Osmanlı Mutfağı Tatlıları

Suskun

V.I.P
V.I.P

Boza​

boza.webp

İçindekiler Ölçü Miktar
  • Bulgur 2 1/6 su bardağı 325 gram
  • Su 20 2/3 su bardağı 4150 gram
  • Un 2 yemek kaşığı 12 gram
  • Şeker 2 ½ yemek kaşığı 450 gram
  • Yoğurt ½ su bardağı 125 gram
  • Kuru maya ¾ tatlı kaşığı 2.5 gram
  • Vanilya 2 ½ tatlı kaşığı 5 gram
  • Tarçın 4 ½ tatlı kaşığı 9 gram

Porsiyon Adedi: 12

Yapılışı​

Bulguru yıka, süz ve büyük bir tencereye koy, 12 su bardağı su ekle ve üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece beklet. Kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişir. Blendere koy, çek ve süzgeçten geçir. Karışımı buzdolabına koy. Süzgecin üzerinde kalan bulguru tekrar tencereye koy, 7 su bardağı su koyup kısık ateşte 1 saat daha pişir. Süzgeçten geçir ve buzdolabına koy. Unu küçük bir tencereye koy, üzerine 2/3 su bardağı su koy. Kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişir. Ateşten al. İçine 2 yemek kaşığı şeker koy, eriyinceye kadar karıştır. Ilıyınca içine yoğurt kat. Mayayı su bardağı ılık suda ez, 5 dakika beklet ve yoğurt karışımına kat. Ilık ortamda 30 dakika beklet. Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekle, oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün beklet, ara sıra karıştır. Vanilya ve kalan şekeri ekle, şeker yice eriyinceye kadar karıştır. Tarçınla servis yap. Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir.


Notlar
Bulgur yerine, darı veya arpa veya bulgur-darı karışımıyla hazırlanabilir. Kökü çok eski çağlara dayanan geleneksel içeceklerimizdendir.


Zerde​

YfgKaH0.webp

İçindekiler Ölçü Miktar
  • Pirinç 1/2 su bardağı 90 gram
  • Su 5 su bardağı 1 kg
  • Safran 2 tatlı kaşığı 1 gram
  • Kuşüzümü 5 yemek kaşığı 50 gram
  • Fındık (dövülmemiş) 1/3 su bardağı 40 gram
  • Nişasta 2/3 yemek kaşığı 4 gram
  • Şeker 1 1/4 su bardağı 225 gram
  • Gülsuyu 1/4 su bardağı 50 gram

Yapılışı​

Pirinci yıka, süz. Suyun 1 su bardağını ayır. Kalan suyu ve pirinci tencereye koy, iyice yumuşayınca- ya decin, yaklaşık 30 dakika pişir. Safranı 1/2 su bardabı su ile cezvede 5 dakika kaynat, süzerek su- yunu ayır. Kuşüzümünü yıka, kurula. Fındık içini döv veya ince ince kıy. Nişastayı 1/2 su bardağı su ile ez. Şeker, safranlı su ve nişastayı pirinçli karışıma ekle, hep aynı yöne karıştırarak, 5 dakika daha pişir, ocağı kapat. Gülsuyunu kat, karıştırıp kaselere dağıt. Üzerlerine kuşüzümü ve fındık serp.
 

Güllaç​

Bx3IHrh.webp

İçindekiler Ölçü Miktar​

  • Ceviz (dövülmemiş) 1 su bardağı 100 gram
  • Şeker 1 1/3 su bardağı 240 gram
  • Süt 7 1/2 su bardağı 1.5 kg
  • Güllaç 10 adet 250 gram
  • Nar 1/2 küçük boy 100 gram

Yapılışı​

Cevizi döv veya makinede çek, 3 yemek kaşığı şekerle karıştır. Sütü kaynat, şekeri kat, karıştır. Güllaçların her birini ortadan ikiye kes, her parçayı sıcak şekerli sütle ıslat. Ortalarına ceviz-şeker karışımından yarım yemek kaşığı koy. Kenarlarını tepede toplayarak gül şekli ver, geniş ve derince bir servis tabağına yerleştir. Üzerlerine kalan sıcak şekerli sütü dök, kapat. Soğuyunca nar taneleri ile süsle.


Kabak Tatlısı​

BDwlreB.webp

İçindekiler Ölçü Miktar
  • Tatlı kabağı 1/4 orta boy 1700 gram
  • Şeker 2 3/4 su bardağı 500 gram
  • Ceviz (dövülmemiş) 1 su bardağı 100 gram

Yapılışı​

Kabağı yıka, soy. Çekirdeklerini çıkar, kalınlığı 4-5 santimetre olan parçalara kes. Yayvan bir tencere ye diz. Üzerine şekeri serp, kabak suyunu salıncaya değin, 4-5 saat kadar beklet. Kapağı kapalı olarak suyunu çekene değin 1 saat kadar pişir. Soğuyunca parçalamadan servis tabağına al. Cevizi döv,
 

Aşure​

  • İçindekiler Ölçü Miktar
  • Dövme aşurelik buğday) 1 su bardağı 180 gram
  • Nohut 1/3 su bardağı 60 gram
  • Kuru fasulye 1/3 su bardağı 60 gram
  • Pirinç 2 yemek kaşığı 15 gram
  • Su 12 ½ su bardağı 2.5 kg
  • Kuru kayısı 10 adet 60 gram
  • Kuru incir 5 adet 125 gram
  • Kuru üzüm (çekirdeksiz) ½ su bardağı 50 gram
  • Portakal 1 küçük boy 120 gram
  • Şeker 1 2/3 su bardağı 300 gram
  • Gülsuyu 2 yemek kaşığı 20 gram
  • Ceviz (dövülmemiş) 2/3 su bardağı 65 gram
  • Nar ½ küçük boy 50 gram

Porsiyon Adedi: 10

b8uEe0B.webp

Yapılışı​

Dövme, nohut, kuru fasulye ve pirinci yıka. Kuru fasulye ve nohutu birer su bardağı, dövme, pirinç karışımını 2 su bardağı su ile birgün önceden ayrı ayrı ıslat. Dövmeye 3, nohut ve fasulyeye ikişer su bardağı su ekleyip ayrı ayrı ocağa koy. Dövmeyi taneler parçalanıp, nişastasını dışarı verinceye değin pişir. Nohutu gerekiyorsa basınçlı tencerede haşla. Kuru meyveleri yıka. 1 ½ su bardağı su ile 2 saat ıslat. Pişmiş malzemeleri ve kuru meyveleri bir tencede birleştir, 15 dakika pişir. Portakalı soy, kabuğunu beyaz kısmı ile birlikte 1 santimetre kalınlığında, 3-4 santimetre uzunluğunda parçalara doğra. Portakal dilimlerini 4-5 parçaya böl. Kabuğu ile birlikte karışıma ekle, 5 dakika daha pişir. Şekeri kat, 1-2 dakika pişir, ocağı kapat. Gülsuyunu ekle, karıştır. Servis kaselerine boşalt. Üzerini ceviz ve nar taneleri ile süsle.
 

Eklentiler

  • b8uEe0B.webp
    b8uEe0B.webp
    23.2 KB · Gösterim: 6
Geri
Top