Neden aşı olmalıyız?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE

Grip, Hepatit B gibi birçok bulaşıcı hastalık, günümüzde de insanlar için tehlikeli olmaya devam etmektedir. Bu hastalıklardan korunmanın en pratik yolu ise aşı olmak.​

Çocuklarınızın aşılarını ihmal etmeyin

Hastalık oluşmadan, aşıyla vücuda verilen antijenle, antikor (vücudu koruyan madde) üretimi sağlanır ve hastalık etkeni ile karşılaşıldığında vücut kendini korumaya hazır olur. Aşılar tek veya karma olarak uygulanabilir. Bazı aşılar tek doz verildiğinde ömür boyu koruyuculuk sağlarken, bazılarının tekrarı gerekebilir. Bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve aralıklarda yaptırılması önemlidir. En üst seviyede koruma için “Aşı Takvimi” ne uymak gerekir. Hepatit B, verem, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, menenjit, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği, hepatit A hastalıkları ile bunlara bağlı can kaybı ve sakatlıkları engelleyebilmek için, ebeveynlerin bebeklerini doğdukları ilk aylardan itibaren aşılatmaya başlamaları şarttır.

Bulaşıcı hastalık tehlikesi sürüyor​

Grip, Hepatit B gibi birçok bulaşıcı hastalık, günümüzde de insanlar için tehlikeli olmaya devam etmektedir. Bu hastalıklara yol açan mikroplar, kişinin yakın çevresinde ya da işyerinde sağlığını tehlikeye sokabilmektedir. Mikroplar bazen doğrudan hasta etmese bile zaman içerisinde kişinin bünyesini zayıflatabilir.

Hepatit B nedir?​

Aynı adı taşıyan virüsün karaciğere yerleşip, orada çoğalarak karaciğere zarar vermesi ile ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit B ayrıca aşı ile korunulabilir hepatitler içerisinde tek kronikleşen (süreğenleşen) hepatit tipidir. Hepatit B Türkiye'de ve dünyada önemli bir sağlık sorunudur. Bu nedenle Hepatit B Sağlık Bakanlığının da aşı programında yer almaktadır.

Hepatit B risk grupları kimlerdir?​

  • Hepatit B'li anneden doğan bebekler,
  • Ev içinde Hepatit B hastası ya da taşıyıcısı olanlar,
  • Birden fazla kişi ile cinsel ilişkisi olanlar,
  • Kan ve kan ürünleri kullananlar,
  • Hemodiyaliz uygulanan kişiler,
  • Damar içi ilaç bağımlıları,
  • Sağlık personeli,
  • Toplu halde bulunulan yerlerde (okullar, kreşler, kışlalar, yurtlar, huzurevleri vb.) yaşayanlar,
  • Hepatit B'nin ülkemiz gibi yüksek oranlarda görüldüğü ülkelerde yaşayanlar

Hepatit B'den korunma​

Kesin tedavisi olmayan bu hastalığa karşı en etkili korunma yolu aşılanmadır. Aşı birer ay ara ile 2 doz ve ilk dozdan 6 ay sonra 3. doz olarak uygulanır.
Risk oluşan durumlarda ise daha hızlı bağışıklık sağlanması amacıyla birer ay ara ile 3 doz ve ilk dozdan bir yıl sonra 4. doz olarak uygulanır.
Hastalıktan korunmak için etkili bir aşının bulunduğunu; hastalığa yakalananların ise tedavisinin her zaman başarılı sonuç vermediğini unutmamak gerekir.

Grip nedir?​

Grip hastalığının etkeni, sürekli değişerek insanların bağışıklık sistemini alt etmeyi başaran influenza virüsüdür. Grip, sıra dışı durumlar haricinde ölümlere yol açmasa da yoğun iş gücü kaybına neden olarak, özellikle salgın durumlarında ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir.

Gripten korunma​

Grip aşısı uygulanarak, çok hızlı bir şekilde virüs daha hücrelerimize ulaşamadan hastalık yok edilebilmektedir.Grip aşısı, Ekim ayından başlayarak tüm grip sezonu boyunca (Mayıs ayına kadar) uygulanabilir.

Cerezforum sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

 
Geri
Top