• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Otomatik şanzıman revizyonunda dikkat edilecek genel kurallar

  • Konuyu açan Konuyu açan -araz-
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

-araz-

EYVALLAH...
V.I.P
Elektriksel bir kısa devre yapma tehlikesi olan çalışmalardan şasi kablosu aküden ayrılmalıdır.
Kablo soketinin sökülmesi sırasında kablodan çekmeyin. Kablo soketinin kilitlemesini dikkatlice gevşetin.
Motor ve şanzımanın sökülmesi ve takılması ile ilgili çalışmalarda tüm şasi kablolarının kusursuz olarak döşenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Şasi kablosu bağlanmadan motor çalıştırılacak olursa kumanda cihazları hasar görecektir.
Contaları, yağ keçelerini, O-ringleri ve emniyet elemanlarını kesinlikle yenileyin, emniyet segmanlarını montaj sırasında aşırı derecede açtırmayın.
Şanzımandaki fonksiyonel arızaları önleyebilmek için, şanzımanda yapılacak tüm çalışmalarda montaj parçaları ile takımların aşırı temiz olmalarını sağlayın.
Sökülen parçaları temizleyin. Aşınma ve hasarlanma kontrolü yapın.
Yivlerin ve oturma yüzeylerinin yabancı madde, çapak oluşumu ve hasar kontrollerini yapın.
Gövde parçalarını sadece bu uygulama için ön görülen sızdırmazlık mastikleri ile monte edin.
Takılmadan önce şanzıman yağı ile yağlanması gereken şanzıman komponentlerinin listesi Servis-talimatlarından alınacaktır.
Yatakları, contaları ve yağ keçelerini montaj gresi sürülerek takın.
Servis-talimatlarında döndürme açısı ile birlikte verilen cıvata bağlantıları (uzamalı cıvatalar), sökülmelerinden sonra yeni cıvatalar ile değiştirilmek zorundadırlar.
Conta macunu sürülmüş bütün vidalı bağlantılarda, dişi yivler kılavuzla açılmalı, erkek yivler ise temizlenmelidir. Cıvatalar yeniden macunlanmalıdır.
Kendinden emniyetli veya kendi kendini frenleyen somunlar daima yenileri ile değiştirilmelidir.
Eğer alüminyum parçalardaki dişler kopmuş veya hasarlı ise, bu durumda bu parçaları mutlaka kullanılmaz değillerdir. Bu parçalar genelde uygun heli-coil ile onarılabilirler.
Sadece onaylı özel yağları kullanın, boşaltılan yağ kesinlikle tekrar kullanılmaz.
Şasi kablosunun aküden çıkartılması ile ister istemez elektronik sistemlerin belirli bazı hafıza kayıtları (örn. elektrikli cam krikosu, saat ve tarih) silinir. Şasi kablosunun aküye takılmasından sonra kaybolmuş olan hafıza yeniden programlanmalı ve audio cihazları kodlanmalıdır.
Otomatik şanzımanlarda bloke frenleme devri kontrol edilmelidir. Bu kontrolde büyük tahrik kuvvetleri mutlaka aracın kendi fren sistemi ile birlikte kontrol altında tutulur. Bu kontrol otomatik şanzımanın aşırı ısınmaması için kesinlikle sadece bir kaç saniye uygulanmalıdır. Araç kaymaya karşı tahrik gören tekerleklerinin ön ve arka taraflarına konulacak takozlar ile emniyete alınmalıdır. Tekerlekler ile takozlar kontrol sırasında ikinci bir kişi tarafından gözetim altında tutulmalıdır.
Otomatik şanzımanda yapılacak onarım öncesinde daima bir kontrol işlemi, ilgili şanzıman için gerekli ve geçerli kontrol talimatı ile birlikte diyagnostik test cihazı kullanılarak yapılmalıdır.
Şanzıman onarımlarından sonra, şanzıman yağında balata artıkları, metal talaş, kir ya da çökelti tespit edilmesi halinde, şanzıman tamamen sökülmeli ve iyice temizlenmelidir. Bütün parçalar ve yağ kanalları basınçlı hava ile temizlenmeli ya da kurutulmalıdır.
Şanzımanın dağıtılmasından önce kontrol talimatına göre yağ basınç kontrolü yapılmalıdır. Burada bulunan teşhisler hedefe yönelik tamiratı mümkün hale getirir.
Şanzıman parçalarının ısıtılması gereken bütün işlerde, sıcaklık kontrolünü ölçmek için termo krom kalemleri veya uygun bir sıcaklık ölçme cihazı gerekir.​
 
Geri
Top