• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Olimpiyat Sporcularının Temel Psikolojik Özellikleri

Papatya

V.I.P
V.I.P
“Rüyaların gücünü ve insan ruhunun etkisini asla hafife alma. Bu düşüncede hepimiz aynıyız: Her birimizin içinde bir büyüklük potansiyeli yaşar.”
~ Wilma Rudolph
k9jkXv.webp
Wilma Rudolph 1940 yılında Tennessee’de dünyaya geldi.
Tek bir Olimpiyat oyununda sahada üç altın madalya kazanan ilk Amerikalı kadın olmadan önce hasta bir çocuktu.
Çocuk felcinin üstesinden geldi ve hatta sol bacağında bir destek askısı vardı.
Olimpiyatlar, spor ve atletizm şöhretinden çok daha fazlasını sağlar; bunlar, insan potansiyelinin gerçekleşmesine dair adeta birer manifestodur. Her olimpiyat oyununda, atletlerin şampiyonluğa ulaşmalarıyla ilgili hikayeleri daima ilham vericidir. Şu anki oyunlarda bronz madalya kazanan artistik patenci Adam Rippon’ı düşünün. Antrenörünün bodrumunda yaşıyordu ve paraya sıkışık olduğundan spor salonunun ikramı olandan çok daha fazla elmayı yiyerek yarışlara hazırlanmıştı.
Peki Olimpiyat şampiyonu olmak için ne gerekiyor?
Bu az rastlanan grupta mükemmellik seviyesi göz önüne alındığında, büyüleyici bir soru ile karşı karşıyayız.
Neyse ki, Güney Carolina Üniversitesi’nden Daniel Gould ve çalışma arkadaşları tarafından yapılan bir araştırma var. Onlar daha spesifik olarak, Olimpik sporcuların psikolojik özellikleriyle ilgilendiler. Bu amaçla, bir Olimpiyatçı olmak için psikolojik olarak ne gerektiğini ortaya çıkaracak bir çalışma tasarladılar.
İşte araştırmacıların yaptığı araştırma
Bir ebeveyn, rehber ve eşi ile birlikte açık uçlu sorulardan oluşan derinlemesine mülakatlara katılan 10 ABD Olimpiyat şampiyonu (altı erkek ve dört kadın) seçtiler.
Sporcular ayrıca psikolojik bir test paketi tamamladılar.
Etkileyici bir gruptaydılar.
Birlikte 32 madalya kazandı – 28 tanesi altın madalya kazandı. Bu sporcular 1976-1998 yılları arasında bir veya daha fazla Olimpiyat Oyununda yarışmışlar ve her biri ortalama 2.4 olimpiyat oyununa denk gelmişlerdi ve kayak, güreş, yüzme, buz hokeyi, hızlı paten ve parkur ve saha dahil olmak üzere çok çeşitli spor dallarında ülkelerini temsil ettiler.
Kaygı ile baş etme ve bunu kontrol etme becerisi
Buna, somatik rahatsızlık kaygısı (örneğin, karnında kelebekler uçuşması gibi kaygıların fiziksel belirtileri), endişe, konsantrasyon bozulmaları ve genel kaygı da dahildir.
Güven
Bu, bir sporcunun kendine güven ve olumlu motivasyon derecesi, tutarlı bir şekilde antremanlar ve oyunlar sırasında her şeyini ortaya koyma ve yeteneklerini geliştirmek için titizlikle çalışmasını kapsar.
Zihinsel dayanıklılık
Bu, direnç, azim ve olumsuzluklarla başarıyla başa çıkma becerisi ile ilgilidir.
Spor zekası
Bu, analiz etme, birinin spor tekniği ile ilgili olarak yenilikçi olma, spor öğrencisi olma, sağlam kararlar alma, seçkin sporun nasıl işlediğini anlama ve hızlı bir çalışma becerisini ifade eder.
Odaklanma ve dikkat dağıtıcıları engelleme becerisi
Bu, otomatikleştirebilmenizi, kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanabilmenizi ve odaklamanıza ve konsantrasyonunuzun kolayca dağılmamasına olanak tanır.
Rekabetçilik
Bu, üç temaya ayrıldı: güçlü bir içgüdünün olması, yoğun olması (ör. Agresif olmak ve azimli olmak) ve rekabet edebilmesi (örn., Savaşçı olmak ve asla vazgeçmemek).
Alıntıdır.
 
Geri
Top