planına göre aynı vade tarihindeki ödemeler birleştirilerek listelenir.
Sipariş ve irsaliyelerin faturaya aktarılması durumunda, o satırdaki malzemeye ait ödeme plan kodu faturaya doğrudan aktarılır ve satırdaki işlem tutarı ödeme planında yapılan tanıma göre parçalanarak listelenir.
Sipariş veya irsaliye faturaya aktarıldığında, fiş genelindeki ödeme planı eğer faturada ödeme planı verilmişse aktarılmaz. Fatura genelinde ödeme planı yoksa ilk aktarılan irsaliye ve/veya sipariş fişinin ödeme planı fatura geneline bağlanır.
Faturanın birden fazla sayıda satırdan oluşması durumunda, vade tarihi çakışan ödemeler varsa, bu parçalar birleştirilir. Eğer satırdaki malzeme bir ödeme planına bağlanmamışsa, o satır fatura geneline bağlanan ödeme planını kullanır.
Tüm satırlarına ödeme planı bağlanan faturalarda, fatura geneline ait olan ve cari hesap kartından otomatik olarak aktarılan ödeme planı herhangi bir anlam taşımaz.
Fatura daha sonra değiştir komutu ile çağırılıp bazı satırlardaki ödeme planı bağlantısı kaldırılırsa, o satırlar için fatura geneline ait ödeme planı geçerli olur. Eğer satırda ödeme planı bağlantısı yoksa ve fatura geneline de herhangi bir ödeme planı bağlanmamışsa, satırdaki stok işlem tarihinde ödenecekmiş gibi yani sıfır gün vadeli işlem görecektir.

Ortalama Ödeme seçeneği ile ödeme işlemleri
Ödeme işlemleri penceresinde ortalama ödeme seçimi yapıldığında, parçalanmış olan tüm işlemler tek bir vade tarihine ve faize göre tek parça haline getirilir. Vade tarihi ve faiz parçalanan işlemlerin ağırlıklı ortalamasından hesaplanır.
Fatura birden çok satırdan oluşmuşsa ve her satırın ödeme planı farklıysa, ödeme listesinde, fatura çok fazla sayıda parçaya ayrılabilir. Dolayısıyla o faturanın borç takip işlemleri güçleşir. Böyle durumlarda ortalama ödeme seçeneğini kullanmak önemli avantajlar sağlayabilir. Tek parça haline getirme işlemi fatura satırlarındaki ve fatura genelindeki ödeme planlarını etkilemez. Sadece fatura tutarı borç takip sisteminde tek parça olarak yer alır.
 
Geri
Top