• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

LKS Muhasebeleştirme Filtreleri

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Muhasebeleştirme Filtreleri
Diğer program bölümlerinde yapılan işlemlerin muhasebeleştirilmesi İşlemler menüsü altında yer alan Muhasebeleştirme seçeneği ile yapılır. Muhasebeleştirme, Stok, Fatura, Cari, Çek/Senet ve Banka program bölümlerinde yapılan işlemler için ayrı ayrı yapılır.
Önce muhasebeleştirme işleminin hangi program bölümüne ait işlemler için yapılacağı seçilir. Muhasebeleştirmenin hangi koşullara göre yapılacağı ise stok, fatura, cari, çek/senet ve banka muhasebeleştirme filtre satırlarında belirlenir. Genel olarak tüm program işlemlerinin muhasebeye aktarılmasında kullanılan filtreler şunlardır:

Tarih aralığı:
Bu filtre satırında, hangi tarihler arasındaki işlemlerin muhasebeleştirileceği belirlenir. Başlan-gıç ve bitiş tarih aralığı verilir.

İş yeri no:
Program bölümlerinde yapılan işlemleri işyerlerine göre muhasebeleştirmek için kullanılır.. İşlem-leri muhasebeleştirilecek işyerleri işaretlenerek seçilir.

Bölüm numarası:
Program bölümlerinde yapılan işlemleri, işlemi yapan bölüme göre muhasebeleştirmek için kullanılır. İlgili bölüm ya da bölümler işaretlenerek belirlenir.

Fiş ya da işlem türü:
Program bölümlerinde yapılan işlemleri fiş ya da işlem türlerine göre muhasebeleştir-mek için kullanılır. Bu filtre satırında muhasebeleştirme yapılan işlemlere göre ilgili fiş türleri listelenir. Muha-sebeleştirilecek fiş türleri işaretlenerek seçilir.

Fiş ya da işlem numarası:
Muhasebeleştirilecek işlemleri fiş veya işlem numaralarına göre filtrelemek için kullanılır. Grup ya da aralık tanımı yapılır ve hangi fişlerin dikkate alınacağı belirlenir.


Fiş ya da işlem özel kodu: Fiş türlerinden belirli işlemlere ait fişler seçilebildiği gibi, fiş ya da işlem özel ko-duna göre filtreleme yaparak yalnızca belirlenen özel koda sahip fişlerle yapılan işlemlerin muhasebeleştiril-mesi sağlanır. fiş Özel kodu satırında grup ya da aralık tanımı yapılır ve fiş özel kodu bu aralıkta kalan muha-sebeleştirilir.

Fiş ya da işlem yetki kodu:
Fiş türlerinden belirli işlemlere ait fişler seçilebildiği gibi, fiş ya da işlem yetki koduna göre filtreleme yapılır ve yalnızca belirlenen yetki koduna sahip fişlerle yapılan işlemlerin muhasebe-leştirilmesi sağlanır. Fiş yetki kodu satırında grup ya da aralık tanımı yapılır.

Muhasebeleştirme şekli:
Bu filtre satırında muhasebeleştirme işleminin ne şekilde yapılacağı belirlenir. Ge-nel, İş yerlerine göre ve Bire bir olmak üzere üç seçeneklidir.
Genel seçiminde muhasebeleştirme tarihleri satırında verilen tarih aralığında kalan işlemler muhasebeleştiril-diğinde tek bir mahsup fişi oluşur. İş yerlerine göre seçiminde muhasebeleştirme yapılan program bölümün-de kaydedilen işlemler işyerlerine göre muhasebeleştirilir. Her işyerine ait işlemler için ayrı mahsup fişi oluş-turulur.
Birebir seçiminde ise yapılan işlemlerin her biri ayrı bir mahsup fişi ile muhasebeye aktarılır.

Muhasebeleştirme kontrolü:
Muhasebeleştirme işlemi ile program bölümlerinde yapılan işlemler muhase-beye aktarılır ve mahsup fişleri program tarafından otomatik olarak oluşturulur. Muhasebeleştirme yapılırken oluşan mahsup fişlerinin tek tek ekrana gelmesi ve kontrol edildikten sonra kaydedilmesi istenirse bu filtre satırında Yapılacak seçeneğinin işaretlenmesi gerekir. Bu durumda oluşturulan her mahsup fişi ekrana gelir. İncelendikten sonra kaydedilir.
Yapılmayacak seçeneği işaretlenirse, muhasebeleştirme sonucunda oluşan fişler doğrudan ilgili bölümlerde işaretlenir ve muhasebeleştirme dosyasına yazılır.

Muhasebeleştirme işareti:
Muhasebeleştirme işlemi ile muhasebeye aktarılan işlemlerin işaretlenmesi ve aynı tarihlere ait yeni bir muhasebeleştirme işleminin yapılması durumunda dikkate alınmaması bu filtre satı-rında yapılacak seçimle sağlanır. Filtre satırı işaretlenecek ve işaretlenmeyecek olmak üzere iki seçeneklidir. Programda öndeğer olarak muhasebeleşen işlemler işaretlenecek satırı seçilidir. Muhasebeleştirme sonunda, program bölümlerinde bu işlemler muhasebeleşmiş olduğunu gösteren M harfi ile listelenir.
Muhasebeye aktarılan işlemlerin işaretlenmesi istenmiyorsa, işaretlenmeyecek seçimi yapılır. Bu durumda muhasebeleştirme yapılan işlemler işaretlenmez.

Satır birleştirme:
Muhasebeleştirilen fişlerde aynı karta ait ve muhasebe bağlantı kodu aynı olan satırların ne şekilde muhasebeleştirileceği Satır birleştirme filtre satırında belirlenir. Evet ve Hayır olmak üzere iki seçe-neklidir. Evet seçiminde aynı fiş içinde aynı karta ait olan ve aynı muhasebe hesap kodları altında izlenecek satırlar birleştirilecek muhasebeleştirilir.
Muhasebe fişi genel açıklaması: Muhasebeleştirme sonucunda oluşacak mahsup fişi genel açıklamasının içeri-ği bu filtre satırında belirlenir. Filtre Yeniden oluşturulacak ve Muhasebeleşen fişten gelecek olmak üzere iki seçeneklidir.Yeniden oluşturulacak seçiminde açıklama program tarafından yeniden oluşturulur. Muhasebele-şen fişten gelecek seçiminde ise, fiş için girilen açıklama mahsup fişine aynen aktarılır.

Muhasebe Fişi satır açıklaması :
Muhasebeleştirme işlemi sonucunda oluşacak, muhasebe fişlerinde açık-layıcı satırlar oluşturmak için kullanılır. Muhasebe fişine gelmesi istenen açıklayıcı satır, Muhasebe fişi satır açıklaması filtresi ile belirlenir. Muhasebe fişine satır açıklaması olarak aktarılmak istenen alanlar filtrede liste-lenir. İstenen bilgiler (işlem numarası, belge numarası, işlem türü, satır açıklaması, malzeme açıklaması, cari hesap ünvanı vb) işaretlenerek seçilir.

Muhasebe fişi genel açıklaması :
Muhasebeleştirme sonucu oluşacak mahsup fişi genel açıklaması bu satırda yapılacak seçimle belirlenir. Yeniden oluşturulacak ve Muhasebeleşen fişten gelecek olmak üzere ikşii seçeneklidir.
Yeniden oluşturulacak seçiminde açıklama program tarafından yeniden oluşturulur. Muhasebeleşen fişten gelecek seçiminde ise, fiş için girilen açıklama mahsup fişine aynen aktarılır.

Muhasebe kodu girilmemiş satırlar:
Bu parametre dışarıdan içeriye veri aktarımı ile alınan bilgilerin mu-hasebeleştirilmesi için kullanılır. Aktarılan işlemlerde muhasebe hesap kodlarının olmaması durumunda, mu-hasebeleştirmede hangi hesapların dikkate alınacağı belirlenir. Parametre satırı,
• İşlem yapılmayacak
• Karttan okunacak

olmak üzere iki seçeneklidir.

İşlem yapılmayacak seçiminde, muhasebe kodu verilmemiş satırlar muhasebeleştirme işleminde dikkate alınmaz.
Karttan okunacak seçiminde, muhasebeleştirme işleminde işlemlere ait muhasebe hesap kodları ilgili kart-lardan okunur ve işlemler kartta veilen muhasebe kodları altında muhasebeye aktarılır.
 
Geri
Top