Nomofobi çok büyük bir hızla yayılıyor. Etrafımız nomofobiklerle dolmuş durumda.
Nomofobik olmadıysanız bile ciddi bir tehdit altında olduğunuzu sakın unutmayın.
Peki nomofobi nedir? Belirtileri Nelerdir, Çözümü Var Mıdır?
Nomofobi
Gece yatmadan önce en son ve sabah uyandığınızda ilk dokunduğunuz şey ne?
Cep telefonunuz değil mi?
Ya telefonunuzu kaybetseniz, şarjı bitse ya da uzun süre kapsama alanı dışında kalsanız; midenize kramplar girer, kendinizi huzursuz, eksik ya da çıplak hisseder misiniz?
FOMO (Fear of missing out) yani gündemi kaçırma korkusu ve Nomofobi (No mobile phobia) yani 'cep telefonundan mahrum kalma korkusu' modern dünyanın fobileri...
Sürekli diğer insanların neler yaptığıyla ilgilenme ihtiyacı ve bağlantının kesilmesi korkusu gerçek bir hastalık.
Beynin ödül ve ceza sistemini bozuyor.
Bulaşıcı Enerji
Size haz veren bir şeyi, mesela sosyal medyadaki 'like'ları, ilk kez tecrübe ettiğinizde beynin ödül sistemi devreye giriyor ve o 'beğenme'ler sizi kontrol etmeye başlıyor.
Aldığınız haz beklentiye, beklenti ihtiyaca dönüşüyor.
Bağlantıda olmadığınız zamanlarda sanki temel ihtiyacınızdan eksik kalmış gibi hissediyorsunuz. Temel ihtiyacınızı kaybettiğiniz zaman da korku oluşuyor.
Bağımlılık derecesinde cep telefonu kullanma durumu, insanın kontrol duygusuyla ilgili bir korku. O kontrol hissi bütün bedeninize yayılır. Ruhen tahammülsüzleşir, gerginleşir, bitkinleşirsiniz... Daha negatif ve tepkisel davranırsınız.
Artı enerji bulaşıcıdır; kendinizi nasıl hissediyorsanız, o enerjiyi başkalarına yayarsınız, onların da enerjisini aynı şekilde alırsınız.
Onun için değil mi ki dinginlik ihtiyacımız olduğunda doğaya dönüyoruz.
Doğa ruhumuzu besliyor.
Sürekli bağlantıda olmak ise egoyu besliyor.
O yüzden kendi iç dünyamızdaki kargaşa için dış dünyayı suçlamayalım.
Iowa Üniversitesi psikologları basit bir test yapmış. 20 soruluk testin özeti şöyle: Telefonunuzdan uzak kalmak sizde olumsuz fiziksel belirtilere yol açıyorsa, obsesif bir şekilde cep telefonunuzu kontrol ediyorsanız, e-postaları ve mesajları okuyamadığınızda kendinizi huzursuz hissediyorsanız, yakınlarınıza her an ulaşamama düşüncesi anksiyete yaratıyorsa ve bu gündelik yaşamınızı etkiliyorsa; demek çağın hastalığı Nomofobi'den siz de muzdaripsiniz.
Maalesef bu bağımlılığı azaltacak bir uygulama (app) da yok!
Önce Kabullenin
Bu konuda atabileceğiniz ilk adım; önce böyle bir probleminiz olduğunu kabul etmek ve kendinize gün içinde mutlaka 'cep telefonsuz' zamanlar yaratmak.
Hepimizin biraz hafiflemeye ihtiyacı var.
Ben mesela 'akıllı'yı ve 'telefon'u çok güzel birbirinden ayırabiliyorum.
Telefonum yoksa yakınlarımla irtibatta olamamak beni huzursuzlaştırıyor. Ama 'akıllı' kısmından bir süreliğine uzak kalmak, beni rahatsız etmiyor; tam tersine hayatıma bir dinginlik getiriyor.
Yazar: Elvan Demirkıran