Malezya Turizmi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Malezya Turizmi

Malezya'yı ziyaret edenlerin büyük bir çoğunluğunu komşu ülke vatandaşları oluşturuyor ve günübirlik ziyaretler ya da kısa gecelemelerin toplamda önemli bir ağırlığı var. Bu nedenledir ki Malezya'da ortalama kalış süresi 1.5 gün. Singapur 2004 yılında 9,5 milyon ziyaretçi sayısıyla ilk sırada yer alıyor. Onu 1,5 milyonla Tayland, 790 binle Endonezya, 454 binle de Brunai izliyor.

Ziyaretçiler arasında yalnızca İngiltere 200 bini aşkın vatandaşıyla ilk ona giren Avrupa ülkesi. Bunda Malezya'nın 1963 yılına kadar Birleşik Krallığın sömürgesi altında kalması nedeniyle birçok İngiliz'in Malezya ile ticari ilişkilerinin yoğun olmasının etkisi büyük.

Outgoing pazarı

Ülkenin güçlü ve gelişen ekonomisi bu ülkeyi önemli bir turist pazarı haline getiriyor. Dış ticaret rakamı 2003'ten 2004'e yüzde 23 oranında büyüyerek rekor kırmış. İşsizlik oranı sadece yüzde 3,5 düzeyinde. Çoğunluğu Müslüman olan ülkede okulların yaz tatilleri dışında dini bayramlar da Türkiye'de olduğu gibi önemli bir tatil dönemi. Aileleriyle tatile çıkan Müslüman Malezyalıların aile ortamına daha uygun yerleri tercih ettikleri biliniyor.

Malezyalılar, turizm endüstrisi yılda 1,3 milyonu bulan Malezyalı turistlere bağımlı Tayland'ı seviyorlar. Ancak, bu ülkenin Tsunami'den etkilenen kıyıları Malezyalıları başka ülkelere yönlendirebilir. Ayrıca, geçen yıl Tayland'da bazı terör olayları bir kaç Malezyalının hayatına mal olmuştu. Çin, Malezya vatandaşları için gittikçe önem kazanan bir destinasyon. Her yıl bu ülkeye giden Malezyalıların büyük bölümü ülkenin Shanghai, Guangzhou ve Fujian Eyaletindeki Xiamen'e gidiyorlar. Avusturalya da Malezya pazarından önemli bir pay alıyor. Bu ülkeyi 2003 yılında 159 bin Malezyalının ziyaret etmesi bir yana bu ziyaretçilerin yüzde 70'inin tekrarlayan ziyaretçi olması çok dikkat çekici. Diğer komşu Endonezya'yı ise yılda 400-500 bin
arasında Malezyalı ziyaret ediyor. Bununla beraber, bu ülkeyle yaşanan sınır sorunları zaman zaman turizmi etkileyebiliyor.

Malezya Turizm Endüstrisi

1972 yılında kurulan Malezya Turizm Kalkınma Birliği (TDC), Ticaret ve Endüstri Bakanlığı altında hizmet vermiş.

1987 yılında turizm endüstrisinin güçlenmesiyle birlikte Kültür, Sanat ve Turizm Bakanlığı (MOCAT) kurulmuş ve TDC bu bakanlık altında hizmet vermeye başlamış. 1992 yılında ise TDC yerine yasayla kurulan Malezya Turizm Tanıtma Ofisi diğer bir adıyla Turizm Malezya, turizm endüstrisinde tanıtım görevini üstlenmiş. Malezya'nın yurtiçi ve yurtdışı tanıtımını gerçekleştirmek amacını taşıyan kurum, böylelikle ülkeye gelen ziyaretçi sayısını ve turizm gelirini artırmayı hedefliyor. Ülkede doğrudan ya da dolaylı turizmle ilgili sektörlerin gelişimine de katkı veren Turizm Malezya, yeni yatırım ve istihdam alanları yaratılmasını sağlıyor. Kuruma göre, turizmin geliştirilmesi, ülke ekonomisinin gelişmesi ve halkın refah düzeyinin yükselmesi anlamına geliyor.

1600 Seyahat Acentası ve Tur Operatörü

1974 yılında 30 üyeyle kurulan Malezya Tur ve Seyahat Acentaları Birliği'nin (MATTA) üye sayısı bugün 1600'e ulaşmış durumda. Merkezi Kuala Lumpur'da bulunan birliğin ayrıca Kedah, Melaka, Negeri Sembilan, Kelantan, Johor, Penang, Perak, Sabah, Sarawak, Selangor ve Terengganu bölgelerinde de ofisleri bulunuyor.
Bünyesinde lokal acentalardan uluslar arası acentalara kadar bir çok üye bulunduran birliğin ülkenin turizm sektörünün şemsiyesi olmak gibi bir misyonu da var.
MATTA'nın bir görevi de ülkenin seyahat endüstrisinin tanıtımını yapmak. Bu nedenle MOCAT ve Malezya Turizm Tanıtma Ofisi ile yakın işbirliği halinde çalışıyor.

Fuar sergi, seminer ve workshop gibi aktiviteler birlikte çalıştıkları alanlardan. MATTA 1996 yılında bir turizm okulu kurmuş. Endüstriye yönelik kurslar düzenleyen okul hükümet tarafından olduğu gibi, IATA ve UFTAA gibi uluslararası kuruluşlarca da tanınıyor. Okulda IATA ve UFTAA diploması, bilet kesimi, tur organizasyonu, rehberlik...vb. kurslar veriliyor.
WTO verilerine göre ülkede 135 bin 503 odaya sahip otel ve benzeri konaklama tesisi bulunuyor.

IMF Reçetesini Reddetti

Uzakdoğu'nun ortagelirli ülkelerinden biri olan Malezya, bağımsızlığını kazandığı 1957 yılından 1990'lı yıllara kadar ağırlıklı ithal ikameci bir politika izlemiş. Bu tarihten sonra ise liberalizasyon ve ihracata yönelik bir politika takip edilmiş. Ülkeye giren önemli orandaki doğrudan yabancı sermaye de bu gelişmeyi olumlu yönde desteklemiş. Ülke bugün elektronik ürünlerde dünyanın en önemli üreticileri arasında.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu DEİK'ten alınan bilgiye göre Malezya, 1997 yılında Uzakdoğu ülkelerinde başlayıp Rusya ve diğer gelişmekte olan ekonomileri önemli oranda etkileyen Asya Finansal Krizi'nin en fazla etkilediği ülkelerin başında geldi. Bununla birlikte, diğer ülkelerin aksine IMF reçetelerini reddederek kendi başına krizden çıkmayı başarabilen bir ülke olarak tüm dünyanın dikkatini çekti.

11 Eylül olayları sonrası, ABD ile olan ticari ilişkilerinin yoğunluğu sebebiyle ekonomisi yeniden kötüye gitti. Sonraki yııllarda ise Malezya ekonomisi yeniden yükselişe geçti. Ülkenin 2004 yılındaki büyüme oranı yüzde 7. Ekonomistlere göre Malezya'nın ekonomik durumu en fazla ihracat gerçekleştirdiği ABD, Çin ve Japonya'nın ekonomisine ve ülkedeki yabancı sermayeye oldukça bağımlı.

Ülkenin Turistik Cazibeleri

Malezya Yarımadası: Perlis'in kıyısında birçok adadan oluşan Langkavi takımadaları yer alır. Çok güzel sahilleri olmakla birlikte ziyaretçileri azdır. Perak da çok az turist tarafından ziyaret edilmesine karşın, cazip mimarisi, göl bahçeleri ile dikkati çekiyor.
Yarımadada yeralan Taman Negara National Park ise, dünyanın en ünlü yağmur ormanını barındırıyor.

Sarawak: En ilginç el değmemiş ormanların yer aldığı Sarawak'ta Pandean,
Sematan, Bako National Park, Niah Mağarası oldukça ilginç yerler.

Sabah: MT Kinabalu Sabah'ın en önemli atraksiyonlarından biridir. Pahalı bir bölge olan Sabah, oldukça ilginç bir vahşi yaşama ve inanılmaz manzaralara sahip.

Kuala Lumpur: Başkent 1 milyon insanı ve modern şehir yaşamıyla oldukça ilginçtir. İkiz Petrona kuleleri dünyanın en yüksek yapısı. Şehirde birçok konaklama merkezleri bulunuyor.

Melaka: Şehir adeta Çin, Portekiz, Hollanda ve İngiltere bileşenidir. Bu ülkelerin kültürlerinden oldukça etkilenen şehir dünyanın en ilginç binalarına sahip. Etnografya Müzesi, St Paul Kilisesi oldukça ünlü.

Georgetown-Penang Adası: Malezya'nın en eski İngiliz yerleşimlerinin yeraldığı bölgesidir. Oldukça güzel resortlara sahip adada birçok ilginç atraksiyon yer alıyor.

Cameron Highlands: Malezya Yarımadası'nın adeta merkezindedir. Orman yürüyüşleri, şelaleleri, inanılmaz bahçeleri ve endemik çiçekleriyle ünlüdür.

Tioman: Sahilleri, temiz suyu, berrak dereleri ile Batu Sirau ve Nenek Semukut adlı tepeleriyle ünlüdür.
 
Geri
Top