• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Oldu da bitti maşallah!

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P

Sünnet artık dini inanışı yerine getirmenin yanında sağlık için de büyük önem taşıyor.

Sünnet deyince insanın aklına ilk olarak büyük pelerinler ve şerit şeklindeki Maşallah yazısı gelir. Sünnet olup canı yanacak olan çocuğu eğlendirmek içinse düğünler adetimizdir. Bu şölenin dışında da sünnetin ameliyathanede sadece cerrahi operasyon olarak yapılan hali de çok tercih edilen bir yol kuşkusuz.

Günümüzde dünyada yaklaşık her yıl 13 milyon erkek sünnet oluyor. Hijyen kurallarına uymayan, uzman olmayan kişiler tarafından yapılan yanlış sünnet, estetik ve psikolojik problemlerden kalıcı sakatlığa kadar ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.

Nedir?
Erkek çocuklarda prepisyumun (Penisin ucundaki fazlalık) penisin baş kısmı tamamen ortaya çıkacak şekilde, cerrahi yolla kesilerek alınmasına sünnet denir. Sünnet her ne kadar basit bir işlem gibi görülse de cerrahi bir müdahaledir.

Ne zaman yapılmalı?
Sünnet her yaşta yapılmasına rağmen 2-7 yaş arası çocuklarda psikolojik sorunlara yol açabileceğinden pek önerilmez. Bebek yeni doğduğunda cerrahi işlemi rahattır ve yara çabuk iyileşir. Ayrıca sünnet sonrası bakım büyük çocuklara göre daha kolaydır ve henüz kişilik oluşmadığı için psikolojik travma oluşturmaz. Bu nedenle yenidoğan sünneti son zamanlarda çok tercih ediliyor. Ülkemizde kültürel düzeyi yüksek aileler bebeklerini yeni doğduklarında sünnet ettiriyor.

Yenidoğan Sünneti
Yenidoğan sünneti doğumundan 24-48 saat sonra bebeğin sünnet olmasına engel olacak tıbbi bir neden yoksa ameliyathanede özel ısıtılmış ameliyat masasında yapılır ve yaklaşık 15-20 dakika sürer. Sünnetin klasik cerrahi yöntemle yapılabileceği gibi çeşitli cerrahi aletler yardımıyla da dikişsiz olarak yapılabilir. Halk arasında bebeklerin sünnet olurken acı hissetmediği gibi yanlış bir inanış vardır. Oysa bebeklerin en az herkes kadar ve belki de daha fazla acıya hassas olduğunu biliyoruz. Bu yüzden sünnet yapılacak bebeklerde genel anestezi mutlaka uygulanmalı. Yenidoğan sünneti yaptırarak bu dönemi yaşayan aileler işlem sonrasını çok rahat geçirdikleri için tüm ailelere bu sünneti öneriyorlar.

Kim yapmalı?
Sünnetin çocuklarla ilgili cerrahi eğitim almış doktorlar tarafından yapılması gerekir. Cerrahi müdahale ile yapıldığı için bir çeşit ameliyattır ve ameliyathanede yapılmalıdır. Doğru olan genel anestezi ile hiçbir ağrı ve korku duyurmadan yapılan sünnettir. Çocuk çok heyecanlıysa ameliyathaneye alınmadan önce sakinleştirici bir şurup verilebilir. Rahat bir şekilde ameliyathaneye alındıktan sonra, anestezinin hemen başlangıcında penise lokal anestezi uygulanarak hem anestezinin çok hafi f olması sağlanır, hem de çocuk operasyon sonrasında birkaç saat hiç ağrısız bir dönem geçirir.

Sünnet Sonrası Bakım
Verilen antiseptikli kremler sünnetli bölge üzerine günde 4-5 kez sürülüp üzeri kirlenme ya da yapışmaya karşı steril gazlı bezle örtülür. Bebekler sünnet sonrası 3. ve 4. günde sünneti yapan doktor tarafından görülür ve 5. günde banyo yapabilir. Konulan dikişler kendiliğinden eriyerek düşer, alınmaları gerekmez.

Dikkat Etmeniz Gereken 3 Nokta
1. Halk arasında doğuştan sünnetli ya da peygamber sünnetli olarak bilinen "hipospadias" durumundaki çocuklar kesinlikle sünnet olmamalı. Çünkü bu hastalarda idrar deliği olması gereken yerde değildir. Bu durumun ameliyatla düzeltilmesi gerekir. Yapılacak ameliyatlarda sünnet derisi kullanılır.
2. Ailede kan hastalığı ya da kanama hastalığı varsa çocuk hiç bir yakınması olmasa bile bir doktora başvurulmadan sünnet ettirilmemeli.
3. Düşme ya da diş çekimi sonrası uzun süre kanama öyküsü olan, iğne yapıldıktan sonra ya da bir darbe sonrası büyük şişlik ve çürükleri oluşan çocuklar ile zaman zaman kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocuklar, mutlaka kan testleri yapıldıktan sonra sünnet edilmelidir. Ailede bulunan kronik hastalıklar, önceden geçirilmiş önemli rahatsızlıklar ve ameliyatlar da doktora söylenerek tehlikeli durumların oluşması engellenebilir.

Sünnetin Faydaları
Günümüzde sünnet, dini inanışın yerine getirilmesinin dışında sağlık açısından, Müslüman ya da Musevi olmayanlar tarafından da yapılıyor. Birçok bilim adamı sünnetin yararının farkında.

- Sünnet olanlarda penis kanseri riski çok azdır.
- AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçişini azaltır.
- Sünnet olmuş erkeklerle ilişkiye giren kadınlarda rahim ağzı kanseri riski düşüktür.
- Sünnet idrar yolları enfeksiyonlarını 10 kat azaltır çünkü sünnet derisinin altında bakteri birikimi ve çoğalması engellenmiş olur.

Dikkat!
Hangi durumda doktora başvurmak gerekir?

"Sünnet sonrasında erken dönemde doktorun görmesi gerekebileceği durumlar: eğer gözyaşı akıyor gibi devam eden bir kanama var ise, bebek idrar yaparken zorlanıyor ve ağlıyor ise, penis ve çevresinde beklenenden fazla şişme veya ateşlenme olursa doktorun yeniden değerlendirmesinde fayda vardır."
 
Geri
Top