Gül 34
Usta
Nefis Lezzetiyle Bayatlamayan Pastane Poğaça Tarifi
Sizler için nefis lezzetiyle bayatlamayan poğaça tarifi hazırladık. Yapılışı çok kolay bayatlamayan poğaça ile kahvaltı sofralarınızı ya da çay saatlerinizi lezzetlendirebilirsiniz. Mis gibi kokusu, yumuşacık hamuru ve tercihinize göre hazırlayacağınız iç harcının lezzeti ile nefis lezzetiyle bayatlamayan poğaça vazgeçilmezleriniz arasında yerini alacak.
Bayatlamayan Poğaça Hamur İçin:
- 2 su bardağı ılık süt
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 10 gram kuru maya (Bir yemek kaşığına karşılık gelir.)
- ½ su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta beyazı
- 50 gram tereyağı
- 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
- Un
Üzeri İçin :
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı şeker
Nefis Lezzetiyle Bayatlamayan Poğaçanın Hazırlanışı:
- Öncelikle yoğurma kabına iki su bardağı ılık süt, 2 tatlı kaşığı şeker ve bir yemek kaşığı kuru mayayı alıp karıştırıyoruz. Şeker ve maya sütün içerisinde iyice eriyene kadar karıştırılması gerekiyor. Elde edilen homojen karışımın üzerine bir kap kapatarak 10 dakika kadar bekletiyoruz.
- Bekleyen karışımın üzerine, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 adet yumurta akı ve 50 gram oda sıcaklığında beklemiş tereyağı ilave ediyoruz. Tüm malzemeyi bir spatula yardımı ile karıştırıyoruz. Tereyağının, karışımın içerisinde tamamen erimiş olması gerekiyor.
- Karışıma bir su bardağı unu ilave ediyoruz. Ardından bir buçuk tatlı kaşığı tuzu unun üzerine ekliyoruz. Burada tuzun, unun üzerine koyulması önemli bir püf noktasıdır. Bir çırpıcı yardımı ile unun karışmasını sağlıyoruz.
- Unu karışıma yavaş yavaş eklemeye devam ediyoruz.
Bağlantıyı görüntüleme izniniz yok, görüntülemek için: Giriş yapın veya üye olun.hamuru ne kadar çok yoğrulursa ve hamur ne kadar yumuşak olursa, o kadar lezzetli poğaçalar elde edersiniz. Kontrollü şekilde un ilave etmeye devam ediyoruz ve hamurun kıvamı ele yapışan ve yumuşak olmalı.
- Nefis lezzetiyle bayatlamayan poğaça tarifi için püf noktalardan birisi hamurunun ne kadar yoğrulduğudur. Hamur ne kadar yoğurulursa o kadar lezzetlenir. Hamurunuzu vaktiniz varsa 15 ile 20 dakika arasında yoğurmanızı tavsiye ederiz. Yoğurma işleminin ardından yumruklarla hamur iyice ezilerek tam anlamıyla homojen bir yapıya dönüştürülmeli.
- Yoğurma işleminden sonra hamurun üzerine un serpiyoruz ve ardından hamurun üzerini bir streç film ya da temiz bir bez yardımıyla örtüyoruz. Bu sayede hamurun hava almadan mayalanmasını sağlamış olacağız. Hamurun mayalanma aşamasında en az yarım saat bekletilmesini öneriyoruz.
- Bu işlemin ardından hamuru bir spatula yardımı ile karıştırarak havasını alıyoruz. Ardından tezgahın üzerini unluyoruz ve hamuru oraya alıyoruz. Bu noktada hamurun kıvamının bozulmaması için çok fazla un dökmemeye dikkat etmek gerekiyor.
- Hamuru masaya alıp tek bir beze haline getirdikten sonra, 15 eşit parçaya ayırıyoruz.Bezeleri fazla un kullanmadan mandalina büyüklüğüne getiriyoruz. Bu işlemden sonra bezeleri bir bezin üzerine alıyoruz ve 15 dakika kadar bekletiyoruz.
- Dinlenen bezeleri elinizle açıp içerisine tercih ettiğiniz harcı koyabilirsiniz ya da sade yapabilirsiniz. Bezeleri açarken elinizle faz bastırmadan açmaya özen gösterin ki hamurun havası kaçmasın. Bu işlemin ardından tepsi mayası için hamurumuzun üzerini örtüyoruz ve biraz daha bekletiyoruz.
- Üzeri için bir yumurta sarısının içine, bir yemek kaşığı sıvı yağ ve bir çay kaşığı şeker ilave ediyoruz. Bu karışımın içerisine yağ koyulmasının nedeni poğaçaların daha parlak bir görünüme sahip olmasını sağlamakken, şekeri ise daha iyi kızarmaları için ilave ediyoruz. Poğaçaların üzerine karışımı sürdükten sonra tercihe göre susam ya da çörek otu ilave edebilirsiniz.
İşte O Poğaça Tarifi videosu
Son düzenleme: