Dünyada kadınların en az oranda bulunduğu mühendislikte Türk kadını lider.
Kimya mühendisi ve bilim tarihçisi Dr. Günseli Naymansoy, dünyada kadınların en az oranda bulunduğu mühendislik alanında Türk kadının lider konumda olduğu söyledi.
Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği (AASSA) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) iş birliğiyle Bilim Akademileri Küresel Ağı'nın katkısı ve Ege Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen Bilim ve Teknolojide Kadın Çalıştayı'na katılan Naymansoy, yaptığı açıklamada, İzmir'de gerçekleştirilen çalıştaya Azerbaycan, Bangladeş, Endonezya, Ermenistan, Filipinler, Kore, Malezya, Nepal, Pakistan, Sri Lanka ve Türkiye'den bilim insanlarının katıldığı kaydetti.
Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği üyesi ülkelerde, bilim ve teknoloji alanında çalışan kadınların durumu ile var olan sorunlarını ortadan kaldıracak ve kadını bilime teşvik edecek yöntemleri tartıştıklarını ifade eden Naymansoy, şöyle konuştu:
"Çalıştaya 'Mühendislikte Türk Kadını' başlıklı bildiriyle katıldım. Kadın ve bilim konusu dünyanın gündeminde. Dünya nüfusunun yarısını teşkil eden kadın potansiyelinden daha çok yararlanmak için pek çok çalışma yapılıyor ve kurumlar oluşturuluyor. Bu tür çalışmalar yoğun olarak Avrupa Birliği ülkelerinde yapılıyordu. İlk defa Asya ülkeleriyle bu konuda bir iş birliği yapıldı ve sanırım çok yararlı oldu. Farklı ülkelerden gelen arkadaşlarla tanışmak ve onlara kendi ülkemizi tanıtmak fırsatını bulduk. Dünyada kadınların en az oranda bulunduğu mühendislik alanında Türk Kadının lider konumda olduğu da bir kez daha belirlendi. Henüz ideal eşitliğe ulaşamamış olsak da oranlar, dünyadaki yerimizin dikkat çekici olduğunu gösteriyor."
"DİKKAT ÇEKİCİ ORANDA BİRÇOK ÜLKEDEN İLERİDEYİZ"
Naymansoy, Türkiye'de 2012-2013 öğretim yılında okuyan kız öğrenci oranının yüzde 46 olduğunu bildirdi.
Mühendislik fakültelerinde öğrenim gören kız öğrencilerinin oranını ise yüzde 29 olduğunu anlatan Naymansoy, şöyle devam etti:
"Genelde kadın öğretim elemanları oranı yüzde 42 ve mühendislik fakültelerindeki oran ise yüzde 28'dir. Kadınlarla ilgili istatistikleri içeren Avrupa Birliği'nin yayını 'She Figures 2012'de mühendislik imalat ve inşaat bilimlerinde doktora eğitimi yapan kadınların dağılımı, Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 26 iken Türkiye'de yüzde 39'dur. Bu dikkat çekici bir oranda ileride olduğumuzu gösteriyor. Üstelik bu üstünlük yalnızca sayısal değil, Mühendislikte Türk kadınlarının başardıkları da tüm dünyada kabul edilip ödüllendirilmektedir."
Naymansoy, bildirisinde Türk bilim kadınlarından pek çok örnek verdiğini dile getirdi.
Türkiye'nin ilk kadın jeoloğu Prof. Dr. Nuriye Pınar Erdem'in başarılarından söz ettiğini anlatan Naymansoy, şunları söyledi:
"Erdem, Paris'te Museum d'historie naturelle'de Türkiye derisidikenliler hakkında orijinal incelemeler yapmış ve 3 yeni tür bulmuştur. Bütün hayatını depremle mücadeleye adamış ve Türkiye Jeologlar Birliğini kurmuştur. 1956 yılında ABD’de ilk kez yapılan 'Dünya Deprem Mühendisleri Konferansı'na yüzlerce erkek arasındaki tek kadın jeolog olarak katılmıştır. Avrupa Sismoloji Komisyonuna üye seçilerek 1960 yılında Türkiye Milli Raporlarını hazırlamıştır. Çağdaş bir örnek olarak da halen Kültür Üniversitesi rektörü olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir'i verebilirim. İTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunu olan Demir, Boğaziçi Üniversitesi, Rice Üniversitesi ve Johns Hopkins Üniversitesinde tamamladığı akademik eğitiminden sonra, Türkiye, Almanya ve Kanada'da görev yapmıştır. Türk kadınını dünyada tanıtan Demir, başarılarla dolu mesleki yaşamında 110 bilim, meslek, sosyal ve hizmet ödülü kazanmıştır."