• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Osmanlıda Çıkan Önemli İsyanlar

Sosyalci

Özel Üye
Özel üye

Çınar Vakası​

İstanbul’da çıkan askeri bir ayaklanmadır. IV. Mehmet döneminde Yeniçeriler isyan ederek 30 kadar saray görevlisini Sultan Ahmet Meydanındaki çınar ağaçlarına asmışlardır. Osmanlıda Çıkan Önemli İsyanlar Nelerdir

Edirne Vakası​

1703 yılında İstanbul’da başlayan, Edirne’den Osmanlı Devleti’ni yönetmekte olan Osmanlı padişahı II. Mustafa ile hocası ve takın danışmanı Şeyhülislam Feyzullah Efendi aleyhine gelişen büyük bir ayaklanmadır. Bu isyan sonucu II. Mustafa tahttan indirilmiş yerine III. Ahmet tahta geçirilmiştir.

Patrona Halil İsyanı​

Lale dönemindeki zevk ve sefaya karşı başlatılan bir ayaklanmadır. Bu ayaklanma sonucu padişah III. Ahmet tahttan indirilmiş yerine I. Mahmut getirilmiştir.

Kabakçı Mustafa İsyanı​

1807 tarihinde Kabakçı Mustafa’nın liderliğini yaptığı isyandır. Bu isyan sonucu III. Selim tahttan indirilmiş yerine IV. Mustafa getirilmiştir.

Kuleli Olayı​

1859 tarihi bir ihbar sonucu ortaya çıkartılan bu isyan; Abdülmecid'i indirip yerine Abdülaziz’i getirerek şeriata uygun bir hükümet kurmayı amaçlıyordu. Bu isyan başarısız olmuştur.

Çırağan Baskını​

1878’de gerçekleştirilen Çırağan sarayında tutulan eski Osmanlı Padişahlarından V. Murad’ı kurtarmak ve tekrar tahta geçirmek amacıyla yapılan ihtilal girişimidir. İsyan başarısız olmuş ve isyancıların başı olan Ali Suavi öldürülmüştür.

31 Mart Olayı​

II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'da yönetime karşı yapılmış büyük bir ayaklanmadır. Rumi takvime göre 31 Mart 1325’te olduğu için (13 Nisan 1909) bu adla anılmıştır. Meşrutiyete karşı olan bu ayaklanma Osmanlı tarihindeki rejime karşı ilk isyandır. Gerici bir isyan olan 31 Mart İsyanı, Mahmut Şevket Paşa önderliğindeki harekat ordusunun İstanbul'a gelmesiyle bastırılmıştır. Harekat ordusunda kurmay yüzbaşı olarak görev alan Mustafa Kemal bu olayla tarih sahnesine ilk defa çıkmıştır.
 
Geri
Top