Neon Nedir?
Neon havada çok düşük oranda,yani pek az miktarda bulunan bir gazdır. Özelliklerini şöylece belirtebiliriz:
Kimyasal Sembolü (simgesi): Ne
Atom numarası : 10
Atom ağırlığı : 20.12
Ergime noktası : -248. 8° (sıfırın altında 248.80° derece)
Kaynama noktası : -244° (sıfırın altında 244° derece)
Özellikle aydınlatma araçlarında kullanılan neon, sıvı haline getirilmiş havadan, Oksijenden elde edilir. Asal gazların ikinci elemanıdır. Sıra itibarı ile helyumdan sonra gelir. Hava basınç altında önce sıvı haline getirilir.Sonra buharlaştırılır ve havayı oluşturan gazlar böylece ayrı ayrı elde edilebilir. Neon gazıyla doldurulan, iki elektrodundan akım geçirilen bir cam tüp içindeki gaz gözalıcıbir kızarıklıkla ışıldar. Gazın içine birkaç damla cıva katılması, bu ışığı parlak mavi yapar. Başka yollarla da değişik renkler sağlanır.Asal gazlar gurubunda önceleri sadece helyum ve organ gazları bilinmekteyken,bilimsel esaslara göre ikisinin arasında başka bir elemanın varlığının gerektiği düşünülmüş, ilk iki gazı bulan İngiliz kimyacısı Ramsay sonradan neon gazını da bulmuştur.
Kuru ve açık havada bir milyonda 15 oranında bulunan neon, asal gazlardan ötekiler gibi hiçbir bileşik meydana getirmez. Herhangi bir kimyasal olaya katılmaz. Helyum'la neon'un kaynama noktaları oksijenden ve azottan daha düşüktür. Dolayısıyla sıvılaşmayan havanın 3/4 ü neon, 1/4 ü helyumdur. Neon-helyum karışımı,özel cam borular içinde çok güzel kırmızı ışık verir. Neon lambalar özellikle reklam ışıklarında kullanılmaktadır. Işık aslında neon'un varlığı dolayısıyladır. Çünkü helyum bu şartlarda ışık veren bir gaz değildir.
Neon lambaların verdiği ışık çok parlak olduğu için sisli çevrelerde uzaktan farkedilebilir. Ayrıca gün ışığında da görülür. Endüstride neon-helyum karışımı büyük ölçüde elde edilmektedir. Kullanılma, uygulama alanları da yaygındır.
Reklamcılığın gelişmesi, neon lambaların kullanılmasını daha yaygınlaştırılmış,bu bakımdan büyük rol oynamıştır.