• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

LKS Muhasebe Programı Yetkiler

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Yetkiler
LKS2'de grup ve kullanıcı düzeyinde kullanım yetkisi belirlenir, yetkiye göre kişilerin programı ya da programın belli bölümlerini kullanması sağlanır. Aynı zamanda programda kullanıcıların yalnızca bazı işlemleri yapması isteniyorsa kart ve işlem bazında yetkilendirme yapılır. Birden fazla firma bilgilerinin izlenmesi durumunda her firmaya ait işlemlerin kimler tarafından yapılacağı yine grup ve/veya kullanıcı düzeyinde belirlenir.
Özetlemek gerekirse yetkilendirme
• Program bölümleri ve menüler, kısaca işlemler için,
• Firma, ambar için,
• Yetki kodu kullanarak kayıtlar için
• Fiş ve kart alan bilgileri için
olmak üzere değişik şekillerde yapılabilir.

Şifresini vererek programa giren kullanıcı yalnızca yetkisi dahilinde olan işlemleri yapabilecek ve yetkili olduğu program bölümleri, menü seçenekleri ve kayıtlar ile çalışacaktır. Yetki belirleme işlemi gruplara göre yapılabildiği gibi her kullanıcı için ayrı da yapılabilir. Grup için belirlenen yetkiler o grupta yer alan tüm kullanıcılar için geçerli olacaktır. Grup içinde yer alan kullanıcılar farklı yetkilerle programı kullanacaklarsa yetkileri ayrıca belirlenir.
Yetkilendirme işleminde öncelikle grup ve/veya kullanıcının işlem yapacağı firmalar bu firmalara ait işyerleri ve bölümler belirlenir. Daha sonra ise yapacağı işlemler için yetkilendirme yapılır. Gruplar ve kullanıcılar listelerinde ilgili grup ya da kullanıcı seçildikten sonra Firma yetkileri ile ambar seçenekleri kullanır.

1. Firma Yetkileri
Firma yetkileri grup ve kullanıcılar için ayrı ayrı verilir.

2. Grup için yetkiler
Grubun çalışacağı firmaları belirlemek için gruplar listesinde önce ilgili grup tanımı daha sonra firma yetkileri seçilir. Tanımlı firmalar listelenir. İlgili firma tanımı ara tuşu ile ya da fare ile işaretlenir. Aynı işlem, F9-İşlemler (sağ fare düğmesi) menüsünde yer alan Listeden Seç seçeneği ile de yapılabilir.
Açılan pencerede iki bölüm yer alır. Firmalar bölümünde tanımlı firmalar listelenir. Önce firma tanımı daha sonra Ekle düğmesi tıklanır ve seçilenler alanına aktarılır. “Hepsini” düğmesi tıklanarak tanımlı tüm firmalar seçilir. Grubun işlemlerini yapmaya yetkili olacağı firmalar +/- işareti ile izlenir. “+” işareti grubun o firma ile çalışabileceğini - işareti ise çalışamayacağını gösterir.
Grup için verilen yetkiler bu grupta yer alan kullanıcılara öndeğer olarak aktarılır. Unutulmaması gereken nokta, gruba verilen yetkilerin o grupta yer alan tüm kullanıcılar için geçerli olmasıdır.
 
3. Kullanıcı yetkileri
Grupta yer alan kullanıcı grubun yetkilerinden farklı yetkilerle programı kullanacaksa, erişim hakları ayrıca ilgili kullanıcı seçilerek belirlenir. Grup içinde yer alan tüm kullanıcıların çalışacakları firmalar ve yerleşim birimleri aynı olmayabilir.
Gruptan bağımsız olarak her kullanıcının çalışacağı firmalar ve bu firmaların yerleşim ve organizasyonel birimleri için geçerli olacak yetkileri kullanıcılar listesinde belirlenir.
Kullanıcılar listesinde, yetkileri belirlenecek kullanıcı tanımı üzerinde Firma yetkileri seçeneği ile işlemlerini yapmaya yetkili olacağı firma ya da firmalar belirlenir. Kullanıcı bir grup içinde yer alıyorsa, grup yetkileri ile hangi firma ile çalışmaya yetkili olduğu G harfi ile birlikte + ve - işaretleri ile izlenir.
Kullanıcının bu firma ile ilgili hangi işlemleri yapacağı ve programın hangi bölümlerini kullanacağı ise işlem yetkileri ve yetki kodları seçenekleri ile kaydedilir.

a. Ambar için yetkiler
Ambar bazında yetki vererek, grubun ya da kullanıcıların yalnızca yetkili olduğu ambar işlemlerini yapmasını sağlanır.

b. Grup için yetkiler
Grup ve ambar yetkileri için gruplar listesinde ilgili grup seçilir. Daha sonra grubun çalışacağı firma tıklanır ve grubun işlem yapmaya yetkili olacağı işyerleri ve ambarlar ilgili seçenekler kullanılarak belirlenir.
Grubun çalışacağı işyerleri ve ambarlar ara tuşu ile işaretlenerek ya da F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan listeden seç seçeneği ile seçilir. Grubun işlemlerini yapmaya yetkili olacağı işyerleri ve ambarlar +/- işareti ile izlenir.+ işareti grubun o İşyeri ya da ambarla ilgili işlemleri yapabileceğini - işareti ise yapamayacağını gösterir. Gruba verilen bu yetkiler grup içinde yer alan tüm kullanıcılar için geçerli olacaktır.

c. Kullanıcılar için yetkiler
Grup içinde yer alan tüm kullanıcıların çalışacakları firmalar ve yerleşim birimleri aynı olmayabilir. Gruptan bağımsız olarak her kullanıcının çalışacağı firmalar ve bu firmaların yerleşim ve organizasyonel birimleri için geçerli olacak yetkileri kullanıcılar listesinde ya da gruplar listesinde ilgili kullanıcı seçilerek belirlenir.
Kullanıcılar listesinde, yetkileri belirlenecek kullanıcı tanımı üzerinde İşyeri ve Ambar yetkileri seçenekleri kullanılır. Kullanıcının işlemlerini yapmaya yetkili olacağı ambar işaretlenir. Kullanıcı bir grup içinde yer alıyorsa, grup yetkileri ile hangi İşyeri ve ambar ile çalışmaya yetkili olduğu G harfi ile birlikte + ve - işaretleri ile izlenir.
Kullanıcının bu firma ile ilgili hangi işlemleri yapacağı ve programın hangi bölümlerini kullanacağı ise işlem yetkileri ve yetki kodları seçenekleri ile kaydedilir.

ç. İşlem Yetkileri
Grup ve kullanıcıların program bölümlerinde hangi işlemleri yapacağı ve bu işlemleri yaparken hangi menü seçeneklerini kullanacağı İşlem yetkileri seçeneği ile belirlenir. Yetkilendirme;
• program bölümleri,
• bu bölümlerin altında yer alan ana menü seçenekleri,
• ana menülerde yer alan alt menüler
• kart ve fiş alan ve kolon bilgileri için
kademeleri olarak yapılır.

Yetkiler penceresinde program bölümleri ya da menü ve alt menü seçenekleri için kullanım kısıtlaması yapılıp yapılmadığı +/- kolonunda yer alan işaretlerle izlenir. İşlem yetkileri grup ve kullanıcı düzeyinde iki şekilde verilir.


d. Grup işlem yetkileri
Grup işlem yetkilerini belirlemek için Gruplar listesinde ilgili grup seçilir. Grubun kullanma yetkisi olacak bölümler ve bu bölümler altında yer alan menü seçenekleri ara tuşu ya da fare ile işaretlenir.
Bir gruba program bölümü bazında yetki veriliğinde o bölümde yer alan tüm menü ve alt menü seçenekleri otomatik olarak işaretlenir. Her işlem bölümü yanında kutucuk tıklandığında o bölümde yapılan işlemler ve bu işlemlerde kullanılan menü seçenekleri listelenir. Grubun yetkili olacağı satırlar ara tuşu ile işaretlenerek belirlenir.
Gruba işlem bölümü için yetki verildiğinde bu programın menü ve alt menü seçenekleri için de yetki verildiği unutulmamalıdır. Eğer grubun bu işlem bölümünde bulunan bazı menü seçenekleri ile işlem yapma yetkisi olmayacaksa, ilgili başlıklar ara tuşu ile işaretlenir ve yetki kısıtlaması yapılır. Yetki verme işlemi program bölümleri, işlem seçenekleri ve bu işlemleri yapmak için gerekli menü seçenekleri için yapılır.
Bir gruba işlem bazında yetki veriliğinde o menüde yer alan tüm menü seçenekleri otomatik olarak işaretlenir. Ancak bu işlem altında yer alan alt menü seçenekleri için bu grup ya da kullanıcının yetkisi olmayacaksa ilgili seçeneğin yanındaki işaret ara tuşu ile - (eksi)'ye dönüştürülür ve yetkisi kısıtlanmış olur.
Yetki belirleme işlemi her Program bölümü için aynı şekilde yapılır ve belirlenen yetkiler Kaydet düğmesi tıklanarak kaydedilir. Bu grup altında yer alan kullanıcılar programa girdiklerinde verilen yetkilerle belirlenmiş program bölümleri ve menü seçenekleri ile çalışacaklardır.
Grup için belirlenen yetkiler o grupta yer alan tüm kullanıcılar için geçerlidir. Kullanıcı bir grup içinde yer alıyorsa, grup yetkileri ile hangi firma ile çalışmaya yetkili olduğu G harfi ile birlikte + ve - işaretleri ile izlenir.
Grup içinde yer alan kullanıcılar farklı yetkilerle programı kullanacaklarsa yetkiler her kullanıcı için ayrı, ayrı belirlenir.

e. Kullanıcı işlem yetkileri
Grup içinde yer alan tüm kullanıcıların programı kullanım yetkileri aynı olmayacaksa, kullanıcıların yetkileri yani erişim hakları, kullanıcılar listesinde İşlem Yetkileri seçenekleriyle aynı şekilde belirlenir.
İşlem Yetkileri üzerinde İşlemler tıklandığında Yetki Detayları seçeneği ekrana gelir. Yetki detayları tıklandığında LKS' ana menüsünde yer alan seçenekler listelenir. Kullanıcının kullanmaya yetkili olacağı menü seçenekleri ara tuşu ile işaretlenerek belirlenir ve yetkili olduğu Program bölümlerin karşısında + işareti yer alır. Her işlem seçeneği yanındaki kutucuk tıklandığında bu işlemleri yaparken kullanılacak alt menü seçenekleri listelenir. Kullanıcının yetkili olacağı satırlar ara tuşu ile işaretlenir.
Kullanıcı eğer bir grup içinde yer alıyorsa, grup için verilen yetkiler öndeğer olarak aktarılır. Unutulmaması gereken nokta, gruba verilen yetkilerin o grupta yer alan tüm kullanıcılar için geçerli olmasıdır.
Eğer grupta yer alan kullanıcı grubun yetkilerinden farklı yetkilerle programı kullanacaksa, yetkileri belirlenir.
 
4. Yetki Kodları
Kayıt bazında yetkilendirme yaparak kullanıcıların yalnızca belirli kart ve fişlerle ilgili işlemleri yapmasını sağlamak mümkündür.
Yetki kodları program bölümlerinde açılan kartlar ve işlemlerde kullanılan fişler için ayrı, ayrı tanımlanır. Kayıt bazında yetkiler Yetki kodları seçeneği ile verilir. Yetki kodları penceresinden, kodların geçerli olacağı kayıtlar belirlenir ve yetki kodları verilir.
Kullanıcıların hangi yetki kodlarını kullanacağı ise Yetki Kodu Tanımları seçeneği ile belirlenir.
Yetki kodları penceresinin üst bölümünde yetki kodlarının hangi grup ya da hangi kullanıcı için verildiğini ve hangi firma için geçerli olduğunu belirten grup/kullanıcı numarası ve adı ile firma adı yer alır. Kayıt türü ve yetki kodu kolonlarında ise, kayıt bazında geçerli olacak yetki kodları verilir.
Kayıt türü kolonunda ok tuşu tıklanarak program bölümlerinde kullanılan kartlar ve fişler listelenir. Verilecek yetki kodunun hangi kart ya da fiş için geçerli olacağı belirlenir.
Yetki kodu kolonunda ise seçilen kart ya da fiş için geçerli olacak yetki kodu verilir. Böylece kullanıcı ya da grup burada verilen yetki koduna sahip kart ya da fişlere ulaşacak ve yalnızca bu kartlarla ilgili işlemleri yapabilecektir.
Örneğin kullanıcının yalnızca belirli cari hesaplara ya da belirli malzeme kartlarına ait işlemleri yapması, önce kayıt türü belirlenir. Daha sonra üzerinde işlem yapacağı malzeme kartı ya da cari hesap kartı kodu için geçerli olacak yetki kodu verilir.
Örneğin kullanıcının, yalnızca B harfiyle başlayan yetki kodlu bilgilere ulaşması isteniyorsa yetki kodu alanında B*** yazılarak, B harfi ile başlayan yetki koduna sahip kart ve fişlere kullanıcının ulaşması ve işlem yapması sağlanır.
Aynı kayıt türü için birden fazla yetki kodu tanımlamak mümkündür. Bu yetki kodlarından öndeğer olarak kart ya da fişlere aktarılacak olanları da yine yetki kodu kolonunda belirlenir.

a. Yetki kodu kriterleri
Kayıtlar için yetki kodları çeşitli şekillerde verilebilir. Şöyle ki:

  • Kullanıcı tüm kayıtlara ulaşacaksa
    Kullanıcının seçilen kart ve fişler için tüm kayıtlara ulaşması isteniyorsa yetki kodu alanında * işareti kullanılır. Bu durumda, kullanıcı seçilen kart ya da fişlerin tümü üzerinde işlem yapabilir.
  • Kullanıcı yalnızca belirli kayıtlara ulaşacaksa?
    Kullanıcının işlem yapacağı kart ve fişler için yetki kodları tek, tek verilebilir. Örneğin ASTOK. Bu durumda şifresini vererek programa giren kullanıcı, kayıt yetki kodu ASTOK olan malzeme kartlarını açabilir ve bu malzeme kartlarına ait işlem yapabilir.
  • Kullanıcı yalnızca belirli bir grupta yer alan kayıtlara ulaşacaksa
    Belli bir kart ve fiş grubu için geçerli olacak yetki kodu, grup tanımı yapılarak belirlenir. Yetki kodunun bir bölümü yazılır ve kodun kalan kısmı için * işareti kullanılır. Örneğin YK*. Bu durumda şifresini vererek programa giren kullanıcı yetki kodu YK ile başlayan tüm kart ve fişlere ulaşabilir ve işlem yapabilir.
  • Kullanıcı bazı kayıtlara hiç ulaşmayacaksa
    Kullanıcının kesinlikle bilgilerine ulaşamayacağı ve işlem yapamayacağı kart ve fişler ise kayıt yetki kodunun başına "~" işareti yazılarak belirlenir. Bu durumda şifresini vererek programa giren kullanıcı yetki kodu tanımında "~" kullanılan kayıtlara ulaşamaz ve işlem yapamaz.

    -Öndeğer olarak kart ve fişlere aktarılacak yetki kodunun belirlenmesi
    Aynı kart ya da fiş için kullanıcıya birden fazla yetki kodu verilebilir. Bu yetki kodlarından hangisinin öndeğer olarak kart ve fişlere aktarılacağı yetki kodu verilirken belirlenir.
    Öndeğer olarak kart ve fişlere aktarılacak yetki kodunun başına "@" işareti yazılır. Öndeğer olarak aktarılacak yetki kodu bu şekilde belirlenmezse kart ya da fiş için verilen yetki kodlarından ilki öndeğer olarak aktarılır.


5. Kayıt Numaralama
Kayıt Numaralama özelliği ile firmaya ait işlemlerde kullanılan belgeler firmaya özel numaralar ile kaydedilir ve izlenir. LKS2 program bölümlerinde fiş ve faturalara ait bilgiler, yapılan işleme uygun fiş türü seçilerek kaydedilir. Her bir fiş türü kendi içinde ayrı sıra numarası izler. Program bölümlerinde kullanılan fişler için kullanılacak numaralar, bunların uzunlukları kayıt numaralama şablonu ile belirlenir. Tanımlı kayıt numaralarının hangi firma ya da ambar için geçerli olacağı tanım yapılırken belirlenir. Aynı şekilde bu kayıt numaraları kullanıcı, grup ve rollere bağlanır ve veri güvenliği ile hatasız bilgi girişi sağlanmış olur.
Liste ve raporlarda fişler numaralarına göre aranır, sıralanır ve filtrelenir. Bu nedenle fiş numaralarının firma ihtiyaçlarına göre tanımlanması ve kayıt sırasında fişe öndeğer olarak gelmesi önemli bir kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Kayıt Numaralama, Sistem Yönetmeni program bölümünde Yönetim menüsü altında yer alır. Kayıt numaralama işlemi iki şekilde yapılır.
• Standart Kayıt Numaraları oluşturularak
• Kayıt Numara Şablonları tanımlanarak

a. Standart Kayıt Numaraları
Fiş ve faturalarda program tarafından oluşturulacak standart kayıt numaraları kullanılabilir. Standart numaralar çalışılan tüm firmalar için geçerli olabileceği gibi her firma ve dönemleri için farklı olabilir.
Numaraları tüm firmaları kapsayacak şekilde oluşturmak için Kayıt Numaralama menüsündeki Standart Numaraları Oluştur seçeneği, firma bazında oluşturmak için Firma ya da dönem üzerinde sağ fare düğmesi menüsündeki Standart Numaraları Oluştur seçeneği kullanılır.
Program bölümlerinde kullanılan fişler için kullanılacak numaralar, bunların uzunlukları belge numaralama şablonu tanımlanarak kaydedilir ve kullanılır. Kayıt Numara şablonları, Sistem Yönetmeni program bölümünde Yönetim menüsü altında yer alan Kayıt Numaralama seçeneği ile kaydedilir. Tanımlı doküman numaralarının hangi firma ya da ambar için geçerli olacağı tanım yapılırken belirlenir. Aynı şekilde bu kayıt numaraları kullanıcı, grup ve rollere bağlanır ve veri güvenliği ile hatasız bilgi girişi sağlanmış olur.
 
6. Kayıt Numaralama Şablonları
Kayıt numaralama menüsü ile her fiş türü için, Firmalara, işyerlerine, ambarlara, gruplara, kullanıcılara ve rollere göre geçerli olabilecek şekilde numaralama şablonu tanımlanır. Şablonlar program bölümlerinde kullanılan her fiş türü için ayrı tanımlanır. Numaralama şablonunun ait olduğu fiş türü seçilir ve Ekle seçeneği ile numaralamanın ne şekilde yapılacağı belirlenir. Kullanılacak fiş türü için tanımlanan her şablon kayıt numaralama listesinde;
• Firma
• Kart Kodu
• İşyeri
• Ambar
• Fabrika
• Kullanıcı
• Rol
• Grup
• Tarihler
• Numara
bilgileri ile ayrı bir satır olarak listelenir.

a. Kayıt Numaralama Şablonu
Kayıt numaraları program bölümlerinde kaydedilen işlemlerde kullanılan fiş türleri için ayrı, ayrı tanımlanır. Kayıt numaralama şablon bilgileri Genel ve Numara Bölümleri seçenekleri ile kaydedilir.

b. Genel Bilgiler
Kayıt numaralama şablonu genel bilgileri
• Numaralama Seçenekleri
• Organizasyon seçenekleri
• Kullanıcı seçenekleri
başlıkları altındaki alanlardan kaydedilir.

Seçenekler: Bu bölümde kayıt numaralarına ait genel bilgiler kaydedilir.
Başlangıç numarası: Numaralama şablonunda yapılan tanım için başlangıç numarasını belirtir.
Bitiş numarası: Numaralama şablonunda yapılan tanım için bitiş numarasını belirtir.
Geçerlilik Tarihi: Tanımlanan numaralandırmanın hangi tarihler arasındaki işlemlerde kullanılacağını belirtir.
Sıralama: Sıralamanın ne şekilde yapılacağını belirtir. Sıralama alanı,
• Soldan sağa (sayısal)
• Sağdan Sola(metin)
seçeneklerini içerir.

Organizasyon Seçenekleri: Bu bölümde tanımlanan şablonun işlemlerde kullanılacağı firma ve ambar belirlenir.
Kullanıcı seçenekleri: Bu bölümde tanımlı şablonu kullanacak kullanıcı ve gruplar belirlenir.

c. Numaralama Bölümleri
Numara özellikleri bölümünde numaralama şekli tanımlanır. Listede tanımlanan her satır, numaralama şekline ait bir bölümü gösterir.
Türü alanında satırda yapılan tanımın türü belirlenir. Bu alan;
• Sabit
• artırımlı
• gruplanmış artırımlı
seçeneklerini içerir.

Sabit, o satırdaki tanımın kayıt arttıkça sabit kalacağını belirtir.
Artırımlı, o satırdaki tanımın kayıt arttıkça artacağını belirtir.
Grup artırımlı diğer sabit bölümleri esas alarak mevcut en üst değeri bulur ve artırımı onun üzerinden yapar.
Gruplanmış arttırımlı türün seçilmesi durumunda kayıt numaralama işleminde son numara veri tabanından
okunur. Program şablonda belirtilen sabit kısımları dikkate alır ve veri tabanında bulduğu son numarayı getirir.
Uzunluk tanımın kaç karakter olacağını belirtir.
Özellik tanım için geçerli olacak özelliği belirtir. Bu alanda belirsiz firma / ambar / kullanıcı / firma / yıl / rol / ay / gün / çeyrek yıl / ara dönem seçilebilir.
Başlangıç numaranın hangi değer ile başlayacağını belirtir.
Bitiş numaranın hangi değerde biteceğini belirtir.
Boşluk numaralama sırasında ayraç kullanılacaksa tanımlanır.
Numaralandırma şablonunda tanımlanan numaralar için özel bilgiler Numara Bölümleri seçeneği ile kaydedilir.
Türü: Numaralama bölümü türüdür. Sabit ve artırımlı olmak üzere iki seçeneklidir.
Uzunluk: Numara uzunluğunu belirtir.
Özellik: Numara özelliğinin belirlendiği alandır. Verilen numara ambar için olabileceği gibi kullanıcı içinde özellik tanımlanabilir.
Başlangıç: Numaralamanın hangi sayı ile başlayacağını belirtir.
Bitiş: Numaralamanın hangi sayıda biteceğini belirtir.
Sıralama : Sıralamanın ne şekilde yapılacağını belirtir.

7. Kuruluş Bilgileri
Ticari işlemlerde ve yazışmalarda kullanılacak bazı bilgiler Sistem Yönetmeni program bölümünde Kuruluş Bilgileri menüsü altında yer alan seçenekler kaydedilir.

8. Adres Bilgileri
Ülke, şehir ve posta kodu bilgileri Kuruluş Bilgileri menüsü altında yer alan Adres bilgileri seçeneği ile kaydedilir. Adres Bilgileri;
• Ülkeler
• İller
• İlçeler
• Semtler
• Posta Kodları
sırasıyla kaydedilir.

Ülkeler: Ülke tanımlarının kaydedildiği seçenektir. Ekle seçeneği ile açılan pencereden Ülke kodu ve adı ilgili alanlardan kaydedilir.
İller: Adres bilgileri listesinde seçilen ülkeye ait illerin kaydedildiği seçenektir.
İlçeler : Adres bilgileri listesinde seçilen ile ait ilçenin kaydedildiği seçenektir.
Semtler : Adres bilgileri listesinde seçilen ilçeye ait semtlerin kaydedildiği seçenektir.
Posta Kodları: Posta kodlarının kaydedildiği seçenektir.
Eyaletler/Bölgeler : Ülkelere ait Eyalet ve bölge isimleri, Adres tanımları listesinde Eyaletler/Bölgeler seçeneği ile kaydedilir.
 
9. Banka Kodları
Banka kodlarının ülke seçilerek kaydedildiği seçenektir. Banka kodları Sistem Yönetmeni program bölümünde Kuruluş Bilgileri menüsü altında yer alır.
Banka kodlarını kaydetmek için önce ilgili ülke seçilir daha sonra Ekle seçeneği kullanılır. Açılan pencereden banka kodu ve adı girilerek kaydedilir.

10. Vergi Daireleri
Vergi dairelerini kaydedildiği seçenektir. Sistem Yönetmeni program bölümünde Kuruluş Bilgileri menüsü altında yer alır.
Vergi dairesi tanımlamak için önce ilgili ülke ve il seçilir. Ekle seçeneği ile açılan pencereden vergi dairesi tanım kodu, adı ve adres bilgileri girilerek kaydedilir.

11. Fiyat Endeksleri
Fiyat Endeksleri firma bağımsız olup Sistem Yönetmeni / Kuruluş Bilgileri / Fiyat Endeks Türleri menüsü ile ulaşılan pencerede tanımlanır.
Türü bilgisi, ilgili endeksin “veri aktarımı” vasıtasıyla internetten aktarılan bilgilerine ulaşma esnasında yararlanılacak bir bilgidir. önceden tanımı türler arasından seçim yapılabilir. Türler;
• DİE TEFE
• DİE TÜFE
• İTO
• Diğer
alternatiflerinden oluşur.
Fiyat endeks türleri seçildiğinde sistemde öndeğer olarak tanımlı türler listelenir. Farklı indeksler aynı türü kullanabilir.

12. Fiyat Endekslerinin Oluşturulması
Sistemde tanımlı fiyat endeksleri için yıllara ve aylara göre değer girişi/aktarımı yapılabilmesini sağlayan Fiyat Endeksleri seçeneği Sistem Yönetmeni / Kuruluş Bilgileri / Fiyat Endeksleri menüsü altında yer alır.
Her endeks için ayrı ulaşılabilen sayfalarda veri girişi/aktarımı yapılır.
Endeks türüne göre veri girişinin sağlanabilmesi için ilgili endeks seçilmelidir. Sistem Yönetmenine her girişte sistem, endeks türleri ve değerleri tablolarının oluşturulup oluşturulmadığını kontrol eder, oluşturulmamışsa internetten veri aktarımı vasıtasıyla bir dosyaya aktarılmış olan endeks değerleri için kayıt oluşturulur. Kullanıcı ilgili kayıtlar üstünde istediği değişiklikleri yapabileceği gibi, “mavi daire” içinde gösterilmiş olan “güncelleme” butonu ile veri aktarım dosyasına sonradan aktarılmış endeks değerlerinin programa aktarılmasını sağlayabilir.
Pencereler arası geçişlerde ilgili pencerede yapılan değişikliğin kaydedilip kaydedilmeyeceği kullanıcıya sorulur, kullanıcı onay veririse değişiklikler veritabanına yazılır, aksi takdirde silinir.

a. Endeks Seçimi
Sistem Yönetmeninde tanımlanmış ve değerleri belirlenmiş endekslerden hangisinin enflasyon muhasebesi işlemlerinde kullanılacağı Ticari Sistem Yönetimi/Genel Muhasebe Parametreleri altından ulaşılan “Enflasyon Muhasebesinde Kullanılacak Endeks” parametresi yardımıyla belirtilir. Parametre değeri, sistemde tanımlı endekslerden biri seçilerek yapılır.

13. Taşıma Tipleri
Taşıma tiplerinin tanınlandığı seçenektir. Sistem Yönetmeni program bölümünde Kuruluş Bilgileri seçeneği altında yer alır.
Taşıma işlemlerinin ne şekilde yapılacağı belirli tip tanımları yapılarak kaydedilir. Yeni tanım için Taşıma Şekillleri listesinde Ekle seçeneği kullanılır. Taşıma tipleri kod ve açıklama verilerek kaydedilir.
Taşıma tiplerine kart ve fişlerden ulaşılarak seçim yapılır. Taşıma tipleri ayrıca raporlarda filtre olarak da kullanılır.

14. Tanımlı Alanlar
Cari hesap kartı ve faturalarda programda tanımlı standart alanlar dışında kullanıcı tarafından alan tanımnır ve bu alanlara bilgi girişi kontrolü yapılabilir. Alan tanımlamak için Sistem Yönetmeni program bölümünde Kuruluş Bilgileri altında yer alan Tanımlı Alanlar seçeneği kullanılır. Alan tanımları fatura başlık bölümü ve fatura satırları ile cari hesap kartları için yapılır. Bu tanımlara fatura ve cari hesap kartlarında sağ fare düğmesi menüsünde yer alan Tanımlı alanlar seçeneği ile ulaşılır ve gerekli bilgiler kaydedilir. Fatura başlık ve satırları ile cari hesap kartlarına 50'şer adet alan tanımlamak mümkündür.
Kullanıcı tanımlı alanlar alan tipi belirtilerek kaydedilir. Tanımlı alanlar;
• Metin
• Sayısal
• Listeden Seçim
• Tarih

türlerinden birisi seçilerek kaydedilir. Listeden seçim tipindeki alanlarda yer alacak tanımlar ... (üç nokta) simgesi tıklandığında açılan pencereden kaydedilir. Alanların tip seçilerek tanımlanması farklı tiplerdeki verilerin kaydedilmesini ve raporlanmasını sağlar. Kullanıcı tarafından tanımlanacak bu alanlar rapor tasarımlarında standart alanlar listelerinde de yer alır ve kullanılır.
Metin tanımlı alan rapora eklenmek istendiğinde Tanımlı Alanlar (Metin değer) standart alan içeriği seçilip, Sistem Yönetmeninde geçen Tanımlı Alan numarası girilir.
Sayısal tanımlı alan rapora eklenmek istendiğinde Tanımlı Alanlar (Sayısal değer) standart alan içeriği seçilip, Sistem Yönetmeninde geçen Tanımlı Alan No'su girilir.
Listeden seçim türünde alanın satır numarasını eklemek için sayısal tanımlı alan, Satır Tanımı'nı eklemek için metin tanımlı alan seçenekleri kullanılır.
Tanımlanan alana bilgi girilmeden kart ya da faturanın kaydedilmesi istenmiyorsa veri girişi kontrolü de sağlanabilir. Bunun için Kuruluş İşlemleri altında yer alan Zorunlu Alanlar seçeneği kullanılır.

15. Zorunlu Alanlar
Kart ve fiş girişlerinde mutlaka bilgi girilmesi istenen alanları belirlemek ve bu alanlara bilgi girilemden kart ya da fişlerin kaydedilmesini önlemek mümkündür. Bunun için Sistem Yönetmeni program bölümünde Kuruluş Bilgileri altında yer alan Zorunlu Alanlar seçeneği kullanılır.
Zorunlu alanlar cari hesap kartı ve fatura için belirlenir. Zorunlu alanlar listesinde programda tanımlı standart alnalar ile kullanıcı tarafından tanımlanmış alanlar yer alır. Bilgi girilmesi zorunlu olacak alanlar işaretlenir. İşaretlenen alanlar fatura ve cari hesap kartı kaydedilirken boş bırakılamaz.
 
Geri
Top