• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Öteleme Nedir? - Öteleme Hareketleri - Öteleme Simetrisi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Öteleme Nedir?

Bir nesnenin bir yerden başka bir yere belirli bir doğrultu ve yönde (sağ, sol, yukarı, aşağı) yaptığı kayma hareketine öteleme denir. Öteleme hareketi sonunda nesnenin geldiği yer, görüntüsüdür.
Ötelemede şeklin duruşu, biçimi ve boyutları aynı kalır.
Örneğin şeklimiz 3 birim yukarı, 4 birim sağa kaydırılacak ama yönü değişmeyecek sadece yer değiştirmiş olacak.

Öteleme Hareketleri

Bir şeklin doğru veya eksenler üzerinde ilerletilmesidir. Aşağıdaki şekilde x ekseni üzerinde ötelemeye örnek verilmiştir. Şekli inceleyelim.

GjnVb.webp

Yukarıdaki şekilde ABC üçgeninin köşelerinin apsisleri 5 birim sağa doğru kaydırılmış, ordinatları ise değişmemiştir. ABC üçgensel bölgesi üzerindeki her nokta x ekseni boyunca 5 birim sağa ötelenmiştir.

Aşağıdaki şekilde ise y ekseni üzerinde ötelemeye örnek verilmiştir. Şeklimizi inceleyelim.

RicRw.webp

Şekilde görüldüğü gibi x koordinatları değişmemiş y koordinatları 7 birim azalmıştır. Şekil y ekseninde 7 birim aşağıya ötelenmiştir.

ÖTELEME yapıldığında;

  • Şeklin yönü değişmez.
  • Boyutları değişmez.
  • Noktanın a birim sağa ötelenmesi x koordinatının a birim artacağını, sola ötelenmesi x koordinatının a birim azalacağını belirtir.
  • Noktanın a birim yukarı ötelenmesi y koordinatının a birim artacağını, aşağı ötelenmesi y koordinatının a birim azalacağını belirtir.

Köşeleri A(0 , 3), B(2 , -1), C(3 , 5) olan ABC üçgenini y ekseni boyunca 2 birim aşağı öteleyerek elde ettiğimiz A'B'C' üçgeninin köşelerinin koordinatlarını bulalım.

Çözüm: Üçgenimiz aşağıya öteleneceğinden köşe koordinatlarındaki apsis değerleri değişmeyecek, ordinatları ise 2 birim azalacaktır. Bu durumda köşe noktalarının koordinatları;

A(0 , 3) noktasının ordinatı 2 azalırsa A'(0 , -1)

B(2 , -1) noktasının ordinatı 2 azalırsa B'(2 , -3)

C(3 , 5) noktasının ordinatı 2 azalırsa C'(3 , 3) olarak bulunur.


Öteleme Simetrisi
Bir şeklin kendisi ile öteleme altındaki görüntüsü eş ve simetriktir. Bu tür simetrilere öteleme simetrisi denir.

FvM6q.webp
 
6.sınıf bu kadar detaylı değil ve daha uzun açıklama yapılabilir mi
 
6.sınıf bu kadar detaylı değil ve daha uzun açıklama yapılabilir mi

6. Sınıf Öteleme ile Süsleme

Öteleme Tanım: Bir nesnenin bir konumdan başka bir konuma belli bir doğrultuda ve yönde (sağa, sola, yukarı, aşağı) yaptığı kayma hareketine öteleme adı verilir. Bu kayma hareketinin sonunda nesnenin geldiği konum onun görüntüsüdür. Ötelemede işlemi sırasında ve sonrasında şeklin duruşu, biçimi ve boyutları değişmez.

Öteleme simetrisi tanım: Herhangi bir şeklin kendisiyle öteleme altındaki görüntüsü eş ve simetriktir. Bu şekildeki simetrilere öteleme simetrisi adı verilir.

Doğru simetrisi tanım: Şeklin bir doğruya yansıması başka bir deyişle simetrisi alınırsa buna doğruya göre simetri adı verilir.
Aradaki fark şudur; öteleme simetrisinde aynı şekil belirlenmiş bir yol alarak yer değiştirmiş fakat yön değişmemiştir. Ama doğru simetrisinde şekil simetri doğrusuna göre katlanmış bu şekil yan tarafa çıkmış ve yön değiştirmiştir.

Ötelemeli süsleme tanım: Şekiller düzleme öteleme hareketi kullanılarak döşenirse ötelemeli süsleme uygulanmış olur.
Okuldaki fayansların dizilişini örnek olarak alabilirsiniz. Halı desenleri, seramik, parke ve fayansla yapılan döşemeler diğer örneklerdir.
Ötelemeli süslemeyi kullanan önemli isimlerde bir tanesi Hollandalı ressam M.C Escher’dir.

Ötelemeli Süsleme Örneği
9S1pmjk.webp
 
Öteleme benim performans ödevimdi. Ve performans ödevimden 100 aldım. Herkese bu siteyi öneriyorum.
 
Geri
Top