• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Margarini Böcekler Bile Yemedi

yeşüLL

limitsizsiniz...!
Özel üye
Medical Park Göztepe Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmani Gizem Keservuran, tabiatta normalde bulunmayan trans yag içerigi yüksek margarinlerin, dogal olmaktan uzak oldugunu söyledi. Margarinlerin oda sicakliginda erimeden ve bozulmadan uzun süre kalabilecegini belirten Keservuran, “Kimyasal içerikleri oldukça yüksek oldugu ve dogal olmadiklari için karinca dahi yanina yaklasmamaktadir; çünkü margarini bir besin ve gida olarak görmemektedirler. Böcekler dahi kimyasallardan uzak dururken, insanlarimizin mutfaklarinda hâlâ margarin bulundurmalari düsündürücüdür!” diye konustu.

Hidrojenlenmis yaglarin dogal olmadigini, kimyasal islem görmüs yaglar oldugunu ifade eden Gizem Keservuran, trans yag asitlerinin sebep oldugu rahatsizliklara dikkat çekti ve su uyarilarda bulundu: “Vücuda alinan fazla enerjinin yag olarak depolandigini biliyoruz. Vücutta dolasan yüksek miktarda kötü huylu kolesterol karacigerle basladigi harabiyeti tüm organlarimiza yaymakta ve zincirin halkalari dagilmaktadir.”

Margarinler 'yapay'dir. Ayrica, saglik açisindan zararli olarak bilinen doymus yaglarin (tereyag, peynir, kaymak) bile vücutta bir islevi vardir. Hidrojen yapisi degistirilerek üretilen trans yaglar ise kesinlikle vücutta hiçbir isleve sahip degildir.

Fast food restoranlarinda ve büfelerde kullanilan kismî hidrojenize kizartma yaglari, trans yaglarin bulundugu önemli bir kaynagi olusturuyor. Bu yaglar, tekrar tekrar kullanilabildikleri ve daha ucuz olduklari için tercih ediliyor. Bir diger önemli trans yag asidi kaynagi ise; bisküvi, çikolata, kek, gofret, mayonez ve cips gibi ticari ürünler... Ürünlerin içindeki yag, oda sicakliginda erimemekte, ayrica ürünün raf ömrü uzamaktadir.

Basin 14.04.2009

Beslenme ve diyet uzmani Petek Ari Turaci'nin verdigi bilgiye göre ise, trans yag asiti içerikleri bir arastirmaya göre, ülkemizdeki bisküvi çesitlerinde yüzde 1.0-30.5, gofrette yüzde 21.8, misir cipsinde yüzde 0.7, kek çesitlerinde yüzde 4.6, krakerde yüzde 2.1, milföy hamurunda yüzde 16.3’tür
 
Geri
Top