• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Mega Yapılar

Burj Dubai

828 metrelik yüksekliğe sahiptir ve 160 katı kullanılabilir bir yapıdır. Binanın yaklaşık 150. kattan sonra geri kalan katları çelik olarak yapılmıştır. Bu da dünyada ilk defa etonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırmıştır. Ayrıca binanın cephelerine gelen rüzgâr yüklerini en aza indirmek için binanın hiçbir cephesi düz olarak tasarlanmamıştır. Köşeleri ise keskin değil, dairesel birleşimlerle yapılmıştır.

mega-yapilar-009.JPG
 
Freedom Tower

Özgürlük Kulesi, yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin yerine New York'ta yükselecek 105 katlı (541,3 metre) ticaret merkezi. İnşa edilecek bina, bomba saldırılarına karşı korunması amacıyla titanyum ile kaplanmış olacak ve üstünde bina için gerekli enerjinin %20'sini sağlayacak olan rüzgar türbinleri bulunacak.

mega-yapilar-008.JPG
 
Taipei 101

Yapının çatıya kadar olan yüksekliği 460 m'dir. En uç kısmına kadar olan yükseklik ise 509 m'dir. 91. katta yer alan teras sayesinde Taipei manzarasını rahatça izlemek mümkündür.

Taipei 101 dünyanın en hızlı ikinci asansörüne sahiptir. Asansör çıkarken 16,8 metre/saniye yol almaktadır. İnerken ise 10 m/s yol almaktadır. Yapı içerisindeki tek asansörün maliyeti 2 milyon USD dır.Yapının içerisinde yüksek şiddetlerdeki rüzgarlar sonucu eğilmelere karşı ve içerde bulunan insanların rahatsız olmalarını engellemek amaçlı yapının ağırlık merkezinde bulunan, uçlarında 6 tondan fazla ağırlık taşıyan 8 ayarlı kütle sönümleyici bulunmaktadır.Bu ayarlı kütle sönümleyiciler rüzgarın etkisini azaltacak şekide ağırlığı ve dolayısıyla bütün yapıyı hareket ettirir.

mega-yapilar-007.JPG
 
Shanghai World Financial Center

Eski Çinliler tarafından dünyayı temsil etmek üzere kullanılmış kare prizma “kozmik kemerlerle” kesişir ve ”binanın dikey konumunu" vurguluyor. Bu geometri binanın üst katlarına geniş gökyüzü kapısı oyulması ile daha da çarpıcı hale getirilmiş. Binanın temel geometrisini güçlendiren gökyüzü kapısı yükseldikçe genişler ve üzerinde kulenin karşılıklı köşelerini tek bir noktada birleştiren bir gökyüzü köprüsü yer alıyor.Gökdelenler için en büyük tehditlerden biri olan rüzgarın etkisini azaltmak için binanın tepesinde büyük bir yuvarlak yapılması düşünülmüştür. Bir karenin içerisinde, dairesel bir şeklin içinde bulunan gökyüzünü temasının; Çin mitolojisinde Dünya'yı temsil etmesi bu kararı vermeyi kolaylaştıran en önemli etkenlerden biriydi . Ancak Çinlilerin Japon bayrağını temsil ettiğini düşünerek, bu görkemli yapının üstünde bir yuvarlak bulunmasına karşı çıkmalarıyla, bu proje değişmiştir. Bunun yerine yine rüzgarın, gökdelen üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla gökdelenin tepesini ikiz kenar yamuk olarak inşa etmişlerdir. Binanın 12 katında bir dayanıklı sığınaklar vardır.Sığınakların yapımında ateşe karşı dayanıklı çelik kullanılmıştır.

mega-yapilar-006.JPG
 
Petronas Towers

452 m yükseklikliğindeki gökdelen, 2004 yılında Taipei 101 binasının inşasının bitmesiyle dünyanın en yüksek gökdeleni olma unvanını kaybetti.

Ancak en yüksek katı 378 m, çatısı 403 m olan bina için bu sınıflandırma çok tartışmalıdır. Zira bu her iki noktada da Sears Kulesi (412 m ve 442 m) daha uzun olduğu gibi, anten dâhil toplam yüksekliği ise 527 m'dir.

170.m yükseklikte 41 ve 42.ci katlar arasındaki çelik köprü ile kuleler birbirine bağlıdır. Köprü 2000 yılında kullanıma açılmıştır. Uzunluğu 58 m olan bu köprü 750 ton ağırlığındadır. Köprünün ziyareti için ücretsiz verilen 1700 bilet o günün sabahı 8.30'da dağıtılır ve genelde 2 saat içinde hepsi tükenir. Kulelerin en uç çatısı ziyarete açık değildir.

Kuleler, birçok alış veriş merkezi, doğal bilimler müzesi "Petrosains" , bir senfoni orkestrası, bir sanat galerisi ve birçok büro için alan sağlamaktadır.

Kulelerden her biri 76 asansöre sahip olup, bunların 29 tanesi her seferinde 26 kişi taşıyan çift katlı asansörlerdir.İnşaat için 37.000 Ton çelik kullanılan yapıda 32.000 adet pencere vardır.

mega-yapilar-005.JPG
 
Sears Tower

Bina yüksekliği 442 metredir. Anten ile birlikte toplam yüksekliği 527 metredir.
1997 yılına kadar dünyanın en yüksek gökdeleni ünvanına sahipken Malezya'da inşa edilen Petronas İkiz Kuleleri birinciliği ele geçirdi.
Toplam 110 kattan oluşur. 85 metre uzunluğunda bir antene sahiptir.
Bina çevresi siyah alüminyum ile kaplanmıştır. Binada 16.100 pencere vardır.

mega-yapilar-004.JPG
 
Jin Mao Tower

Çin'in finans merkezi olan Şanghay'de yer almaktadır. 421 metre yüksekliğe sahip ve 88 kattan oluşmaktadır. Çin Halk Cumhuriyetinin yapıldığında en yüksek gökdeleniydi.

1994 te başlayan inşa 1998 yılında tamamlanmıştır.

mega-yapilar-003.JPG
 
World Trade Center

526.3 m(anten ile birlikte) yüksekliğe sahiptir. New York'taki Dünya Ticaret Merkezi 1973'te inşa edildikten sonra Manhattan'ın çehresini değiştiren dünya'nın en yüksek ikiz kuleleri oldu. Kulelerden birinin 107. katında bulunan The Windows on the World isimli restorant, müşterilerine akşam yemeklerinde New York ve Hudson Nehri'ni izletme fırsatını veren dünya'nın en büyük restoranıydı. Kuleler 11 Eylül 2001'de yıkıldı.

mega-yapilar-002.JPG
 
Two İnternational Finance Centre

Hong Kong Man Po Caddesinde 2000 yılında inşasına başlanıp 2003 yılında tamamlanmış, 415 metre (1362 ft.) yüksekliğe sahiptir.Toplam 88 kattan oluşmaktadır.Hong Kong şehrindeki en yüksek gökdelendir.

mega-yapilar-001.JPG
 
Geri
Top