İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içmektedir. Bir yaşam mucizesi olarak nitelendirilebilecek kadar fazla besin değerine sahip olan sütün, insan yaşamındaki yeri neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Sütün, hastalıklara karşı direnci arttırma, zekâ gelişiminde etkili B2 vitamini için en iyi kaynak olma, cilt güzelleşmesi, saç ve tırnakların sağlıklı uzamasına yardımcı olma gibi pek çok faydalı özelliği olsa da maalesef süt sebep olduğu bazı sindirim şikâyetlerinden dolayı herkes tarafından rahatlıkla içilememektedir. Siz de süt içmeyi seviyor, ancak sonrasında yarattığı sindirim şikâyetlerinden rahatsız oluyorsanız, İçim Rahat laktozsuz süt tam size göre…
Sütün doğal yapısında laktoz adı verilen süt şekeri bulunur. Bu doğal şekerin parçalanması ince bağırsaklarda laktaz enzimiyle gerçekleşir ve vücuttan emilimi sağlanır. İnce bağırsaklarda laktaz enziminin yetersiz oluşu laktozun parçalanmasını engeller ve bunun sonucunda ishal, gaz, şişkinlik gibi sindirim şikâyetleri oluşur. Bu durum laktoz intoleransı olarak isimlendirilir.
Laktoz içeren süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinden yaklaşık 30-120 dk sonra şişkinlik, mide bulantısı, ishal ve aşırı gaz gibi sindirim sistemi şikâyetleriniz oluyorsa laktoz intoleransınız olabilir. Bu belirtilerin şiddeti ise kişiden kişiye ve coğrafi özelliklere göre değişen genetik faktörlerle farklılaşabilir. Laktoz intoleransı bireylerde doğuştan ya da ileri yaşlarda görülebilir. Dünyada özellikle Akdeniz, Asya ve Afrika toplumlarında laktoz intoleransıyla sıklıkla karşılaşılır. Laktoz intoleransının belirtilerini oluşturacak laktoz miktarını etkileyen faktörler; yaş, kalınbağırsaktaki bakteri özellikleri, sindirim sisteminin boş olma oranı gibi özelliklere göre değişmektedir. Laktozu sindiremeyen bireyler, sindirim bozukluklarını önlemek için süt içmekten kaçınmakta, bu da kalsiyumun yetersiz alımı ve sebebiyet verdiği diğer rahatsızlıklara (osteoporoz, hipertansiyon, bazı kanser türleri) yol açmaktadır. Bu durumda laktozlu besinlerin tüketim miktarı azaltılabilir ya da laktozsuz süt ürünleri tüketilebilir.
Laktoz intoleransı nedir?
Sütün doğal yapısında laktoz adı verilen süt şekeri bulunur. Bu doğal şekerin parçalanması ince bağırsaklarda laktaz enzimiyle gerçekleşir ve vücuttan emilimi sağlanır. İnce bağırsaklarda laktaz enziminin yetersiz oluşu laktozun parçalanmasını engeller ve bunun sonucunda ishal, gaz, şişkinlik gibi sindirim şikâyetleri oluşur. Bu durum laktoz intoleransı olarak isimlendirilir.
Laktoz intoleransı nasıl anlarsınız?
Laktoz içeren süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinden yaklaşık 30-120 dk sonra şişkinlik, mide bulantısı, ishal ve aşırı gaz gibi sindirim sistemi şikâyetleriniz oluyorsa laktoz intoleransınız olabilir. Bu belirtilerin şiddeti ise kişiden kişiye ve coğrafi özelliklere göre değişen genetik faktörlerle farklılaşabilir. Laktoz intoleransı bireylerde doğuştan ya da ileri yaşlarda görülebilir. Dünyada özellikle Akdeniz, Asya ve Afrika toplumlarında laktoz intoleransıyla sıklıkla karşılaşılır. Laktoz intoleransının belirtilerini oluşturacak laktoz miktarını etkileyen faktörler; yaş, kalınbağırsaktaki bakteri özellikleri, sindirim sisteminin boş olma oranı gibi özelliklere göre değişmektedir. Laktozu sindiremeyen bireyler, sindirim bozukluklarını önlemek için süt içmekten kaçınmakta, bu da kalsiyumun yetersiz alımı ve sebebiyet verdiği diğer rahatsızlıklara (osteoporoz, hipertansiyon, bazı kanser türleri) yol açmaktadır. Bu durumda laktozlu besinlerin tüketim miktarı azaltılabilir ya da laktozsuz süt ürünleri tüketilebilir.