Boza
İçindekiler Ölçü Miktar
- Bulgur 2 1/6 su bardağı 325 gram
- Su 20 2/3 su bardağı 4150 gram
- Un 2 yemek kaşığı 12 gram
- Şeker 2 ½ yemek kaşığı 450 gram
- Yoğurt ½ su bardağı 125 gram
- Kuru maya ¾ tatlı kaşığı 2.5 gram
- Vanilya 2 ½ tatlı kaşığı 5 gram
- Tarçın 4 ½ tatlı kaşığı 9 gram
Porsiyon Adedi: 12
Yapılışı
Bulguru yıka, süz ve büyük bir tencereye koy, 12 su bardağı su ekle ve üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece beklet. Kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişir. Blendere koy, çek ve süzgeçten geçir. Karışımı buzdolabına koy. Süzgecin üzerinde kalan bulguru tekrar tencereye koy, 7 su bardağı su koyup kısık ateşte 1 saat daha pişir. Süzgeçten geçir ve buzdolabına koy. Unu küçük bir tencereye koy, üzerine 2/3 su bardağı su koy. Kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişir. Ateşten al. İçine 2 yemek kaşığı şeker koy, eriyinceye kadar karıştır. Ilıyınca içine yoğurt kat. Mayayı su bardağı ılık suda ez, 5 dakika beklet ve yoğurt karışımına kat. Ilık ortamda 30 dakika beklet. Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekle, oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün beklet, ara sıra karıştır. Vanilya ve kalan şekeri ekle, şeker yice eriyinceye kadar karıştır. Tarçınla servis yap. Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir.Notlar
Bulgur yerine, darı veya arpa veya bulgur-darı karışımıyla hazırlanabilir. Kökü çok eski çağlara dayanan geleneksel içeceklerimizdendir.
Zerde
İçindekiler Ölçü Miktar
- Pirinç 1/2 su bardağı 90 gram
- Su 5 su bardağı 1 kg
- Safran 2 tatlı kaşığı 1 gram
- Kuşüzümü 5 yemek kaşığı 50 gram
- Fındık (dövülmemiş) 1/3 su bardağı 40 gram
- Nişasta 2/3 yemek kaşığı 4 gram
- Şeker 1 1/4 su bardağı 225 gram
- Gülsuyu 1/4 su bardağı 50 gram