Oruçluyken kötü ağız kokusundan kurtulmak için dişlerimizi fırçalamayı düşünebiliriz, peki bu doğru mudur? Ramazan’da ağız ve diş bakımı hakkında uzman bilgiler için Diş hekimi Kerem Adalet ile görüştük, size aktarıyoruz.
Oruçluyken kötü ağız kokusundan kurtulmak için dişlerimizi fırçalamayı düşünebiliriz, peki bu doğru mudur?
Ramazan’da ağız ve diş sağlığına özen göstermek daha bir önem kazanıyor. Sahur ile iftar saati arasında geçen oruç süresi içinde, tükürük akışının azaldığını ve ağız içerisinde asidik bir ortam oluştuğunu belirten Diş Hekimi Dt. Kerem Adalet, ”Yiyip içilmeyen süre içinde, tükürüğün özellikle dil ve diş yüzeylerini temizleme özelliği çok azalır. Bu nedenle dil üzerinde ve dişler arasında biriken bakteriler, önce ağızda kötü koku, sonra da çürüğe yol açacak plakların oluşmasına neden olur” uyarısında bulunuyor.
İftarda ve sahurda, çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerin de vücutta daha fazla su kaybına yol açarak ağız kuruluğunu artırdığını belirtenDiş Hekimi Dt.Kerem Adalet, bu durumun ağızdaki asidik birikimi daha da hızlandırdığını ve bakterilere davetiye çıkardığını, bu içecekleri olabildiğince az tüketip su tüketimini artırmak gerektiğini söylüyor.
Sahurda tüketilen besinlerin ertesi günkü ağız florasını direkt olarak etkilediğini kaydeden Dt. Adalet,yağlı, şekerli ve baharatlı besinlerin sindirilmesi güç yiyecekler olduğunu hatırlatarak, “Sindirim sisteminde biriken gazlar veya dil arkasında üreyen bakteriler yüzünden, bu yiyecekler ağız kokusunu artırabilir.Özellikle sahurda bu yiyeceklerden kaçınmak önleyici bir etki yaratabilir.
Bunların yerine liften zengin elma, portakal, brokoli, domates, marul, pırasa, havuç vb yiyeceklerin tüketimi, sindirimlerinin kolay olması ve ağız içerisinde kalıntılar bırakmamaları nedeniyle ağız kokusundan korunmada oldukça etkilidir.
Oruçluyken kötü ağız kokusundan kurtulmak için dişlerimizi fırçalamayı düşünebiliriz, peki bu doğru mudur?
Ramazan’da ağız ve diş sağlığına özen göstermek daha bir önem kazanıyor. Sahur ile iftar saati arasında geçen oruç süresi içinde, tükürük akışının azaldığını ve ağız içerisinde asidik bir ortam oluştuğunu belirten Diş Hekimi Dt. Kerem Adalet, ”Yiyip içilmeyen süre içinde, tükürüğün özellikle dil ve diş yüzeylerini temizleme özelliği çok azalır. Bu nedenle dil üzerinde ve dişler arasında biriken bakteriler, önce ağızda kötü koku, sonra da çürüğe yol açacak plakların oluşmasına neden olur” uyarısında bulunuyor.
İftarda ve sahurda, çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerin de vücutta daha fazla su kaybına yol açarak ağız kuruluğunu artırdığını belirtenDiş Hekimi Dt.Kerem Adalet, bu durumun ağızdaki asidik birikimi daha da hızlandırdığını ve bakterilere davetiye çıkardığını, bu içecekleri olabildiğince az tüketip su tüketimini artırmak gerektiğini söylüyor.
Sahurda tüketilen besinlerin ertesi günkü ağız florasını direkt olarak etkilediğini kaydeden Dt. Adalet,yağlı, şekerli ve baharatlı besinlerin sindirilmesi güç yiyecekler olduğunu hatırlatarak, “Sindirim sisteminde biriken gazlar veya dil arkasında üreyen bakteriler yüzünden, bu yiyecekler ağız kokusunu artırabilir.Özellikle sahurda bu yiyeceklerden kaçınmak önleyici bir etki yaratabilir.
Bunların yerine liften zengin elma, portakal, brokoli, domates, marul, pırasa, havuç vb yiyeceklerin tüketimi, sindirimlerinin kolay olması ve ağız içerisinde kalıntılar bırakmamaları nedeniyle ağız kokusundan korunmada oldukça etkilidir.