MP3'lerdeki büyük tehlike

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
McAfee uyarıyor... Son dönemde tam 500 bin kullanıcı, internetten müzik indirmeye çalışırken casus yazılımla karşılaştı.

Trojan diye bilinen casus yazılımlarının yeni bir tipi son birkaç gün içerisinde 500 binden fazla kullanıcının bilgisayarına girerek kendini gizledi. Güvenlik ve antivirüs çözümleriyle tanınan markalardan McAfee, internet sitesi üzerinden tüm internet kullanıcılarını uyararak, son günlerde git gide artan şikayetler sonrası konuyla ilgili bilgiler aktardı.

Downloader-UA.h adıyla bilinen casus yazılım kendisini MP3 ve MPG dosyalarının içine ve sitelerin müzik yükleyici diye tanıttıkları yazılımlara gömüyor. Bu yazılımın en sık karşılaşıldığı bir diğer ortam da dosya paylaşım programları ve siteleri.

Ne gibi zararları var?

McAfee Laboratuarları, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vererek kullanıcıları uyardı:

"Bir kullanıcı bu tarzda bir MP3 veya MPG dosyasını yüklemeye kalkıştığında aslında gelen şey, zannettikleri gibi bir müzik dosyası olmuyor. Genellikle "play_mp3.exe" veya benzer isimlerle çalıştırılabilir bir dosya indiriyorlar. Yani müzik veya video içermeyen tamamen sahte bir dosya söz konusu.

Dosyanın tıklanmasından sonra çalışan casus yazılım, kullanıcılara ücretsiz MP3 dinlemek isteyip istemediklerini soruyor. Ardından da EULA denilen son kullanıcı lisans anlaşmasını onaylamaları isteniyor.

Bu işlemlerin ardından MP3 yerine, casus yazılımlarla dolu olan MP3 oynatıcı bir yazılım veya benzeri bir uygulamaya sahip oluyorlar. Ancak beklediklerinin aksine ücretsiz MP3 dosyalarına hiç erişemiyorlar. Bu yazılımlar da istem dışı açılan pencereler başta olmak üzere bilgisayardan bilgi sızdırmaya kadar pek çok olumsuzluğa yol açabiliyor.

Bir benzeri de yeni codec dosyası olarak kendini gösteriyor. Kullanıcılar bu dosyayı indirmediğinde ilgili dosyayı düzgün oynatamayacaklarını düşünüyorlar. Ancak az önce bahsedilen durum burada da geçerliliğini koruyor ve ücretsiz dosyalar yerine casus yazılımlarla dolu bir bilgisayarla karşılaşılıyor."

Nasıl korunursunuz?

En basit yol sürekli olarak bilgisayarınızda bir antivirüs ve casus yazılım önleyici bulundurmak. Daha da ötesi bu programların otomatik olarak güncellenmesini sağlamak veya bu işlemi elle kendiniz yapmak. Öte yandan McAfee yetkilileri de bu türdeki dosyalarla karşılaşmamak için bilinmeyen kaynaklardan dosya indirilmemesini, indirilirse de bunların mutlaka bir koruma programıyla denetlenmesini öneriyorlar
 
Geri
Top