Kilo aldırır düşüncesiyle uzak durmaya çalıştığımız en lezzetli yemeklerden biri olan makarnayı diyette nasıl yemeniz gerektiğini biliyor muydunuz? Eğer makarnadan vazgeçmek istemiyorsanız, birde böyle yemeyi deneyin! İşte makarna yemeğinde kilo aldırmayan yöntem ve kepekli makarnanın yapılışı...
Günümüzde ekonomik ve pratik hazırlanması nedeniyle daha çok öğrenci evlerinin olmazsa olmazı haline gelen makarnalar, karbonhidrat ağırlıklı olduğundan kilo yapmaya elverişli olduğu bilinir. Makarnanın kilo yapıp yapmadığına dair uzmanlardan gelen açıklamalarda, makarnanın kilo aldırmasının aksine zayıflatmaya yardımcı bile olduğu öne sürülüyor.
Beyaz makarnaya göre kalorisi daha düşük olan kepekli makarna, diyet yapan kişilerin makarna tercihinde tüketebileceği ideal bir menüdür. 1 su bardağı kadar beyaz makarna 221 kcal değerine denk gelirken tam tahıllı kepekli makarnalar 174 kcal'e eş değerdir. Kilo vermek için tüketmemiz gereken lif içerikli gıdalar, kepekli makarnada daha fazla bulunduğu için diyet için daha uygundur.
MALZEMELER:
Öncesinde 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve tuzun eklendiği suda diri bir şekilde makarnaları haşlayın. Ardından domatesleri küp küp doğrayın. Doğrama işlemi bittikten sonra zeytinyağında hafif kavurup kırmızı biberleri doğranmış şekilde ekleyin. Az daha kavurduktan sonra makarnayı süzün ve sosun içine katın. İsteğe göre kekik ya da fesleğen serpin.
Bu sayede vücut fazla yorulmuyor ve insülin seviyesi artmıyor. Araştırmada sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı şekilde sunulan makarna yiyenler her öğünden sonra iki saat boyunca, her 15 dakikada bir kan örnekleri çıkardılar. Sonucunda ise ikinci defa ısıtılan makarnanın soğuk makarnadan bile daha faydalı olduğu tespit edildi.
Günümüzde ekonomik ve pratik hazırlanması nedeniyle daha çok öğrenci evlerinin olmazsa olmazı haline gelen makarnalar, karbonhidrat ağırlıklı olduğundan kilo yapmaya elverişli olduğu bilinir. Makarnanın kilo yapıp yapmadığına dair uzmanlardan gelen açıklamalarda, makarnanın kilo aldırmasının aksine zayıflatmaya yardımcı bile olduğu öne sürülüyor.
Beyaz makarnaya göre kalorisi daha düşük olan kepekli makarna, diyet yapan kişilerin makarna tercihinde tüketebileceği ideal bir menüdür. 1 su bardağı kadar beyaz makarna 221 kcal değerine denk gelirken tam tahıllı kepekli makarnalar 174 kcal'e eş değerdir. Kilo vermek için tüketmemiz gereken lif içerikli gıdalar, kepekli makarnada daha fazla bulunduğu için diyet için daha uygundur.
KEPEKLİ MAKARNA NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
- 1 paket kepekli makarna
- 2 tane domates
- 1 tane konserve közlenmiş kırmızı biber
- 1 tane kırmızı biber
- Zevkinize göre kekik veya fesleğen
- Tuz
Öncesinde 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve tuzun eklendiği suda diri bir şekilde makarnaları haşlayın. Ardından domatesleri küp küp doğrayın. Doğrama işlemi bittikten sonra zeytinyağında hafif kavurup kırmızı biberleri doğranmış şekilde ekleyin. Az daha kavurduktan sonra makarnayı süzün ve sosun içine katın. İsteğe göre kekik ya da fesleğen serpin.
KEPEKLİ MAKARNANIN KİLO VERMEDEKİ ETKİSİ NEDİR?
- Beyaz makarnaya göre daha az kalorili olduğu için fazla kilo alımının önüne geçer.
- Lif ağırlıklı bir yiyecek olduğundan yerken kilo aldırmayan ideal besinlerdendir.
- İçerisindeki lifler karnı uzun süre aç hissettirmez ve böylelikle de acıkmayı engeller.
- Kabızlık oluşumu görülmez ve zayıflamayı kolaylaştırır.
- Hem ekonomik anlamda ucuz hem de doyurucudur.
MAKARNA KİLO ALDIRMADAN NASIL YENİR? PÜF NOKTALARI NELER?
Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, pişirildikten sonra biraz soğuması beklenilen makarna vücut üzerinde daha çok lifli algılanıyor. Molekül yapısının değiştiği görülen makarnadaki nişasta dirençli hale geliyor ve enzimler tarafından parçalanamayarak glukoza dönüşmüyor.Bu sayede vücut fazla yorulmuyor ve insülin seviyesi artmıyor. Araştırmada sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı şekilde sunulan makarna yiyenler her öğünden sonra iki saat boyunca, her 15 dakikada bir kan örnekleri çıkardılar. Sonucunda ise ikinci defa ısıtılan makarnanın soğuk makarnadan bile daha faydalı olduğu tespit edildi.