• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Herşey

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
TRABZONSPOR
TRABZONSPOR
Her araçta bulunması gereken Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı nı bu bölümden indirebilirsiniz. Doğrusu bir ara aracımda mevcut iken şimdilerde ben de bulundurmuyorum. Herkese bir gün lazım olabilir düşüncesiyle kendi arabamda bulundurmak için araştırma yaparken konunun daha derli toplu olması ve konu hakkında herkesin bilgilenmesi açısından gerekli belgeleri burada toplamak istedim.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında tarafların serbest iradeleriyle dolduracakları "Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı" uygulaması 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren başlamıştır.

Örnek olarak doldurulmuş Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağını aşağıdaki linkten indirip inceleyebilirsiniz. Bir gün (hiç kimsenin ihtiyacı olmaması dileği ile) lazım olursa nasıl doldurulacağı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.


Önemli Hatırlatma:
FOTOĞRAF ÇEKMEYİ UNUTMAYIN: Arabanızda bir fotoğraf makinesi bulundurun. Kaza yaptığınızda aracınızı boş alana çekmeden farklı açılardan fotoğraflarını çekin.

Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı Formu ile ilgili Önemli Açıklamalar

TUTANAK YALNIZ MADDİ HASARLA SONUÇLANAN KAZALARDAN SONRA KAZAYA KARIŞAN DİĞER SÜRÜCÜ VEYA SÜRÜCÜLERLE KAZANIN OLUŞ ŞEKLİNİN TUTANAK İLE TESPİTİNDE ANLAŞTIĞINIZ TAKDİRDE DOLDURULACAKTIR.

DİKKAT!!! Aşağıdaki durumlarda bu tutanak DOLDURULMAYACAKTIR. Bu durumlarda 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesiyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber veriniz.
  • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
  • Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
  • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
  • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
  • Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, ( Yurtdışından gelen araçlar için düzenlenmiş Yeşilkart-Green Card belgesi de trafik sigortası yerine geçmektedir)
  • Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.
* Mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.

* Tutanakların bir sureti fotoğraflarla beraber karşı tarafın veya kendi aracınızın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse aracınızın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.

* İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla form kullanılabilir. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilir.
  • 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi ve yerine ilişkin bilgiler yazılacaktır.
  • 3 numaralı alan varsa görgü tanıklarının irtibat bilgilerine ayrılmıştır.
  • 4, 5 ve 6 numaralı alanlara sürücüye, araca ve Trafik poliçesine ilişkin bilgiler yazılacaktır.
  • 7 numaralı alanda yer alan kutucuklardan uygun olanı (x) ile işaretleyiniz. Bu alanın doldurulması zorunlu olmamasına rağmen şirketin olayı kısa sürede değerlendirmesi için önemlidir.
  • 8 numaralı alan yurtdışından gelen araçlar için düzenlenmiş ve trafik sigortası yerine geçen Yeşilkart - Green Card belgesine sahip araçlar için doldurulacaktır.
  • 9 numaralı alanda yer alan araç türleri üzerinde aracın ilk darbeyi aldığı yeri işaretlemeyi unutmayınız.
  • 10 numaralı alana çarpışma yerinin ve anının taslağını mutlaka çiziniz. Taslak üzerinde cadde ve sokak ismi belirtilmeli, aracın gittiği yön işaretlenmeli, yol çizgileri çizilmelidir. Araçlar A ve B aracı olarak işaretlenmelidir.
  • 11 numaralı alana sürücüler kaza ile ilgili görüşlerini yazacaklardır. Sürücü görüşleri için 10 numaralı alanın yeterli olmadığı durumlarda görüşler beyaz bir sayfa kullanılarak tamamlanabilir.
  • 11 numaralı alanın açıklamadaki şekilde doldurulmasından sonra 12 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanaklar geçersizdir.

Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağının doldurulması ile ilgili soru ve cevaplar

Soru: Kazaya karışan taraflardan biri bile anlaşmayı kabul etmez ise tutanak doldurulabilir mi? Doldurulursa geçerli olur mu?
Cevap: Hayır kazaya karışan tüm tarafların anlaşması tutanağın doldurulması için şarttır, aksi halde geçersizdir, mutlaka emniyet güçlerini çağırın (155 polis, 156 jandarma hatları).

Soru: Kazaya karışan taraflardan biri tutanağı doldurmayı kabul etti ancak imzalamayı reddetti. Tutanak geçerli olur mu?
Cevap: tutanağı tüm tarafların imzalaması şarttır, aksi halde geçersizdir.

Soru: Üç araçlı kazaya karıştım. Kaç adet tutanak doldurmalıyım?
Cevap: İki adet doldurmalısınız ve tüm sürücüler ayrı ayrı iki adet tutanağı imzalamalılar.

Soru: Beş araçlı kazaya karıştım. Kaç adet tutanak doldurmalıyım?
Cevap: Üç adet doldurmalısınız ve tüm sürücüler ayrı ayrı üç adet tutanağı imzalamalılar. Kazaya karışan her iki araç için bir tutanak doldurulur. Kazaya karışan araç sayısını ikiye bölerek tutanak sayısını hesaplayabilirsiniz .

Soru: Yanımda tutanağım yok. Fotokopi ile çoğaltabilir mıyım?
Cevap: Evet, fotokopi ile çoğaltabilirsiniz ancak her iki sürücü de birer kopya kalacak şekilde doldurun lütfen. İki aracın karıştığı kaza için en az iki kopya temin etmelisiniz.

Soru: tutanağı daha sonra nereye göndereceğim?
Cevap: tutanağı ve varsa kaza ile ilgili fotoğrafları kazaya karışan diğer aracın (karşı araç) trafik sigortasını düzenleyen sigorta şirketine veya aracınız kasko sigortası ile sigortalıysa kendi aracınızın kasko poliçesini düzenleyen sigorta şirketine ulaştırınız. (ulaştırma yolları: Kargo, faks, e-mail, adrese elden teslim olabilir) Teslim ettiğiniz tutanakla ilgili mümkünse teslim ettiğinize dair teslimat belgesi aliniz. Teslim ettiğiniz belgelerden bir kopya mutlaka saklayınız.

Soru: Tutanağı aracımın hasarını tespit etmek için gelen sigorta eksperine teslim edebilir miyim?
Cevap: Evet, tutanağı sigorta şirketince görevlendirilmiş eksperlere teslim edebilirsiniz.

Soru: Otoyolda bariyerlere çarparak bir başka araca zarar vermeksizin kaza yaptım. Bu durumda kaza tespit tutanağı yeterli olur mu?
Cevap: Hayır, kamuya ait mala zarar verildiği için mutlaka emniyet güçlerini olay yerine çağırınız. Trafik levhalarına, elektrik direklerine, köprü korkuluklarına ve benzeri kamu malına çarptığınızda da durum aynidir.

Soru: Park halinde ve sürücüsü olmayan bir araca çarptım, tutanak tutmalı mıyım?
Cevap: Hayır, karşı tarafın sürücüsü olmadığı için mutlaka emniyet güçlerini çağırınız.

Soru: Belediyeye ait bir araçla çarpıştım, kaza tespit tutanağı tutmalı mıyım?
Cevap: Hayır, araçlardan biri kamu kurulusuna ait ise mutlaka emniyet güçlerini çağırınız.

Soru: Aracımla manevra yaparken bir işyerinin kapısına zarar verdim, kaza tespit tutanağı tutmalı / tutturmalı mıyım?
Cevap: Hayır, üçüncü şahıslara ait bir eşyaya veya binaya zarar verdiyseniz mutlaka emniyet güçlerini olay yerine çağırınız.

Soru: Bir araç ile kaza yaptım, kaza tespit tutanağı doldururken karşı aracın trafik poliçesi olmadığını gördüm, ne yapmalıyım?
Cevap: Kazaya karışan taraflardan birinin trafik sigorta poliçesi yoksa mutlaka kaza yerine emniyet güçlerini çağırınız.

Soru: Kazaya karışan karşı araç sürücüsünün davranışları alkollü izlenimi veriyor, nefesi içki kokuyor ne yapmalıyım?
Cevap: Mutlaka emniyet güçlerini kazadan haberdar ediniz.

Soru: Aracım kaskolu, tutanağı imzalattıktan sonra ne yapacağım?
Cevap: aracınız kaskolu ise hemen sigorta şirketinizi arayıp hasarı ihbar ediniz, tutanağı şirketinize ulaştırınız.

Soru: aracımın kasko sigortası yok, sadece trafik sigortası var, tutanağı imzalattıktan sonra ne yapacağım?
Cevap: Karşı aracın trafik sigortası ile sigortalayan sigorta şirketini hemen arayın ve hasar ihbarınızı bildirin, tutanağı bu şirkete ulaştırın.

Soru: Yabancı plakalı bir araç ile kaza yaptım. Ne yapmalıyım?
Cevap: Yabancı plakalı bir araç ile kaza yaptığınızda tutanak tutmayınız, hemen emniyet güçlerini kaza yerine çağırınız.

* Kazasız günler diliyorum...
 
Gerçekten öyle kime ne zaman lazım olacağı belli olmuyor.Yaklaşık 2 ay önce bir sabah banada lazım olacağı hiç aklıma gelmezdi.:)
 
Geri
Top